Policejní brutalita. Kde je hranice?

Opět veřejným prostorem rezonuje další incident policie. Nechci hodnotit přiměřenost zásahu. To je plně v kompetenci vyšetřovací komise. Spíš se chci zaměřit na pomalu rostoucí tendenci takových konfrontací.

Loni na jaře kolovalo video, kde městská policie inzultovala dívku u rybníka. 

https://tn.nova.cz/clanek/lide-se-zastavaji-straznika-ktery-dal-divce-facku-reditel-odmitl-spekulace.html

Zde je případ zcela jasný. Video jasně a srozumitelně ukazuje neprofesionalitu strážníka. Ačkoli se později objevily názory vyjadřující podporu strážníkovi  - mimojiné oceněného za záchranu života - , jeho nadřízený Eduard Šuster ho propustil nejen kvůli prokázané agresi, ale hlavně kvůli zatajení použití donucovacích prostředků a vytvoření úředního protokolu o předmětném zásahu.

Policista nafackoval muži bez roušky na zastávce

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/policie-rouska-zasah-napadeni-muz-facka-zastavka-praha-vysocany.A201031_150832_praha-zpravy_pmk

Samozřejmě čtenář může namítnout, že facka nepatří do okruhu legálních donucovacích prostředků a autor bude souhlasit. Ukázka předmětných článků neslouží primárně k hodnocení přiměřenosti zásahu, ale k zamyšlení kolik podobných konfrontací s policií jmenovitě kvůli současným vládním nařízením je a jestli se počet konfrontací bude zvyšovat.

Kolega bloger pan Barák napsal článek, kde zmiňuje, že dokonce existují skupiny youtuberů ,kteří se zaměřují na konfrontace s policií. Samozřejmě netvrdím, že nafackovaní, či v Ostravě a v Uherském Hradišti zpacifikovaní občané jsou youtubeři. Jen poukazuju na existenci konfrontací a fakt, že se počet zvyšuje, což dokonce tvrdí tento článek:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/policie-covid-koronavirus-epidemicke-opatreni-rousky.A210311_094234_domaci_knn

Nelze dlouhodobě přehlížet fakt, že společenské napětí roste. Kolega bloger pan Cilich tento fakt připomněl incidentem o partě mladíků - samozvaných strážců pořádku - ve vínovém Subaru, kteří se našli zábavu v trestání nerouškařů neznámým zřejmě pepřovým sprejem. Můžu spekulovat jestli jde o fanatické příznivce vládních opatření, nebo jen partu znuděných blbců. Nic to nemění na faktu, že to společenské napětí existuje, je citelné a dotýká se nás všech!!!

Všech!!! Tedy i zástupců ozbrojených složek. Tvrdit, že budou vždy chladní k někomu, kdy jim třeba na demonstraci půl metru před obličejem agresivně řve, by bylo naprosté sci - fi. Totéž nelze předpokládat ani u běžných pouličních konfrontací, kde dotyčný občan nespolupracuje, odmítá zákonnou povinnost prokázat totožnost, nebo rovnou odmítá úřední výzvy k zastavení a odchází pryč.

Co ale dělat, když je v okamžiku konfliktu přítomno nezletilé dítě? Každý čtenář - včetně autora článku - má možnost si představit běžnou situaci, ve které si promítne pozici policisty a může si zkusit představit jak zabránit v odchodu rodiči v přítomnosti dítěte. A zde se objevuje další nešvar.

Zjevně se budou množit případy, kdy zadrženým občanem může být rodič a vedle něho bude přítomné dítě. Z taktického hlediska lze předpokládat, že zadržený bude spoléhat na přítomnost dítěte a tím pádem bude mít lepší pozici při nespolupracování. Jestli si někdy tento článek přečte zástupce policie, nebo rovnou výcvikový inspektor, bylo by dobré kdyby tento fakt zohlednil do budoucna.

Co říci závěrem? Já jsem rodič a mnohokrát jsem se dostal do konfliktní situace. Je propastný rozdíl zažít situaci, když jste sám a tudíž bráníte pouze sebe, nebo když máte u sebe rodinu. V tomto ohledu nehraje roli jak moc jsou buzerační současná opatření. Jestli se vyplatí na výzvu radši ukázat doklady, neodcházet pryč, nebo se prát před dítětem nechám na svědomí každého rodiče. Toto dilema je neuvěřitelný vnitřní souboj mezi vlastním egem a zájmem vašich blízkých - tedy v případě, že vás blízcí v agresi nepodporují. I takové případy jsou. 

Tento souboj ale každý den svádí i policie s armádou. I oni se musí rozhodnout jestli popustí uzdu svým nervům, nebo zohlední zájem své rodiny. Pro mnoho z nich je práce jediný způsob obživy a zajištění rodinných příjmů. Neznamená to, že bych jim automaticky upekl bábovku, jak psal pan Barák. Ovšem flašku rumu si za šichtu někdy zaslouží.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 11.3.2021 13:10 | karma článku: 18,36 | přečteno: 750x