Plošné testování ve firmách. Právo zaměstnavatele

Může zaměstnavatel nařídit test? Může zaměstnanec odmítnout? Do dnešního dne to byly dost podstatné otázky.

Není tajemstvím, že největšími ohnisky nákazy jsou hlavně domov a zaměstnání. Z tohoto pohledu plošné testování ve firmách vnímám jako logické. Podobný pohled na testování sdělil i předseda ODS Petr Fiala.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3277156-rozsahle-testovani-ve-firmach-mohlo-situaci-pomoci-shodli-se-hamacek-a-fiala

Podobný názor má už od 6. ledna celý AntiCovid tým, složený ze zástupců opozice.

https://www.starostove-nezavisli.cz/info-a-media/tiskove-zpravy/povinne-testovani-ve-firmach-je-krok-spravnym-smerem-mel-ale-prijit-drive

https://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/top-09-podporujeme-nemocenskou-ve-vysi-90-procent-28276.html

V současné době rezonuje internetovým prostorem rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, který se netají až 50 000 restrikcí pro zaměstnance a 500 000 restrikcí pro zaměstnavatele v případě vyhýbání se testu.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-ministr-prumyslu-karel-havlicek-testovani-firem-koronavirus.A210302_211841_domaci_klf

Proč takové restrikce? Instinkt napoví, že zaměstnavatel má nejen právo poslat zaměstnance na pracovně lékařskou prohlídku, ale z předpisu Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP) má i povinnost hodnotit vnitřní i vnější rizika na pracovištích a předcházet jim.

https://hereckaasociace.cz/aktuality/cmkos-stanovisko-lr-k-povinnosti-zamestnance-absolvovat-test-na-onemocneni-covid-19/

Ze stanoviska ČMKOS (dokument PDF 25.11. 2020) jasně vyplývalo, že zaměstnanec má konkrétní práva vycházející z listiny základních práv a svobod. Na základě těchto práv ( a je to v textu stanoviska) neexistovala žádná právní podpora nařídit zaměstnanci test. 

Podstatný je ovšem text, kde se píše, že v případě odmítnutí testu zaměstnancem na, základě jeho osobních práv, vznikla překážka na straně zaměstnavatele se všemi benefity!!! A teď se ptám a každý čtenář může odpovědět dle svého svědomí. Kdo by šel do práce a kdo by šel za plný plat domů?

Jen a z tohoto pohledu vnímám krok ministra Havlíčka jako tah v šachové partii. Zaměstnavatel v rámci BOZP požádá zaměstnance o test. Zaměstnanec v rámci listiny základních práv odmítne. Zaměstnavateli vznikne překážka. Je jasné, že tomuhle se muselo předejít.

https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/03/Mimoradne-opatreni-povinne-testovani-zamestnavatele-s-ucinnosti-od-3-3-2021-do-odvolani.pdf

Takže co vzniklo si už každý čtenář - i ten s minimálním právním povědomím - vydedukuje. Předmětné stanovisko ČMKOS už není platné, protože testování se od včerejška stalo zákonnou povinností. Tedy zaměstnavatel již nemá právní překážku nařídit zaměstnanci test a posuzuje se pouze splnění/ nesplnění povinnosti a to i přesto, že předmětná povinnost není v regulérním zákoně, ale v mimořádném opatření.

Dalo by se diskutovat, že mimořádné opatření neprošlo řádným hlasováním ve formě zákona, nebo novely zákona, kontrolou v senátu, podpisem presidenta. Ve světle opozičního názoru na povinnost testování ve firmách by bylo předmětné hlasování, kontrola, podpis jen formalita. 

Jestli je to dobře, či špatně, ukáže až čas. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Svoboda | středa 3.3.2021 7:52 | karma článku: 8,58 | přečteno: 469x