Jakou cenu má v uprchlické krizi morálka?

Bohužel v mých očích se toto slovo naprosto devalvovalo. Začalo se za něj schovávat moc populistů z řad příznivců, ale i odpůrců migrace. Běžný občan, který nechce být škatulkován, se pak cítí jako na derby pražských S.

V tématu uprchlické krize je morálka velmi relativní pojem, jelikož ji nedodržuje ani Juncker s Merkelovou, či jiný politik, který je veřejnosti vnímán jako reprezentant EU. Posuďte sami:

Rok 2015

Je morální,aby byla netrestaná a promlčená faktická nedbalost a zkorumpovanost italských politiků, kteří - před úplným vypuknutím krize - lhostejně dali prostor sicilské mafii, která kšeftovala s dovážením migrantů ( porušovali ochranu vnějších hranic Shengenu), kvůli čerpání dotací z EU?

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/371558-uprchlici-jsou-prima-kseft-v-italii-z-nej-profituji-politici-i-mafie.html 

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/italska-mafie-uprchliky-vita_352154.html

Dá se samozřejmě polemizovat o důvěryhodnosti zdrojů, ale přijde mi zajímavá bakalářská práce Marcely Harazinové z Univerzity Palackého v Olomouci, která předmětnou situaci, včetně druhého zdroje zmínila ve své práci, konkrétně od strany 32. 

Je morální, aby politici Itálie morálně zdvihali prst? 

http://zpravy.idnes.cz/italie-rakousko-napeti-uprchlici-dqq-/zahranicni.aspx?c=A170721_174159_zahranicni_jj

Kteří starost o migranty předali stejné mafii, která si udělala byznys na jejich dovezení?

http://zpravy.idnes.cz/italie-migranti-mafie-0ta-/zahranicni.aspx?c=A160505_152759_zahranicni_bur

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/v-italii-vydelavaji-na-uprchlicich-politici-i-mafie-stat-plati-za-ubytovani-migrantu-35-eur-denne-_201609200600_dbrodcova

A když mafie zaregistruje konkurenci v kriminální činnosti vyřeší to velice morálně!

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/7863-sicilske-mafii-dosla-trpelivost-s-uprchliky-a-vyhlasila-jim-valku-muze-z-gambie-za-bileho-dne-strelila-do-hlavy

http://www.expres.cz/italska-mafie-bojuje-s-uprchliky-dor-/zpravy.aspx?c=A160425_075201_dx-zpravy_anna

Z takové porce Italské morálky se nejedno xenofobní srdce morálně zastydí a začne zpytovat své amorální svědomí.

Je morální trestat Maďarsko,které jako jediné tuto ochranu začalo dodržovat? Plot přece postavili po obvodu země, nikoli na hraničních přechodech. Kontroly na přechodech v roce 2015 zavedlo dokonce Německo, které "morálně" nikdo trestat nechce! O rok později je zavedlo Rakousko. Trochu si to protiřečí s morálním humanitárním postojem Merkelové na otevřené hranice.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nemecka-policie-obnovila-kontroly-na-hranici-s-rakouskem-tvori-se-dlouhe-kolony_201509141219_mvydrova

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/401531-rakousko-zavedlo-kontroly-na-hranicich-s-madarskem-tvorily-se-dlouhe-kolony.html

Rok 2016

Je morální, aby byl - v legislativě EU - postaven mimo zákon veřejný projev nacismu, ale veřejný projev salafismu tolerován?

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/premier-valls-odmitl-postavit-salafisty-mimo-zakon_391533.html

Kdo by opět chtěl zapochybovat o důvěryhodnosti zdroje může si od strany 30 přečíst Bakalářskou práci Univerzity Karlovy v Praze Role Islámu v současné Evropě se zaměřením na Francii. Nebo si přečíst tohle¨:

http://echo24.cz/a/we8ym/zeme-perskeho-zalivu-exportuji-do-nemecka-salafisticke-kazatele

Rok 2017

Je morální, aby lodě neziskových organizací fakticky spolupracovaly s pašeráky a podílely se na trestné činnosti, nebo ji podporovaly? Je morální, aby se pohybovaly v teritoriální vodě bez souhlasu vlády?

Můžeme tu donekonečna debatovat o morálním postoji Česka, které ze zpráv ministerstva financí skutečně umí více brát, než dávat. Nic to ale nemění na výše zmíněných situacích. Některé jsou i v bakalářských pracích českých univerzit! Tohle není otázka nějaké české tvrdohlavosti a odmítavosti, ale obyčejná otázka důvěry ve volené zástupce EU, kteří by už konečně měli k příčinám zaujmout nějaký postoj a konečně vydat faktické bezpečnostní opatření. V opačném případě jde o obyčejnou otázku, zda takové zástupce nechat na jejich postech,nebo zda být v EU!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Svoboda | středa 30.8.2017 9:52 | karma článku: 39,90 | přečteno: 3365x