Bijouterrier - Váňa z Vorkuty

Většina lidí poslouchá zaběhlé kapely, ty občas vypustí do světa nový singl, nebo desku a často to dopadne tak, že posloucháme jen odvar něčeho, co nás okouzlilo před pár lety. Slovenská kapela Bijouterrier je ještě poměrně mladá, i když už hudební scénu obohatila o dvě desky (Ladies and Gentlemen, In autumn 2013) a řadu koncertů na Slovensku, ale i u nás. Včera vyslali do světa nový song a klip, jmenuje se Váňa z Vorkuty a je to absolutní pecka.

Boudu má Bijouterrier v Handlová City. Hrají Gengre Teatro HC Punk, ať už je to cokoliv, znamená to, že se nebudete nudit. Jejich muzika je živá, syrová a přímá, texty prošpikované drobnými slovními hříčkami, většinou řešící ožehavá témata dnešní doby, jako je například klíště na varlatech, nebo jaké dárky přivézt rodině, když makáte v Americe. Jejich show je divoká a střelená, přesně jak bychom čekali od šílenců z Handlové. Muziku tvrdí použitím věcí běžné potřeby, jako je třeba fén, nebo foťák.

Otcem kapely je Kuko Hrivňák, kterého známe spíše ve spojení s Horkýže Slíže, zkušený harcovník československého hudebního revíru. Vizuálně nejzajímavějším objektem v kapele jsou Strýcovy vousy a pak ještě zpěvačka Zita Rigondeaux, nejdrsnější roztomilá punkerka, jakou jste kdy viděli. Strýco má na starost vokál a výše zmíněné zvuky, umí se ale posadit i za bicí, kde jinak sedí jeho syn, Imrich Ujlaky. Kytara na krku visí Gejzovi Pandou, basovou se ohání Valentin Rozsa. Pokud máte rádi bradavky a dlouhé vlasy, bude se vám nejvíc líbit Majka F.T.G. V kapele ještě vystupoval Seržant Ajen, který pod přezdívkou Pičo Čelár vystupoval v televizní hudební soutěži. Bohužel ho vystopoval primář a zavřel jej zpátky na oddělení, ze kterého v minulosti utekl, tudíž ho už v kapele neuvidíte.

Nový song Váňa z Vorkuty je velikým překvapením. U každé kapely existuje linka obvyklosti a každá jejich nová věc spadne nad, nebo pod tuto linku. Říkám vám na rovinu, tohle je hodně nad. Nejde ani tak o to, že je zpívaná rusky, že ji zpívá Kuko svou skvělou metalovou polohou, že ji hrají Bijouterrier a kytara jim chvílemi zní jako motorová pila, že se vrývá pod kůži a když si ji pustíte, budete ji pouštět znovu a znovu. Nejde ani o to, že je tam Zituška jako vystřižená z Mrazíka, dokonce ani o nápaditý a srdcervoucí příběh, který písnička vypráví, ani o to, že má naprosto dokonalý výpravný klip, který snad dělal pod cizím jménem Tarantino. Jde o to, že je to tam všechno dohromady. Obrovský nášup všech těch skvělých věcí. Přemýšlím k čemu to přirovnat. Představte si jak Babica vaří kolínka s kečupem a rázem říká: "Jestli máš párek, dej tam párek, jestli párek nemáš, dej tam hovězí svíčkovou." Je to jako říct Láďovi Hruškovi, že chceme čokoládové mufiny a on měl jen třicet pět korun. Šel by do obchodu a koupil tam šňůru na prádlo a vyřešil to po Hruškovsku. Chápete? Já moc ne, ale vůbec mi to nevadí.

Pokud jste to ještě neudělali, pusťte si Váňu do monitoru. A běžte na koncert. Dávám sem odkaz na klip Váňa z Vorkuty, snad mi za to nikdo neukroutí hlavu: https://www.youtube.com/watch?v=p6q7jR63dGc

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sviták | pondělí 7.7.2014 14:06 | karma článku: 21,93 | přečteno: 4018x
  • Další články autora

Jan Sviták

Neočkované zrůdy

22.7.2021 v 22:47 | Karma: 29,27

Jan Sviták

O očkování

10.3.2021 v 16:01 | Karma: 20,38

Jan Sviták

Ne, nejsme na kolenou

15.10.2020 v 9:31 | Karma: 24,42