Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z cestovního deníku po Filipínách I aneb proč Češi vypadají tlustě a staře

Obecně se tuší, že nepatříme k nejštíhlejším národům. Ovšem pokud jste se právě vrátili z Filipín, zdají se vám být všichni kolem abnormálně tlustí a staří. O Filipíncích, ježdění po Filipínách i mačkání se v metru a v autobusu.

Je to tak, i pobyt na Filipínách mění perspektivy. To si člověk teprve uvědomí, jak Evropa pomalu vymírá. Filipínci jsou převážně mladí, věkový průměr odhadem něco před dvacet let. A vypadá to dokonce, že mladí muži naprosto převládají, říkám si, když se rozhlížím kolem sebe v lince metra v Manile. Vyjdu z vagonu a vtom mě polil studený pot – já jela ve vagónu pro muže! Vzápětí mě polil pot podruhé! Oni tu mají pořád segregaci, ale ne rasovou, genderovou! Na zpáteční cestě (to už jsem se zařadila do správného vagónu) jsem však pochopila, proč muži zvlášť a ženy zvlášť. Oni se totiž k sobě na těch lavicích tak mačkají, že by to asi nemuselo dopadnout dobře. I deseticentimetrová škvíra je využita a zaplněna. Zdá se však, že ani opatření v metru nepomáhají – spoustu na první pohled holčiček tu chová miminka nebo je kojí rovnou na ulici a ještě se kolem motají další batolata. Akorát nevím, kam se dějí ti starší a ještě starší. Asi se buď odstěhují na venkov, nebo emigrují do USA nebo prostě vymřou. Kombinace olova, špíny, ne-pohybu a všudypřítomných McDonaldů udělá patrně své velice záhy.

Holčička
Jedno z mnoha dětí
Děti jsou všude
Družička na svatbě
A zase děti...

Jak se na Filipínách jezdí? Ono se totiž opravdu jezdí, nechodí se. Když jsem jednou v hotelu v Manile před recepční utrousila, že jdu do centra pěšky, starostlivě se na mě podívala: „Is it ok with you, mam?“ To jako, jestli jsem duševně v pořádku. Do toho rachotu a všudypřítomného smogu by se totiž pěšky vypravil jen šílenec. Pokud znáte ruch evropských či amerických metropolí, tak to není nic proti tomu, jak rachotí a drnčí výfukovými plyny zamořená Manila. Klaksony, troubení, pokřiky a nekvalitní motory dělají své.

Provoz v Manile
Odtud pouze ženy...

Představa, že normální člověk nechodí, ale jezdí, jde dokonce tak daleko, že když se ptáte na cestu, odkáží vás na nejbližší jeepny (o těch příště) nebo tricycle a nechápou, že chcete jít pěšky. Co je to tricycle? To je sajdkára, většinou podomácku vyrobená, aspoň to tak vypadá. Motory jsou „z druhé ruky“, prý většinou z Číny, takže po takové projížďce vylézáte ven skoro ohluchlí. Občas se mi zdálo, že jedeme na motor z vrtulníku. A vylézáte notně zmačkaní, vmáčknout se dovnitř, to je taky kumšt.

Tricycle
Stanoviště tricyclů

Ale na mačkání jsou bezkonkurenční autobusy na ostrově Bohol. Jestli si myslíte, že jste někdy jeli přeplněnou tramvají, vlakem nebo autobusem, to se tedy mýlíte. Přeplněný autobus je, když je vevnitř místo pro pětadvacet cestujících a vmáčkne se jich tam čtyřicet plus ještě další na střechu (pravda pravdoucí, zažila jsem na vlastní kůži). Někteří přitom sice visí ze dveří (dveře autobusů se pochopitelně nezavírají), ale to je právě šance pro pomocníka řidiče. Protože ten visí jako poslední a svým tělem brání ostatním cestujícím v tom, aby nevypadli ven. Přitom ještě drží v jedné ruce mezi prsty bankovky, které v nepravidelných intervalech vybírá od cestujících. Pasažérům radí, kam si sednout či stoupnout (je nutno zaplnit každých deset centimetrů, to už víme), pomáhá jim vytláčet zavazadla či je samé a vůbec obdivuhodně šplhá po stranách i vrchu autobusu. Evropani by to nezvládli. Jo, ještě tito chlapíci vydávají zvuky jako zápasníci sumo, takové to „he“ a „ho“. Někteří k tomu pískají, na kterýžto povel se řidič rozjíždí nebo zastavuje. Zastávky jsou totiž všude po cestě, stačí jen dát signál. Ten se dává tak, že začnete v autobusu mlaskat nebo tlouct mincí do kovových částí autobusu, tedy držadel. Řidič se vlastně stará jen o to, aby se na signál rozjel a zastavil. Jinak je naprosto v pohodě, ještě si přitom klidně pokuřuje. Vy ale tak moc v pohodě nejste, zvlášť pokud měříte více než 170 cm a musíte v autobusu stát. 170 cm ani nemám a při stání jsem byla bezkonkurenčně nejvyšší. Pokud měříte více, přeji úspěšné cestování po Filipínách! Dveře to jistí.

Plně obsazený autobus
Pomocník řidiče s bankovkami
Na poslední pasažéry zbývá jen střecha...

Takže jestli si na Filipínách připadáte staří, tlustí a jaksi neforemně vysocí, jako taková přerostlá babička (či přerostlý dědeček), po návratu domů se to určitě spraví. Ale nějaká inspirace by třeba mohla zůstat.

 

Fota byla pořízena autorkou článku.

Autor: Radmila Švaříčková Slabáková | sobota 8.2.2020 21:25 | karma článku: 25,95 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Radmila Švaříčková Slabáková

K čemi potřebují města lanovky aneb Grenoble a bubliny

O tom, proč se staví ve městech lanovky a v čem je v tomto mimořádný francouzský Grenoble. A o Bastile, bez níž by bubliny nebyly.

27.4.2024 v 19:28 | Karma: 11,24 | Přečteno: 167x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Jaké to je, když je člověk nečekaně přítomen na indické svatbě? A co se tam děje?

Vyfotit si svatbu v Indii, to se vám nestane každý den. A že se při tom člověk nestačí divit. Je to něco úplně jiného než svatba u nás. Tak třeba si tam snoubenci mačkají na čele něco, co vám nápadně připomíná žvýkačku...

24.11.2023 v 19:02 | Karma: 18,63 | Přečteno: 327x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Perlička z Ria aneb i samozřejmé věci mohou být úplně jinak

O tom, jak člověk nevidí věci, které se nacházejí přímo před jeho očima. A o tom, o čem se v průvodci po Riu de Janeiru nedočtete.

6.10.2023 v 19:22 | Karma: 16,95 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Do favely! Drogy a samopaly jako turistická atrakce: důvěrná reportáž z brazilského Ria

O podivné turistické atrakci v Riu de Janeiru, o lidech, co žijí ve čtvrtích pro chudé, o překupnících drog, samopalech, střelbách a o jedné z nejsmrtonosnějších policií na světě.

27.8.2023 v 18:29 | Karma: 21,56 | Přečteno: 504x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Jak přežít Rio de Janeiro

O tom, jak se člověk připravuje na cestu do města zločinu. Jak o Riu píší průvodci a jaké to tam je na základě vlastních zkušeností. O žabkách, taxících, policejních autech, metru i autobusech. A rada na závěr.

5.8.2023 v 16:37 | Karma: 23,61 | Přečteno: 506x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 11,24
  • Průměrná čtenost 636x
Vysokoškolská pedagožka a historička, kterou baví psát i trochu jinak, a to zejména ze zahraničních cest. A už ji nebaví svými cestovatelskými dojmy zahlcovat mailové schránky přátel, z nichž někteří tuto autorčinu mánii trpělivě snášejí již po dlouhá léta.

Seznam rubrik