Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde se na (některou) minulost nevzpomíná - důvěrná reportáž z Madridu

Čím se liší Madrid od Berlína? Pár postřehů o městském centru, prohlídkách města zadarmo i historické paměti španělské občanské války. Reportáž ze zahraniční cesty, vážně i méně vážně, spíše slovem než obrazem. 

Na začátek pár řádků o samostatném cestování do neznámých metropolí. Takhle si cestovat do ciziny není vůbec špatné, ale přináší to i jisté horké chvilky – jedete někam, kde vás nikdo nečeká a musíte se postarat sami, abyste našli své ubytování a vůbec se bez mapy zorientovali. A nedej bože abyste zapomněli či si špatně poznačili přístupový kód k vašemu bytu (rezervovanému přes booking.com). Klíče totiž pomalu přenechávají místo neosobním kódům, a to je pak velké napětí, když ťukáte poznačený kód a dveře se vůbec neotvírají. A vy jste uprostřed neznámého velkoměsta, večer, sami, bez mobilu a jen s vaším kufrem. Dvojice opodál na ulici sedících postarších Španělů také evidentně neví, jak ty dveře otevřít, takže jediné, co můžete, je procvičovat si s nimi vaši španělštinu. To také nepřidá k dobré náladě, protože zjistíte, že vaše ne kdovíjak rozvinutá španělština je ještě horší, než jste si mysleli. Nebudu napínat, nakonec vše dobře dopadlo, stačilo jen ke kódu zmáčknout další tlačítko se zvonkem. Španělština ovšem, jak se později ukázalo, zůstala stejně málo rozvinutá. Asi jsem měla procvičovat víc, ale uznáte, že byť bývalo večer velmi hezky, nejde trávit celé noci s postaršími Španěly.

Pojďme k Madridu. Na rozdíl od Berlína se zde paměť moc nepěstuje, takže o historii se nedozvíte z ulice nic. Najít nějakou památku dá taky docela práci, značení jako v Berlíně na každém kroku tu moc není. Nejezdí se na kole, ale na motorkách (pro znalce na skútrech). Je tu více odpadků - třeba slavné náměstí del Sol se sochou medvěda-symbolem Madridu, odkud se počítají vzdálenosti v celém Španělsku, bylo ráno odpadky docela dost poznamenáno.

Madridské skútry
Náměstí del Sol a slavný medvěd, symbol Madridu

Na druhé straně více potkáváte hudbu. Nemyslím flamenco, z toho jsem viděla jen šaty v různých velikostech prodávající se na každém kroku, ale ty, kteří se snaží hudební produkcí něco málo si přivydělat. U Královského paláce, v metru, na Gran Vía se vyhrává vše možné i nemožné, za vydatné podpory reprodukované hudby. Vlastně mnohdy je to naopak. Zní reprodukovaná hudba a potřební občas přidají něco vlastního. „Indiány“ s nefalšovanou latinskoamerickou hudbou jsem potkala jen dvakrát.

Který kostým to bude? Fotografování u Královského paláce
Latinskoamerická hudba v metru - moc peněz nevybrali

A taky se tu patrně více krade – kolegyně z Finska přišla o smartphone poté, co si pořídila foto u muzea Prado, najednou prostě v její tašce nebyl. Komusi byla zase odcizena peněženka hned na letišti. Podobně jako je Berlín zamořen dozajista nefalšovanými úlomky berlínské zdi, je centrum Madridu plné obchodů s botami, samozřejmě vše ve slevě. No dovedete si představit, kolik to po té slevě stálo. Ani jsem se nemusela moc přemlouvat, abych odolala. Příznivci fotbalu budou patrně podobně polapeni pravověrnými obchůdky Realu Madrid. Tam se můžete vyřádit a pořídit si ledacos se značkou RMFC od triček, kšiltovek, šál přes míče a odznáčky až k termoskám a lahvím na pití. Doporučuji lahve, když je 40 stupňů, tak se to vyplatí.

Muzeum Prado slaví 200 let, což ovšem v krádeži smartphonu nezabrání

Ještě vám musím říct, jak jsem naletěla. Prý prohlídka města zdarma, na tři hodiny. To mě mohlo napadnout hned, že to nebude jen tak. A taková krásná představa to byla - že projdeme celé město, od Plaza Mayor a Královského paláce s katedrálou přes Gran Vía, nejznámější to třídu v Madridu s velkolepými budovami ve stylu secese, až k muzeím jako Prado, kde se nemůžete odtrhnout od obrazů, co malovali Goya, El Greco nebo Velázquez. Prohlídka však byla „free“ jen v tom, že záviselo pouze na vás, kolik danému průvodci či průvodkyni zaplatíte. Že je ovšem třeba zaplatit, nenechala naše průvodkyně původem z Manchesteru (to víte, nejlépe se o Madridu dozvíte od místních) nikoho na pochybách. A když jsme se po hodině a půl pohybovali stále v okruhu 100 metrů a povídali si o tom, kde se dá v Madridu koupit nejlepší čokoláda a kde se dá sednout do restaurace, vzala jsem pěkně po česku roha, byť ta restaurace byla prý nejstarší na světě. Snad vám bude k užitku aspoň jeden z hlavních poznatků získaných z této "free tour", totiž že není radno sedat si do kaváren na Plaza Mayor, protože jen pivo tam prý stojí asi 25 EUR (a byty se tam prý prodávají v řádu miliónů EUR).

Casa de la panadería na Plaza Mayor, v 17. století pekárna, dnes sídlo turistických informací a výchozí místo prohlídek
Královský palác
Velkolepé secesní budovy na Gran Vía
Čistič bot na Gran Vía
Sobrino de Botin, nejstarší restaurace na světě, z 18. století

A teď k historické paměti. Zatímco v Berlíně se docela zdařile vypořádali s nechtěnou minulostí, v Madridu, potažmo v celém Španělsku, dosud neví, jak vzpomínat na španělskou občanskou válku (1936-1939), resp. koho a jak oslavovat či naopak zase raději nepřipomínat. To víte, příznivcům jedné strany by se oslavování druhé strany nemuselo líbit. Proto snad v celém Španělsku není jediné muzeum občanské války. Taky se nás to týká – posílali jsme nejen interbrigadisty, ale i zbraně, jak potvrdil člověk, co nás po bývalém bojišti v areálu místní univerzity provázel. Dodávala patrně firma z Prahy, aspoň tak to stálo na těch zbraních. Dosud jsou univerzitní budovy poznamenány stopami kulek po vypálených střelách, linie mezi republikány a nacionalisty (frankisty či pro jiné fašisty) vedla těsně kolem budovy filozofické fakulty. Prý se od té doby traduje, že dizertační práce musí mít aspoň 350 stran, to je totiž tloušťka, kterou už vypálená kulka nepřekoná. Dávaly je totiž do oken jako barikády (ty knihy), nezřídka nepřátelské strany od sebe oddělovalo jen pár desítek metrů.

Stopy po kulkách
Plán bojiště španělské občanské války v areálu madridské univerzity

Ještě kontroverznější je památník generála Franka v Údolí padlých. Demokratickými režimy odsuzován, ve Španělsku však mnohými oslavován. O tom si ale musíte přečíst někde jinde, tam mě už španělské stopy nezavedly. A jaké poučení z toho všeho plyne? Snad abychom na cestách uměli dobře odhadnout, která strana je ta správná.

Fotografie byly pořízeny autorkou článku.

Autor: Radmila Švaříčková Slabáková | sobota 31.8.2019 22:06 | karma článku: 14,57 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Radmila Švaříčková Slabáková

K čemi potřebují města lanovky aneb Grenoble a bubliny

O tom, proč se staví ve městech lanovky a v čem je v tomto mimořádný francouzský Grenoble. A o Bastile, bez níž by bubliny nebyly.

27.4.2024 v 19:28 | Karma: 11,24 | Přečteno: 167x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Jaké to je, když je člověk nečekaně přítomen na indické svatbě? A co se tam děje?

Vyfotit si svatbu v Indii, to se vám nestane každý den. A že se při tom člověk nestačí divit. Je to něco úplně jiného než svatba u nás. Tak třeba si tam snoubenci mačkají na čele něco, co vám nápadně připomíná žvýkačku...

24.11.2023 v 19:02 | Karma: 18,63 | Přečteno: 327x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Perlička z Ria aneb i samozřejmé věci mohou být úplně jinak

O tom, jak člověk nevidí věci, které se nacházejí přímo před jeho očima. A o tom, o čem se v průvodci po Riu de Janeiru nedočtete.

6.10.2023 v 19:22 | Karma: 16,95 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Do favely! Drogy a samopaly jako turistická atrakce: důvěrná reportáž z brazilského Ria

O podivné turistické atrakci v Riu de Janeiru, o lidech, co žijí ve čtvrtích pro chudé, o překupnících drog, samopalech, střelbách a o jedné z nejsmrtonosnějších policií na světě.

27.8.2023 v 18:29 | Karma: 21,56 | Přečteno: 504x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Jak přežít Rio de Janeiro

O tom, jak se člověk připravuje na cestu do města zločinu. Jak o Riu píší průvodci a jaké to tam je na základě vlastních zkušeností. O žabkách, taxících, policejních autech, metru i autobusech. A rada na závěr.

5.8.2023 v 16:37 | Karma: 23,61 | Přečteno: 506x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 11,24
  • Průměrná čtenost 636x
Vysokoškolská pedagožka a historička, kterou baví psát i trochu jinak, a to zejména ze zahraničních cest. A už ji nebaví svými cestovatelskými dojmy zahlcovat mailové schránky přátel, z nichž někteří tuto autorčinu mánii trpělivě snášejí již po dlouhá léta.

Seznam rubrik