Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Edvard Beneš - Zasloužil se skutečně o stát?

Nemyslím, že by Edvard Beneš byl státník, nemám jej za demokrata ani trošku a dokonce si myslím, že sehrál v našich dějinách úlohu spíše zápornou. ( Tento článek jsem napsal před rokem pro www.pfuk.cz )

Stalin, Beneš, Molotov

V Holešovicích na křižovatce tramvají u zastávky Dělnická je směrem k Libeňskému mostu antikvariát. Naprosto skvělý. Pokud ho neznáte, velmi doporučuji návštěvu, neboť historické a právnické literatury je tam velmi mnoho. Před prázdninami jsem tam zakoupil několik knížek Edvarda Beneše, protože prof. Kuklík svými knihami ve mě vzbudil větší zájem o Benešovo období. Své prázdninové lachtaní seance ve vaně jsem tedy částečně strávil čtením Benešových pamětí. Tedy hlavně v době, když nebylo k dispozici žádné vhodné a hezké stvoření něžného pohlaví, kteráž situace ovšem v mém případě již nastává nebezpečně často. Obraz, který jsem si však na tohoto politika vytvořil, zdaleka neodpovídá ani přijatému zákonu


(292/2004 Sb. tvořený větou „Edvard Beneš se zasloužil o stát.“)


, ba ani stále a všude opakovanému tvrzení, jaký že byl Edvard Beneš demokrat, což i on sám o sobě opakovaně ve svých knihách tvrdí. On i fakt, že zákon navrhli tři poslanci ČSSD a KSČM (!!), svědčí o tom, že na uváděná tvrzení je asi třeba si dát trošku pozor.

Nechci zde rozvinovat příliš vlastní teorie a názory, k čemuž se v uvedené problematice necítím až tolik kompetentní, spíše to berte jako námět k diskuzi. Nechme tedy promluvit samotného Edvarda Beneše:

 

 

Edvard Beneš, Paměti - Od Mnichova k nové válce a k novému vítězství
(druhé vydání, 1947)

str. 394 (Návštěva Sovětského Svazu 1943)


Vykonal jsem četné návštěvy v továrnách, ve vojenských objektech a institucích, v kulturních podnicích, ve vědeckých institutech a knihovnách, v divadlech a biografech; mluvil jsem s řadou činitelů od prostých dělníků, přes inženýry a ředitele, od prostých vojáků k důstojníkům a generálům, s politiky, diplomaty, s umělci, profesory, spisovateli. Pozoroval jsem všude bedlivě život, práci, lidi, muže, ženy, děti. Vše bylo zaměřeno na válku, na frontu, na vítězství, na poválečnou rekonstrukci, a co se nás týkalo - na naši vzájemnou spolupráci a budoucí slovanské společenství. Československo bylo všude přijímáno radostně, upřímně, srdečně.

Odnesl jsem si dojmy nezapomenutelné. Byla to jedna z mých politických cest - za tak zvláštních poměrů Sovětského svazu i mé vlastní země - kterou v politickém životě svém pokládám za jednu z nejdůležitějších pro naši poválečnou budoucnost. Soudím také, že jsem do života Sovětského svazu znovu dosti dobře nahlédl a své pochopení národů Sovětského svazu ještě prohloubil.

 

 

Výňatek z telegramu poslaného E. Benešem Janu Masarykovi a vládě z moskevských jednání 1943


Vývoj k nové sovětské říši, decentralizované, s pevným místem pro ostatní sovětské národy v duchu nové lidové demokracie je na nepopiratelném a definitivním pochodu. Z války vyjde nový Sovětský svaz, hospodářsky a sociálně zachovávající sice plně sovětský systém, politicky však naprosto nový; bude stát v čele Slovanů a vynutí sobě a tím i jim zcela nové postavení světové.
.............
S našimi poslanci komunistickými jsem dlouze jednal a vcelku po podrobné výměně názorů o minulosti, přítomnosti i budoucnosti republiky je mezi námi dohoda o dalším bezprostředním postupu, o době přechodu domů po pádu Německa a o postupu k vytvoření celonárodní fronty domácí hned po převratě.

 

 

Edvard Beneš, Paměti - Od Mnichova k nové válce a k novému vítězství
(druhé vydání, 1947)

str. 427


Socializační proces společenský je dnes v celém světě ve všech moderních demokraciích i dnešních jejich formách na postupu! (Viz na př.vývoj dnešní Velké Britannie!) Bylo to až do nedávna omezování různých forem soukromého vlastnictví a soukromokapitalistického zisku; dnes už je to vysloveně postátňování a socializování všech forem vlastnictví podle socialistických nauk. Dnes se formule socializační vtělují v různých formách i do nových konstitucí. Vědecké hospodářské plánování je už přijímáno všeobecně. Je to všechno velký krok k socializaci moderní demokratické společnosti a zároveň vysloveně velký krok ke kompromisu i s názory hájenými sovětským socialismem.
...................
A tu kladu opět podstatnou otázku: je možné soužití mezi sovětským socialistickým systémem a novou přebudovávanou demokracií, která zásadně už princip zveřejňování výrobních prostředků a soukromého zisku přijala a která by jej v praktické politice vedle jiných t. zv. socialistických cest a prostředků - odvážně a přitom rozumně a vývojově uplatňovala? Ano nebo ne? Odpovídám opět, že ano! Cesta je tu opravdu otevřena.
...................
I komunisté, když už se dostali tak daleko na své cestě za skutečnou mocí, musí rozumět tomu, že si mají ukládat nějaké rezervy, nemusí jít sice nikde zpátky, ale musí mít trpělivost, aby správně volili chvíli, kdy mohou zase pokračovat v další vývojové a rozumné cestě.

 

 

Projev Edvarda Beneše do vlasti dne 21.12.1943 v moskevském rozhlase - úryvek


Náš stát, který si hned po této válce vytvoří zcela svobodně svůj politický režim se zcela omezeným počtem politických stran - já sám osobně bych si přál jen tři - bude státem demokratickým a skutečně lidovým.
...............
Náš stát také hospodářsky a sociálně provede řadu změn: přime pro svou politiku a své hospodářství systém plánování, jak už před touto válkou někteří naši národohospodáři o to usilovali; já sám očekávám a budu usilovat o to, aby celá poválečná rekonstrukce politická, hospodářská a sociální - a zejména i národnostní - našeho nového státu byla provedena velmi rychle, ale hlavně podle předem připraveného programu naší dobře promyšlené a vědecky připravené první pětiletky.

 

Obdiv k totalitnímu Sovětskému svazu, ke Stalinovi osobně, pochopení pro cíle českých komunistů, propagace krádeže majetku (znárodňování), obdiv k "vědeckému plánování", to vše se Benešovými knihami a projevy vine jako červená nit, předznamenávající únor 1948. Skutečně se tedy Beneš zasloužil o stát? A pokud ano, o jaký vlastně? O demokratickou Československou republiku, nebo o ten stát, ve kterém jsme zde až do roku 1989 museli žít? Co si myslíte vy? Byl Edvard Beneš opravdu demokrat?

Autor: Jan Švarc | čtvrtek 4.9.2008 17:18 | karma článku: 20,56 | přečteno: 2194x
  • Další články autora

Jan Švarc

Jak to bylo s Fayadem

Se zájmem jsem si přečetl článek advokáta Aleše Rozehnala "Vydat, nebo soudit. ČR v kauze Fajád porušila vlastní zákon i mezinárodní normy." Aleš Rozehnal by měl pravdu, kdyby ovšem nevycházel ze zcela nepravdivých předpokladů.

25.3.2016 v 19:15 | Karma: 31,94 | Přečteno: 3780x | Diskuse| Politika

Jan Švarc

Korupce naruby?

Kolik asi dal pan ministr Bárta úředníkovi, aby mu sebral řidičák? Jinak si takovou hloupost vysvětlit neumím. Nebo onen úředník nezná a nedokáže interpretovat přestupkový zákon? Pochybuji... Spíš je to populismus nejhrubšího zrna, zaměřený na hloupější majoritu společnosti.

8.11.2010 v 21:41 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1744x | Diskuse| Politika

Jan Švarc

Nadbytečný počet fízlů, nebo nové milice soudruha Paroubka?

Darmožrouti dnes zaplnili Prahu. Hejno zbytečných lidí (snad s výjimkou hasičů). Měl jsem co dělat dopoledne v centru, pak jsem se potřeboval rychle přemístit do kanceláře. Ale ouha, ze schodů pod Stalinem, ba i z Letenského tunelu, vyhřeznul tisícihlavý dav darmožroutů. Jiní darmožrouti ve službě odkláněli dopravu, aby jejich soukmenovci měli volné pole.

22.9.2010 v 8:06 | Karma: 47,84 | Přečteno: 17379x | Diskuse| Politika

Jan Švarc

Ta cikánka má prostě pravdu....

Ministr Drábek a Dobeš se přijeli podívat do školy...... Zajisté chvályhodná činnost, co myslíte? Na naší slavné iDnes se objevil titulek: "Romka se hádala s ministrem ". Po přečtení článku jsem zjistil, že jedním z hlavních problémů byla otázka matky dítěte: "Jak získat po škole práci, když zaměstnavatelé hledají pouze lidi z praxe?"

6.9.2010 v 23:35 | Karma: 48,41 | Přečteno: 42563x | Diskuse| Politika

Jan Švarc

Ukrajinské baby (inspirace kolegou Větvičkou) - fotoblog

Že chlapi jsou od přírody tak trošku šmíráci, ukázal už kolega Větva ve svém ukrajinském blogu před dvěma lety zde: http://vetvicka.blog.idnes.cz/c/45006/Podkarpatska-Rus-Zenske-jidlo-a-to-ostatni-Dil-druhy-zeny.html Trochu jsem ho podezíral, že to nafotil bůhví kde, ale když jsem letos zavítal na Ukrajinu, musel jsem mu dát za pravdu. Ukrajinky prostě nemaj chybu.... Koneckonců, koukněte se sami :-)

3.7.2010 v 15:38 | Karma: 22,62 | Přečteno: 4589x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7102x
56 let, advokát žijící v Praze. Věnuji se především trestnímu právu. Moje stránky najdete zde.