Jak získá mladý člověk nejsnáze svůj byt.

Prostřednictvím stavebních bytových družstev, doporučuji raději nové objekty (téměř nepodstatný příspěvek do fondu oprav) anebo lidových bytových družstev (stavby cihlové z 50. let).V našem obvodu Prahy má obecní úřad také nové

volné byty k pronájmu. U družstev si můžete do dvou let požádat o přidělení bytu do soukromého vlastnictví a splácet je formou nájmu, protože družstva mohou vyjednat výhodnější úrok u bank, než se to podaří vám. Tak to dnes je. Musíte mít doklad, jenž potvrzuje, že jste členem družstva. Je podmíněno členským vkladem.

O ceně bytu a příslušné ideální části domu si necháte vypracovat znalecký odhad a jím budete argumentovat, pokud se bude cena vaše lišit od ceny stanovené družstevním odhadcem.

A nyní si stanovíme vaše měsíční náklady spojené s užíváním budoucího bytu. Nájemné představuje tyto položky.

Vodné a stočné (42   m 3 až 45  m 3  ročně na osobu a rok) je asi 65 Kč/  m 3 vaší spotřeby, t.j  . .  .  . 2 800 Kč/ rok na osobu,

popelnicový svoz domovního odpadu,

spotřeba elektro a vody na domě,

úklid domu (1.500,- Kč / počet bytů/ měsíc),

teplo a teplá voda pro ústřední topení, kuchyně a koupelny, (cca 4.500,- Kč/ rok a byt) a

plynové spotřeby pro kuchyňské sporáky (cca 500,- Kč/ měsíc), a

poplatek za správu družstvu, protože pečuje o to, aby byly řádně v normě provedeny předepsané revize (plyn, voda, elektro, hasiči, výtahy) a provádí podvojné účetnictví, jež předepisuje zákon. Je tam také technické oddělení, jež by mělo garantovat, že případné opravy na domě získají technologický a materiálový certifikát a stejně tak rozpočet na opravu je už součástí dodané technologie. Žádejte proto jen rozpočet certifikovaný. Ve stavebnictví nesmí platit cena nabídky a poptávky ( aneb "ty souhlasíš, protože nemáš na výběr, když nejsi odborníkem v oboru". Proto stále pracujeme a stále nic nemáme, že se ten, kdo je odpovědný, nezajímá o nás, ale o sebe.

Tyto náklady na bydlení ( měsíční nájemné za byt) by neměly měsíčně převyšovat 5,000,- Kč, ve starých domech cca 3,000,- Kč/ měsíc.

A teď k bankovnímu úvěru: Měli byste trvat na 30-ti- letém splácení. Při své splátce 2 000,- Kč / měsíc byste měli mít byt a podíl na bytovém domě splacen.

Celkem tedy bude stačit, pokud máte k dispozici trvale 7 000,- Kč.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Švajcrová | sobota 3.3.2018 14:46 | karma článku: 11,69 | přečteno: 571x
  • Další články autora

Jaroslava Švajcrová

Ohromující síla mysli

27.2.2018 v 9:55 | Karma: 6,52

Jaroslava Švajcrová

Hojnost je tu pro každého.

7.10.2016 v 15:16 | Karma: 11,73

Jaroslava Švajcrová

Jak byla stvořena kočka.

20.9.2016 v 20:28 | Karma: 12,42