Jablka bez jabloní ?

Pravděpodobně si sníme jablíčko, aniž si jej koupíme, anebo, aniž budeme mít na zahradě svoji jabloň. °°°°°°° Nevěříte ?

Jablka bez jabloně ?

Konvertor, který přímo změní světlo v částice látky

Pravděpodobně si sníme jablíčko, aniž si jej koupíme, anebo, aniž budeme mít na zahradě svoji jabloň. Nevěříte ?

Britští fyzikové z Imperial College London navrhli konkrétní a přímý technický způsob, jímž bude možno přeměnit fotony, tedy částice zářivého pole, na částice běžné fermionové hmoty, kterou můžeme “nahmatat” a ze které se skládají běžné předměty kolem nás, tedy látky.

Proces technologie je popsán v původním článku, jehož zdroj uvádím pod článkem.

Často se v populární literatuře nebo v hovorové mluvě v této souvislosti nesprávně hovoří o fotonech jako o kvantech (částicích) “čisté energie” a o látce jako o hmotě. A anihilace je pak vydávána za zničení hmoty, resp. za totální přeměnu hmoty na energii. Tomuto omylu napomáhá i dvojznačný anglický výraz “matter”, který současně označuje jak látku, tak i hmotu obecně. Ve skutečnosti však jak částice světla či jiných polí (obecně bosony) tak i částice látky (obecně zvané fermiony) mají stejnou hmotnou podstatu. 

V obou případech jde o formy hmoty, z nichž každá má svoji nenulovou energii i hmotnost. Procesy kreace a anihilace pak neoznačují stvoření či zničení hmoty, ale pouze stvoření a zničení jedné z jejích forem, látky, a konverzi mezi dvěma principiálně odlišnými formami hmoty - látkou a polem. A také při těchto procesech se v rámci teorie relativity zachovává celková energie i relativistická hmotnost, tedy ani zde nejde vytvořit něco z ničeho nebo naopak něco totálně zničit. 

Zdroje: Phys.OrgThe VergeRaw StoryNature PhotonicsBreit/Wheeler (1934) 

Autor:  Pavel Vachtl

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Švajcrová | úterý 30.9.2014 21:11 | karma článku: 6,51 | přečteno: 385x