Trikolóra hnutí - český název pro "hrdé" vlastence

Václav Klaus mladší konečně představil svou novou stranu, kterou docela příznačně nazval "hnutí", čímž se zařadil přesně k těm populistům, k nimž byl již dříve řazen. A ještě moc dobře neumí česky - to že je vlastenec?

Václav Klaus mladší, vyloučený z ODS pro svou nekolegialitu, představil svůj nový politický subjekt. Je to kupodivu "hnutí". Moc pěkné. Tím totiž popřel politiku svého otce, který různá hnutí odmítal. S tímto záměrem transformoval Občanské fórum v ODS a nespokojenci zůstali v jakémsi amorfním Občanském hnutí, kde pokračovali ve svém snění o světě beze stran, kde se lidé sdružují pouze v zájmu konkrétních názorů (hnutí = apolitická politika dle Václava Havla). Václav Klaus mladší ovšem představil svou novou stranu coby "hnutí občanů" (skloňuj podle vlastenecky českého vzoru "most Karla" či "Strana práv občanů). To skoro zní jako Občanské hnutí, proti němuž jeho otec bojoval. Ale možná je to nedorozumění. Vždyť v českých poměrech  "hnutí" neznamená v poslední době iniciativu vzniklou zdola k nějakému tématu (příklad: Žluté vesty ve Francii), nýbrž velmi centralisticky řízenou stranu, založenou na vůdcovském principu (ANO, SPD, nyní Trikolóra).

Ale zní to přece velmi "lidově" - "hnutí". To už věděli různí totalitáři z první poloviny 20. století. Také své vůdcovské strany označovali za "hnutí". Třeba jistí vlajkáři. Trikolora - Vlajka, je zde nějaká souvislost?

V každém případě ukázal Václav Klaus mladší názorně, jak se liší demokratické strany od těchto "hnutí". Třeba v ODS, pokud někdo podá přihlášku ke členství, sejde se rada místního sdružení, pozve si žadatele a jeho členství buď schválí, nebo neschválí. Naproti tomu "hnutí" mají různá čekatelství, kdy se žadatelé teprve musejí osvědčit - mají poměrně málo členů, ale hodně čekatelů, kteří sice nemohou o ničem hlasovat, ale jsou nadšení, že jsou u toho. Tak to funguje u SPD Tomia Okamury, v ANO Andreje Babiše, a nově tedy u Trikolory Václava Klause. Totéž měla ostatně i KSČ, což bylo také takové "hnutí" - avantgarda. Zdůrazňuji, že ODS opravdu žádné čekatelství nemá, a je to tak i u dalších demokratických stran.

Programově je Václav Klaus mladší někde na úrovni národního konzervativismu. Pokud by byl Vlastimil Vondruška (jehož Václav Klaus oslovil s nabídkou dělat jeho "hnutí" odborníka na kulturu) historikem, kterým ale není a nikdy nebyl, poučil by jej, že za první československé republiky byla jistá strana, která si říkala Národní demokracie. Také chtěla "demokracii bez přívlastků", horovala pro národ a odmítala liberalismus. Nakonec skončila u fašismu. Smutné na tom je, že někteří její představitelé potom skončili v nacistických koncentrácích, protože se prostě český fašismus neslučoval s tím německým. V tomto bych tedy varoval oba Klause, kteří si oblíbili AfD či Salviniho. Tohle totiž může znamenat ta jejich vzývaná "Evropa národů", kde každý národ hájí především své vlastní zájmy.

Autor: Jan Švadlenka | úterý 11.6.2019 21:21 | karma článku: 23,40 | přečteno: 1122x