Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ak klame prvý dojem

Sympatická mladá slečna so zelenými očami a dlhými ryšavými vlasmi. Veľmi charizmatická a nejakým zvláštnym spôsobom neprehliadnuteľná. To je Ema.

Na opačné pohlavie pôsobí priam ako magnet. Vyrastala v prísne konzervatívnej rodine a má s tým dosť veľký problém. Jej inteligencia a rozumové chápanie je nekompatibilné s vonkajším vyžarovaním a vplyvom na okolie.

Nekoketuje, neprovokuje, klopí zrak pri prvom očnom kontakte. Lenže muži jej do očí príliš nepozerajú. Úvodný pohľad smeruje takmer vždy na partie, kde jej príroda dopriala trošku viac než je bežné. To prvotné "skenovanie" ju uráža. 

Vyštudovala cestovný ruch, miluje cestovanie a poznávanie rôznych destinácii. Veľa toho precestovala s rodičmi a neskôr so spolužiakmi. Počas školy robila sprievodkyňu. Preto bola veľmi šťastná, keď získala vysnívanú prácu v cestovnej kancelárii. 

Dni plynuli, kolegovia ju zaučili a bola by celkom spokojná, nebyť neodbytného pána majiteľa cestovky. Nezaujímala ho jej práca, nové vylepšenia, ktoré priniesla nabitá vedomosťami zo školy.

Neustále vymýšľal dôvody, len aby mohol zostať s ňou sám. Dokázala odolávať jeho dvojzmyselným narážkam, "náhodným" dotykom. Keď to inak nešlo, dala mu jasne pocítiť, že nemá záujem a že by privítala, keby ju prestal prenasledovať.

Po tejto priamej reakcii nastal teror. Ohrdnutá mužská ješitnosť a márnomyselnosť jej nedala dýchať. Ironicky s pichľavým pohľadom zvykol pred publikom hovoriť že : "Väčšina problémov sa nachádza medzi klávesnicou a stoličkou..." Všetky tieto narážky smeroval na ňu. Pri každej príležitosti ju zhodil, či už pred klientom, alebo kolegami. Bolo to od neho veľmi neprofesionálne a začalo to byť neúnosné.

Poslednou kvapkou bolo, keď sa od kolegyne dozvedela, ako ostatní uzatvárajú stávky, či "podľahne" šéfovmu naliehaniu, alebo nie. Zdvihol sa jej z toho žalúdok. 

Premýšľala, čo ďalej. Cítila, že bude musieť odísť, lebo neustály boj s okolím ju tak vyčerpával, že nemohla normálne fungovať. Bola mladá a bez peňazí, ale táto práca ju napĺňala. Toto vždy chcela robiť.

Jedného dňa sa zjavila u mňa vo dverách. S úsmevom som sa na ňu zahľadela. Každopádne je pekná ako modelka a tým mužom sa vôbec nečudujem. Ale to už je osud inteligentných a zároveň pohľadných žien, niektoré dvere sa im otvárajú samé, iné zostanú úplne zatvorené. Zvážili sme všetky pre a proti a dohodli sme sa, že na začiatok skúsime založiť živnosť. Cestovnú agentúru, ktorá bude sprostredkovávať zájazdy a pobyty. 

Až tu sa ukázalo, aká je Ema neskutočne kreatívna a šikovná. Marketing a získavanie klientov postavila na internete a telefóne, pričom využíva jazyky, ktoré ovláda. Takže vôbec nemusela pri uzatváraní zmlúv vstupovať do osobných kontaktov. Mohla si vybrať s kým bude spolupracovať, mohla sa tak vyhnúť ľuďom, ktorí sa jej nepáčia. Nemusela riešiť mužsko-ženský problém, ale konečne začala fungovať na úrovni dvoch rovnocenných zmluvných partnerov.

Potrebovala čas, aby mohla získať späť stratené sebavedomie. Dnes dokáže klientovi ponúknuť väčší výber možností tým, že skombinuje to najlepšie z ponuky viacerých cestovných kancelárií. Niektoré provízie sú lákavé a pri jej skromnosti ju to zatiaľ dokáže uživiť.

Sama si je šéfkou, sama rozhoduje o postupoch a riešeniach. Získala slobodu, ale musí mať veľkú sebadisciplínu a to ona má. V predošlom zamestnaní  jej podnety a inšpiráciu nikto neocenil. K výzve pristúpila s pokorou a pokiaľ bude mať trošku šťastia, tak to môže byť pekný začiatok jedného životného príbehu.

Držím jej palce.

Autor: Ljuba Šusteková | úterý 15.12.2015 8:16 | karma článku: 16,81 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Ljuba Šusteková

Moje daňové úniky

Daňové priznanie za balíček čaju, fľašu "čuča", 10 vajec / našťastie bez sliepky/, margarínovú čokoládu, vrúcne objatie, alebo za obyčajné ďakujem.

24.4.2018 v 9:09 | Karma: 6,28 | Přečteno: 143x | Ostatní

Ljuba Šusteková

Keď sa darí, tak sa darí

Myslím tým našej ekonomike. Veta v poslenom čase, tak časo znejúca z úst tých najkompetentnejších. Každopádne vedia, o čom hovoria. Ostatným stačí uveriť, ale ...

14.11.2017 v 11:02 | Karma: 11,98 | Přečteno: 248x | Ostatní

Ljuba Šusteková

Nájdi nedokonalosť v systéme, kontroluj, vymáhaj nedoplatky

Kontrolná činnosť Sociálnej poisťovne je už nejaký čas zameraná na dohody o brigádnickej práci študentov. Ide o prípady, keď si študent neoprávnene uplatňuje odvodovú výnimku. Prečo riešime dôsledky a nie príčinu problému?

13.11.2017 v 12:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 175x | Ostatní

Ljuba Šusteková

Daňová rošáda

Reinkarnovaní živnostníci na konateľov jednoosobových eseročiek by pravdepodobne mali zbystriť pozornosť. Ministerstvo financií opäť predstavuje opatrenia, ktoré nejednému takémuto živnostníkovi "zvýšia životnú úroveň".

13.11.2017 v 10:35 | Karma: 6,10 | Přečteno: 94x | Ostatní

Ljuba Šusteková

Mamička to zariadi

Prenikavý pohľad neodolateľných modrých očí ma prinútil vstať od stola. "Je mi ľúto Tomáš, ale musíme sa rozlúčiť, ukončujem týmto našu spoluprácu." Nechápal. Ako som si mohla dovoliť...

3.6.2016 v 20:45 | Karma: 23,11 | Přečteno: 1116x | Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 598x
Som človek s reálnym pohľadom na svet stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. 

www.uctovnictvozilina.com

Seznam rubrik