Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O sexe a literatúre

V poslednom čase som sa pozrel do podvedomia a začal som trochu premýšľať nad mnohými vecami. Udedomil som si, že sme to, v čo veríme. To už som tuším voľakde písal a opakujem sa o dušu. Prichádza mi na myseľ otázka, ako ľudia vidia otázku sexu. Ale čo to má spoločné s knihami? Mnoho.

Iste, všetci máme nejaké skúsenosti, názory, myšlienky. Všetci sme sa so sexom stretli. Nebudem rozoberať čo a ako. Ani nebudem hovoriť, že kto, kedy, ako, začo, s kým a aké zvieratá pri tom praktikoval. Patrick Rothfuss ma čosi naučil. Slová majú význam a dávať mená slovám je veľmi dôležité. Iste aj samotná otázka sexu je dôležitá.

 

Ja myslím, že všetci sme sa stretli s tou otázkou, čo pre nás dané slovo znamená. Ide o to, či sa tou otázkou chceme zaoberať. Je však rozdiel zaoberať sa tým, že človek vstúpi do seba a trochu rieši svoj život a nejaké verejné prezentovanie. A teraz mi príde na um otázka, je sex niečo ako verejné médium?

 

Ja sa nechcem hrať na martýra, heretika alebo božie dopustenie, ale to, čo robím ja vo svojom intímnom živote je vec moja. Inými slovami, keď idem vonku s nejakou dámou je to vec nás dvoch, čo robíme. A ešte inak, aj keby sme páchali rímske orgie s hospodárskymi zvieratami, boli by sme obaja neskutoční úbožiaci, ak by sme to šírili ďalej. Je úplne nevhodné, keď rozprávam druhým ľuďom. „Včera som bol s mojou v parku a užili sme si to na žihľave.“ (Romantik jak sviňa.)

 

Nebudem tu písať o tom, že si treba počkať na tú pravú, že v láske je všetko dôležité. V podstate, človek musí mať svoje hodnoty a svoje svedomie, aby sa vedel rozhodovať ďalej. Všetci robíme rozhodnutia, za ktoré berieme zodpovednosť. A tí, čo nerobia nič, dávajú rady druhým.

 

Príde mi na um jeden príklad. Keď som raz riešil nejaké daňové priznanie, nejaký človek, čo o tom nemal ani šajnu, dával mi rady ako mám napísať emaily na daňové úrady, nech to spravia za mňa. Vraj je to v jeho rukách a je to práca toho človeka a podobne. Všetci si o úradníkoch myslíme svoje veci, takisto o byrokracii. Samozrejme, všetci to zbožňujeme, je to oveľa krajšie ako so svojou milovanou čítať twillight a chrochtať sa na tom smiechom. Ale pohľad z inej strany okrúhleho stolu (keďže v demokracii sme si všetci rovní, že?): Ak by ste prišli do práce a ráno vás čaká 1500 mailov typu, „Dobrý deň, bol som vtedy a vtedy na služobnej ceste v Maštali a mám oskenovanú kópiu lístkov, čo som dával zamestnávateľovi, ktorí mi preplácal cestu. Mohol by som si tieto kópie zdaniť?“

 

Podobné stanovisko majú ľudia k sexu. Hrajú sa na skúsených, chcú radiť a podobne. Občas mám pocit, že ľudia chcú robiť so sexu vedu. No je rozdiel vstúpiť do niečoho so všetkou zodpovednosťou a so všetkými ďalšími vecami. Pretože ak človek do niečoho hodnotného vstupuje, musí si uvedomovať, že to nikdy nie je len o užívaní si. Krásne to píše Fulghum v jednej poviedke. Raz sa na chate zobudí a uvidí páriť sa medvedíkov čistotných. A sú úplne od krvi a vysvetľuje to, že nejako takto vníma lásku. Nikto nikdy nehovoril, že to bude ľahké.

 

Ja strašne neznášam, ak mi niekto hovorí o tom, čo mám s dievčaťom vonku robiť. Kedy sa jej mám spýtať, či ju môžem pobozkať alebo kedy s ňou mám liezť do postele. Je absolútne nevhodné a dosť bolestivé pre druhého, keď ho rozoberáme niekde inde. Mne by sa tiež nepáčilo, keby som sa dozvedel, že som objektom nejakej zábavy, pretože som jej namiesto rozopínania blúzky najprv rozviazoval šnúrky na topánkach.

 

Čo to má s knihami? Mnoho. To je dôvod prečo ja nikdy nevezmem do rúk knihu, ktorá je vlastne porno. Pretože vzťahy ľudí nie sú založené na tom, aby sme problémy s nimi rozoberali inde a smiali sa z nich. Kde sú všetci tí úprimní ľudia, keď ide o ich skutočné reálne problémy? A knihy, kde sa píše, že „v 10. ročnom manželstve aspoň raz musí byť nevera.“ Nie, toto ja nikdy neprečítam. Má to zopár dôvodov. Jeden z nich je ten, že sme to, v čo veríme a čo nás obklopuje.

 

Príde mi vhodné použiť analógiu. Povedzme, že vezmem bicykel (aj by som naň šiel s tou, čo jej kradnem snežienky) a pôjdem po ceste. A podvedome budem veriť, že má zrazí auto a tak trochu aj v to dúfať. Isteže je výsledok jasný. Šmarím hlavu pod nejaké kolesá kamiónu a pod.

 

Raz keď sa ožením, z nejakého prostého dôvodu nebudem túžiť po nevere. Nikto nevie, čo sa kedy môže vstať, to áno. Len pre živého krista ukrižovaného na kríži mi nehovorte, že je to problém doby. Krásne to hovorí Mike Farrel. Netreba meniť svet, iba svoju časť. A ja chcem robiť všetko preto, aby bola moja nastavajúca šťastná. Podvedome si vytvárať svoj svet, to, že s tým človekom nie som šťastný, to je asi tá najhoršia nevera k sebe.

 

A celkovo na to, aké mám skúsenosti s neverou, viem, že to nie je nič príjemné. Už zopár žiarlivých frajerov som zažil a nie je to úplne skvelé. Človek sa bojí na ulicu, že mu tam ktosi šmarí s metlou po pyskoch a mať slamu v ústach nie je príjemné.

 

Ďalší dôvod je ten, že mnoho takejto literatúry (nechápem doteraz prečo sa to označuje za výlučne ženskú literatúru, keď to so ženami nemá nič spoločné) je akousi príručkou na šťastný život. Čož je hovadina jak traky.

 

A ten tretí dôvod je ten, že a radšej žijem ako čítam príručky. Ja ďaleko radšej čítam manuály o linuxe alebo o čomsi inom. Predsa len fatal eror, chýbajúca knižnica alebo kompilovanie jadra a nastaviť postgreSQL mi aspoň čosi dá, keď to čítam. Keď čítam o tom, že čo mám robiť na rande, je trochu obmedzovanie slobody a fantázie.

PS: Článok je aj na bookfan.eu

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Šuraba | pátek 30.3.2012 7:41 | karma článku: 4,95 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Martin Šuraba

Záhradník

Každý víkend si opravoval bicykel. Ráno vstal, vzal olej a mastil reťaz. Fúkal gumy, čistil rám a jeho bicykel bol vždy ako tomu on hovorieval, vo forme. Mal veľmi krehkú ženu s obrovskými očami a tým najrozkošnejším úsmevom na svete. Bol záhradníkom v kráľovskej záhrade.

29.10.2013 v 19:59 | Karma: 6,09 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Bojovný Ján a roket science

Už dopredu upozorňujem, že to je sci-fi. V reálnom svete sa taká osoba nemôže vyskytovať, životné príbehy sú však rôzne. Ak niekde nájdete také rocket science guru, prosím, dajte mu prečítať tieto riadky, ja mám siahodlhé kontakty do NASA a bola by obrovská nehoráznosť, keby taký človek nepomohol vede. Veru, veda je to slovo, kde to začalo.

28.10.2013 v 23:15 | Karma: 3,61 | Přečteno: 122x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

O okrúhlom stole

Rád sa prechádzal po opadanom lístí. Miloval červené stromy, hmlu, zelenú trávu a mokré topánky od rosy. Keď bol malý chlapec, našiel kdesi v lese opustenú jaskyňu. Nikdy do nej nevošiel, lebo sa bál. A ako to už na svete chodí, ak sa niečoho bojíme, vymyslíme si príbehy, aby sme si to ešte nejako potvrdili. V tom čase ešte nepoznal hrozby dnešného sveta. Bál sa duchov, príšer, strašidiel a iných ohavných bytostí. A tak k tej jaskyni prestal chodievať. Tak sa zoznámil s tajomným svetom a začal si pestovať fantáziu.

26.10.2013 v 23:31 | Karma: 0 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Orechy

Ona bola svetrová, on košeľový. Keď sa spoznali, túlavali sa v zasneženom meste. Doniesol cukríky, ktoré ona zbožňovala a ponúkol ju. Bol šikovný, nechcel ju chytiť za ruku len tak.. Zbožňovala jeho komplimenty a aj to, ako ju vedel pohladkať po vlasoch. Vravieval, že ženy milujú dotyky a vlasy sa najlepšie dotýkajú. Samozrejme až po zadku.

18.10.2013 v 23:54 | Karma: 7,18 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Keď zožltli stromy

Od mala neznášal slivky. Keď mal sedem rokov, skoro sa zahrdúsil kôstkou a odvtedy ich nejedol. Mal brčkavé vlasy, miloval ošarpané topánky a rád pozoroval vlaky. Veru vlaky, to bolo jeho. Vždy po škole sa vytrepal na vŕšok, ba aj na kopec a pozeral na vlaky.

11.10.2013 v 14:52 | Karma: 5,88 | Přečteno: 142x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

Češi staromilci. Digitální podpis půlka nevyužívá, raději tisknou, ukazuje studie

25. května 2024  13:21

Starý dobrý papír a propiska, vyplývá z průzkumů společnosti Ipsos ohledně Čechů a elektronického...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Policie odvolala pátrání po chlapci z Chomutovska, podařilo se ho najít

25. května 2024  12:10,  aktualizováno  12:43

Policie odvolala pátrání po pohřešovaném dvanáctiletém chlapci z Chomutovska. Díky poznatkům od...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 465x
Hľadač príbehov

Seznam rubrik