Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Necítila jsem k těm německým dětem nenávist"

Jsou lidé, které můžete poslouchat hodiny a dny. Natolik jsou jejich osudy zajímavé a poutavé. Prožili často neuvěřitelná příkoří a ponížení. Sebrali jim vše. I životy jejich blízkých. Přesto neumí nenávídět.

Včerejšek jsem prožil s pani Annou Flachovou - Hanusovou. Narodila se na podzim 1930 rodičům, kdy maminka pocházela z ukrajinského Lvova a tatínek byl invalidním veteránem z první světové války. Můžeme otevřeně říct, že dětství ji zkazili nacisté, když najednou začalo vadit, že je Židovka. Povinnost nosit žlutou Davidovu hvězdu dodnes paní Flachová vnímá jako jedno z největších ponížení svého života.

K jedenáctým narozením dostala "zvláštní" dárek. Byla se svou rodinou povolána do transportu a skončila v ghettu v Terezíně. Předtím se podařilo její tehdy 17 leté sestře Ireně dostat se na loď Patria, která vezla Židy do Palestiny. Přežila explozi u palestinských břehů a provdala se za palestinského vojáka židovského původu, který ji tonoucí z vody vytáhl.

V Terezíně se tak na sklonku roku 1941 ocitla celá její rodina. Otec Leo, maminka Alžběta, sestra Alice, bratr Michal. Na jaře 1942 byla do Terezína dopravena i babička Otýlie, která ovšem jen několik měsíců po příjezdu umírá, jako tisíce starých lidí zde. Malá Anna je po čase ubytována v domově pro dívky jejího věku. Zapojuje se do všech činností, kterými se tamní vychovatelé snaží děti zabavit a především v nich posilovat vůli a víru v přežití. S kamarádkami se již několik let před koncem války domlouvá, že první neděli po válce se všechny sejdou v Praze u orloje.

Učinkuje v dětské opeře Brundibár, která v terezínském ghettu je s obrovským úspěchem více než padesátkrát reprízována. V této opeře zpívá i před delegací Červeného kříže, která do Terezína přijíždí, aby zhodnotila, jak krásné město vůdce Židům daroval. Celá akce je ryze propagandistickou a Anna dnes vzpomíná, jak děti musely před delagací oslovovat velitele ghetta Rahma s otázkou, co bude ten den k večeři. Rahm je dle scénaáe hladil po vlasech a láskyplně odpovídal, že chléb a sardinky. Načež děti dle scénáře celé té habaďůry měly krčit nosánky a ptát se, kdy dostanou zmrzlinu, jako před několika dny,. Tu ovšem v ghettu nikdy neviděly.  Také vzpomíná, jak musely celé hodiny sedět u stolu, na kterém byly namazané chleby, aby se do nich mohly pustit v momentě, když výbor Červeného kříže procházel.

Spolu s dvěma stejně starými kamarádkami zakládá trio "Pomocné ruce". Zjišťují, kdy má v ghettu která babička nebo dědeček narozeniny a chodí jím k jubileu zpívat. Při té příložitosti si se starými, opuštěnými a nemocnými lidmi povídají, uklízejí jim, perou prádlo a nezřídka kdy přinesou i nějaké jídlo ze svých skromných přídělů.

Anna je svědkem toho, jak děvčata z domova a jejího pokoje postupně odjíždějí. Netuší kam, netuší co se s nimi dál děje. Netuší, že téměř všechny končí v plynových komorách v polském Birkenau. Zůstaly po nich jen záznamy v památníčku, který Anna dodnes uchovává, který jsem včera držel v ruce.

Lenka LIndtová Anně do památníku napsala: " Člověk je na světě proto, aby konal dobro. Kdo to nedělá, nemá právo být člověkem. Chceš-li konat poselství člověka na zemi, řiď se jen podle toho, jak Tě Tella (vychovatelka z terezínského dívčího domova) vychovala a co ona by v Tvém případě dělala. Myslím, že je to ten nejneomylnější člověk, kterého si dosud poznala. Na památku tvému srdíčku - Lenka". Tento vzkaz, toto poselství napsala 14 letá dívka své o rok mladší kamarádce Anně Flachové 15. října 1944, když se dověděla, že odjede transportem. 28. října 1944 Lenka opouští Terezín a již nikdy se s kamarádkami z terezinského ghetta nesetkala.

Anna a její rodiče setrvávají v Terezíně do konce války. Sestra Alice a bratr Michal putují přes Osvětim do dalších koncentráků, kde se dočkají osvobození. Anna je po válce profesorkou na brněnské konzervatoři, Alice baletkou bratislavského národního divadla a Michal poradcem pro mezinárodní vztahy americké vlády a Bílého domu. Konce války se Anna dožívá s podlomeným zdravím. Trvá patnáct let, než je jí dopřáno mít dítě., když se provdala za hobojistu Hanuse. Její syn Tomáš patří k předním českým dirigentům. Například zítra pod jeho taktovkou zazní v Mnichově Dvořákova Rusalka.

Po osvobozeni je Anna pod ochranou kazatele Přemysla Pittra, který se ujímá dětí, jejichž zdraví je  zničeno díky nacistickému věznění. V rámci akce Zámky zřízuje  Pitter v konfiskovaných zámcích ozdravovny. Později Pitter ostře kritizuje zacházení, které se od Čechů po válce dostalo Němcům v táborech, kde byli umístěni před odsunem. Zahrnul tedy do akce Zámky i německé děti, které z táborů zřízených Čechy odvážel a umisťoval do zámeckých ozdravoven. Za tento čin si vysloužil z české strany značnou nenávist a odsouzení, dokonce byl obviněn ředitelstvím národní bezpečnosti.

Anna se tak ocitá ve stejné ozdravovně s německými dětmi. S dětmi, které náležely národu, který ji zkazil dětství, způsobil útrapy a zdravotní potiže nejen ji, ale celé její rodině, kdy její část byla německými nacisty povražděna.

"Normálně jsme si s nimi hráli", říká dnes pani Flachová - Hanusová, "vždyť ty děti přece za nic nemohly, ony nás do koncentráků nevodily. Necítila jsem k nim žádnou nenávist". Nepochybně zajímavé a poučné memento od ženy, která se v dětství od Němců nedočkala ničeho dobrého že pani Gotterová?

Nebo že by zase jen "pseudohumanistický" slint?

 

Autor: Lubomír Šula | úterý 17.5.2011 11:48 | karma článku: 20,96 | přečteno: 2540x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.