Maminka je matka, případně kráva, tatínek je fotr, případně debil

Takto označují své rodiče děti, když mezi sebou o nich mluví. Zjistil to průzkum, který byl psychology proveden na několika desítkách českých škol. Nelichotivá vizitka našich výchovných snah, viďte….

Nejsem psycholog, takže se nehodlám pouštět do psychologických analýz této skutečnosti. Výše popsané však naznačuje mnohé. Jedním z důvodů je skutečnost, že rodiče v dnešní době na děti nemají čas. V některých případech by bylo času habaděj, máme poměrně vysokou nezaměstnanost, ne každý člověk tráví v práci deset nebo více hodin denně. U těchto zřejmě hraje ve vztahu k dětem roli zase neschopnost, netečnost, nechuť a pohodlnost. Varujícím příkladem může být příspěvek uživatele v diskusi k jednomu z mých článků, kde uvádí: „ Děti vychovává škola a kamarádi, rodiče na to nemají čas.“ Krásný přístup jak převézt odpovědnost za své ratolesti někam zcela jinam.


Spousta dnešních rodičů si myslí, že pokud děti vybaví všemi možnými vymoženostmi typu mp3 přehrávačů, DVD, herních konzolí, mobilních telefonů, že více už pro ně nemohou udělat, vždyť mají všechno. Ale to je zásadní chyba, dnešní děti si totiž v zásadě neumějí hrát, neumějí si samy najít zábavu, jsou nesamostatné, neumějí adekvátně řešit základní situace se kterými se potýkají.


Dříve bylo kolem každého panelového domu vidět davy hrajících si dětí, dnes všechny sedí doma a věnují se pasivní zábavě, zpravidla bez jakékoliv asistence rodičů. Rodiče často ani nevědí, jak jejich dítě tráví volný čas, nemohou tedy ani regulovat co je právě pro jejich dítě vhodné a co nikoliv.


Hra je zásadní potřebou v životě dítěte. Pokud nedochází k naplnění potřeby je toto dítě frustrováno. Důsledkem této frustrace je vzdorovitost, neznávání autorit, agresivita. Dětská hra je mimo jiné i zásadním diagnostickým prostředkem. To, jak se dítě chová ve hře zobrazuje ve své podstatě postoje dítěte jako takového. Jestliže dítě podvádí při hře, bude podvádět i v životě. Jestliže se dítě při hře okamžitě ujme role organizátora, bude vůdčím typem i ve skutečném životě. Dítě neberu hru „jako“, ale bere ji jako „skutečně“. Pro děvčátko není panenka panenkou, ale skutečnou Kristýnkou, kterou je potřeba dát spinkat, nakrmit a převléci.


Nechcete být matkou či fotrem? Pak svým dětem schovejte všechny ty technické lákadla a hrejte si s nimi. Ovoce sklidíte velmi rychle.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | pátek 29.2.2008 20:43 | karma článku: 22,19 | přečteno: 2392x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97