Je partnerství homosexuálů nenormální protože nemohou mít děti?

Ministr spravedlnosti hodlá upravit registrované partnerství do podoby, kdy by tento svazek byl roven manželství, tedy svazku muže a ženy. Lidovci se bouří, církve se bouří a zajisté se k nim přidají další. Jedním z argumentů je to, že svazek osob stejného pohlaví je nenormální již jen proto, že z něho nemohou vzejít děti, tudíž nemůže být rovný klasické rodině.

Tyto názory zřejmě operují s biologickou normou, jejíž podstatou je předpoklad, že normální je takové sexuální chování, které alespoň potenciálně vede k reprodukci. Toto bývá argumentem  proti normalitě homosexuální orientace. Zapomíná se však, že z tohoto pohledu je nenormální jakákoliv nekoitální sexuální aktivita, soulož za použití antikoncepce, soulož mimo plodné období cyklu ženy či s ženou po menopauze. 

Pohlavní styk jedinců stejného pohlaví skutečně nemůže vést k reprodukci. Většina těchto jedinců je však potenciálně reprodukce schopna a mnozí z nich za svůj život skutečně děti zplodí. Z tohoto pohledu se tak jeví spíše „nenormální“ pohlavní aktivita neplodného páru, ať už  heterosexuální či homosexuální orientace. I u heterosexuálních párů je plodnost spíše na obtíž, pouze asi pět procent styků je totiž prováděno skutečně za účelem otěhotnění, při naprosté většině souloží představuje možnost oplodnění nemilou komplikaci.  

Sexuální normalita v obecné poloze považuje za normální každé sexuální chování, kdy jde o souhlasné aktivity, které se odehrávají mezi psychosexuálně a somatosexuálně dostatečně vyzrálými a pokrevně v přímé linii nespřízněnými partnery, a jež nevedou k jejich psychickému nebo tělesnému poškození. Je třeba též upozornit, že deviantní chování ještě nemusí znamenat přítomnost deviace a normální chování není důkazem sexuální normality.  

Je zřejmé, že s touto charakteristikou může vyjádřit nesouhlas řada odborníků. Mezi nimi tradiční roli odpůrce hrají křesťanské kruhy, které v tomto směru určují šablony chovaní, ale sami se jich nedrží. Z tohoto důvodu je třeba jejich postoj vnímat jako ryzí pokrytectví a projev netolerance k jiným, kterým zpověď eventuální břímě nesejme.

Autor: Lubomír Šula | pátek 12.9.2008 10:41 | karma článku: 19,80 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97