Corrida po česku

Skutečně jako červený hadr na býka zapůsobilo rozhodnutí České televize nominovat do soutěže Eurosong skupinu Gipsy.cz. Kritizován je postup České televize, která interpreta nominovala sama. Lhostejno, že jí tento postup je licenční smlouvou umožněn. A skutečným trnem v oku je údajná pozitivní diskriminace.

Pozitivní diskriminaci svým citlivým nosem ucítili zejména ti, kteří hudbě rozumí asi stejně jako koza petrželi a o skupině Gipsy.cz netuší zhola nic, krom faktu že je složena z romských muzikantů, dlužno podotknout, že z vynikajících muzikantů. Nemají ani zbla tušení, že pokud  kdy byl u nějaké vyhlášené zahraniční produkce či promotéra festivalu se světovým věhlasem zájem o českého interpreta, byla to buď Věra Bílá se skupinou Kale nebo nyní skupina Gipsy.cz.


To vše z jednoho prostého důvodu. Kapel ve stylu Kabátu hraje po celém světě v každé zaplivané špeluňce mraky a na trapné české pokusy o europop či rythm and blues ve světě skutečně nejsou zvědaví.


To vše nebrání renomovaným diskutérům k zásadním prohlášením. Přesto, že sami často ani neumějí bez harmonického doprovodu čistě zazpívat Kočka leze dírou. Zhruba ve stejnou dobu vyšel článek o novém albu Dagmar Voňkové. Ta ve světě proslula unikátními technikami hry na kytaru, které nikdo jiný před ní nevyzkoušel a ani ho nenapadly. Zajímavé je, že k tomuto článku není jediný diskusní příspěvek. Není totiž k tomu příliš co napsat. Znalci hudby,. toreadoři  této doby ji neznají. Přesto mají o svém hudebním rozhledu skvělé mínění.


Tito nadšení amatérští hudební teoretici často volají po pozitivních romských vzorech a táží se, proč nejsou vidět vzdělaní Romové. Lékaři, právníci, ekonomové či kantoři. Ovšem pokud se pozitivní vzor najde, Gipsy.cz jím nepochybně jsou, či je vidět vzdělaný Rom, mentoruje se zase cosi o pozitivní diskriminaci.


Tak vám někdy netuším, co vlastně chtějí…..

Autor: Lubomír Šula | pondělí 2.2.2009 11:31 | karma článku: 21,44 | přečteno: 1815x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97