Proč klesá cena ropy...

Cena ropy od června poklesla o přibližně 50%. Z vrcholu 115 USD za barel se nyní pohybuje na úrovních pod 60 USD. Tento výrazný pokles přichází po téměř pěti letech stabilních cen. Proč je tomu tak?

27. listopadu zasedala ve Vídni OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu), která kontroluje téměř 40% světové produkce ropy. Předmětem zasedání mělo být omezení produkce za účelem stabilizace cen. Dohody nebylo dosaženo, na což reagovala ropa dalším prudkým propadem. Nedosažení dohody bylo tvrdým zásahem na země, jejichž státní rozpočty jsou na ceně ropy závislé a jejichž produkční ceny jsou vysoké. Jedná se např. o Rusko, Nigérii, Írán či Venezuelu.

Cena ropy se odvíjí od aktuální nabídky a poptávky na trhu a z části od budoucího očekávání. Poptávka je úzce spojena s vývojem ekonomické aktivity. Nabídka může být ovlivněna počasím a geopolitickým vývojem. Při vyšších cenách disponují producenti tendencí investovat. Investice s určitým zpožděním vedou k vyšší produkci a nabídce na trhu. Vztahy platí i obráceně, nižší ceny vedou k omezování investic a poklesu nabídky v čase. Zasedání a kroky OPECu byly investorskou komunitou historicky pečlivě sledovány. Prudké omezení produkce vedlo k prudkému růstu cen. Klíčovou roli sehrávala Saudská Arábie, která produkuje přibližně 10mil barelů ropy za den, přibližně třetinu produkce OPECu.

Za současným poklesem cen stojí primárně 4 faktory:

  1. Globální poptávka mírně roste, ale tempo růstu je nižší díky slabší ekonomické aktivitě, růstu efektivity zdrojů, které ropu spotřebovávají a v neposlední řadě odklonu od ropy směrem k ostatním energetickým surovinám (např. zemní plyn).
  2. Konflikty a nestabilita v Iráku a Libyi, dvou velkých ropných producentech s výstupem 4 mil barelů za den, neovlivnily jejich produkci. Trh se stává méně averzní vůči geopolitickým rizikům.
  3. USA se staly největším světovým producentem ropy. Ropu neexportují, ale dováží ji podstatně méně, než tomu bylo v minulosti. Na trhu tedy vzniká převis produkce/nabídky. V pozadí růstu produkce ropy v USA stojí revoluce v energetice, kterou přinesly nové technologie a nové zdroje těžby z nekonvenčních nalezišť (shale oil či tight oil).
  4. Saudská Arábie a její spřátelené země blízkého východu poprvé v historii potopili OPEC a odmítli na své konto omezit produkci ropy pro stabilizaci její ceny. Omezením produkce by beneficienty byly země jako Írán nebo Rusko. Saudská Arábie může snadno přečkat nižší ceny ropy, jelikož disponuje zásobami v hodnotě 900 mld USD a produkční náklady jsou jedny z nejnižších na světě (5-6 USD za barel). Nevůle k omezení produkce Saudské Arábie je taktéž připisována k boji o tržní podíl v neprospěch amerických těžařů, kteří disponují vyššími náklady na vytěžený barel. Současné nízké ceny mohou mít za následek krach některých producentů a omezení budoucích investic.

 

Autor: Sven Subotič, Petr Cimala

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sven Subotič | pondělí 15.12.2014 18:17 | karma článku: 13,66 | přečteno: 1380x