Kur...distán

Jsou národy jejichž boj o místo na slunci ještě neskončil

vlajka Iráckého Kurdistánu

Nejsem historik ani politický analytik, proto prosím berte tento článek s rezervou, jelikož čerpá hlavně z agenturních informací a tj. z informací jež nemusí být 100% pravdivé.

V poslední době se na mezinárodní scéně objevil staronový problém a tj. problém Kurdů. Kurdové jako jeden z mála větších národů planety nemají v současnosti svůj vlastní stát a donedávna byli ve všech svých domovských územých jako menšina silně utlačováni.

Po nastolení nového režimu v Iráku se značnou Kurdskou autonomií se dalo očekávat, že brzy nastanou problémy. Kurdské území je totiž z větší části rozděleno mezi Irák a Turecko jakožto pozůstatek dřívějších koloniálních hranic a nelze se divit Kurdům, že by rádi měli své území jednotné, ikdyž třeba jen pod hlavičkou Irácké "federace".

Nepodstaným faktem jež také irácké Krudy motivuje, je postavení jejich krajanů v Turecku, kde jsou (podobně jako tomu byla za Sadáma v Iráku) národem podřadným. To je ještě umocněno tím, že většina kurdského území v Turecku je prakticky pod trvalou vojenskou správou.

Přestože se současná situace, kdy Turecko plánuje invazi do severního Iráku, nemusí jevit jako příliš vážná, opak může být pravdou. Ikdyž se jedná o "pouhé odzbrojení" rebelů z Kurdské ligy pracujících, kteří tvoří jen mizivé procento místní populace, může to mít dalekosáhlé následky.

Je totiž nad slunce jasné, že kurdská vláda, proti rebelům nezasáhla hlavně proto, že jejich snahy nejsou nijak proti snahám jejím. Ikdyž ta to samozřejmě nikdy otevřeně neřekne. Můžeme tedy očekávat, že pokud Turci zaútočí a přijdou nějaké ty civilní oběti, nemusí zůstat kurdská vláda nečině sedět se založenými zbraněmi.

Nesmíme ani zapomínat na početnou kurdskou diasporu v USA, která jistě disponuje nemalými finančními prostředky, což se už u mnohých národů ukázalo jako velmi dobrá injekce (viz. Izrael) .

Možná to vypadá, že přeháním, že to tak daleko nedojde, ale kolikrát už i banálnější spory vedli ke konfliktům daleko větším. Navíc nezapomínejme, že Turecko je země na hranicích Evropy, člen NATO a kandidát EU, tudíž se to může dotknout nás všech. A to ještě nechci domýšlet myšlenku kdy by se Kurdští radikálové spojili s muslimskými extremisty...

Přeji Kurdům jejich vysněný stát a doufám, že to nebude stát moc krve. howg

Autor: František Sturm | neděle 28.10.2007 14:48 | karma článku: 12,55 | přečteno: 1860x
  • Další články autora

František Sturm

Pokrytec Zeman?

1.7.2016 v 20:55 | Karma: 15,84

František Sturm

Jak nás kvóty (ne)zachrání

19.9.2015 v 13:03 | Karma: 13,31

František Sturm

Ukrajinské scénáře

29.8.2014 v 16:14 | Karma: 32,04