Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatý Václav & Václav Klaus – aneb pouhá víra v zázraky nestačí…

Václav Klaus – údajně nemocný, se vetřel na Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi, aby zde pronesl jednu ze svých typických, obsahově prázdných politických agitek. Kdo z nás kdy potkal Klause v kostele? Z důvodů čisté víry v Boha jistě chrám Páně nenavštívil. A tak, aniž by chtěli, všichni věřící naslouchali Václavu Klausovi, jak řeční v den svátku na účet svého slavného jmenovce. Projev byl naštěstí krátký a evokoval  ve mně pasáž z Nového Zákona – z evangelia sv. Marka 11,15. Jmenuje se Očištění chrámu:

Svatý Václav a svatá LudmilaMichal Maňas

Když vešel do chrámu (Ježíš), začal vyhánět prodavače a kupující, v nádvoří zpřevracel stoly směnárníků a stánky prodavačů holubů. Nedovoloval ani to, aby někdo s čímkoliv procházel nádvořím. A učil je: Což není psáno: Můj dům bude zván domem motlitby pro všechny národy? Vy jste však z něho udělali doupě lupičů!  Veleknězi a zákoníci to uslyšeli a hledali, jak by ho zahubili...

Věřte mi, že kdybych byl knězem ve Staré Boleslavi, Václava Klause bych do chrámu nepustil. Myslím jako politika a řečníka. Jako návštěvníka hledajícího klidné místo k duchovnímu rozjímání jistě, ale jinak? Chrám je skutečně místem motlitby a domem Boha a ne doupětem lupičů a politiků. Myslím, že místní otec duchovní  bude muset důkladně zpytovat svědomí ve vztahu k tomuto činu, ovšem je zde otázka služební subordinace a sám veliký VK se v projevu zmínil, že má na spoustu věcí s pohlaváry katolické církve totožný názor. Bože chraň tuto zemi před infiltrací VK do věcí víry a duchovna! Nebo snad VK cítí voličský potenciál věřících jako možných voličů jeho nového politického projektu, o kterém se v poslední době hovoří v médiích? Bůh a VK ví…

Pojďme se společně – velmi spekulativně zamyslet nad tím, jaké jsou paralely mezi oběma Václavy , bude to zajímavé a zábavné zároveň.

1)     Oba Václavové jsou státníky, ovšem jimi konstituovaná státnost je poddanými, či daňovými poplatníky vnímána buď jako těžké jařmo, nebo jako něco, s čím se přeze všechnu snahu nedokáží ztotožnit.  Ve finále jsou obě státnosti dotlačeny k ponižujícímu mezinárodnímu postavení, byť to zcela jistě nebylo v prvním plánu

2)     Oba Václavové se nechávají nadstandardně živit svými poddanými. O tom není sporu. Jeden jako kníže, druhý jako prezident, premiér a ministr. Oba nastupují na trůn a vykonávají svou funkci bez jakýchkoliv praktických zkušeností. Jeden se nechá přepadnout vojskem souseda a prohraje bez jakéhokoliv náznaku obrany, druhý otevře trh a republiku cizímu kapitálu, napodobujíc bezděky mdlé státnictví svého jmenovce. Výsledkem je všestranný úpadek České Republiky.

3)     Oba Václavové šíří kolem sebe jistou formu ideologie, která lidem kolem nich není zcela jasná a je na praktické společenské úrovni evidentně nefunkční. U prvního z nich je to katolicismus, který se zprofanoval krví a válkami, u druhého primitivní přesvědčení o neviditelné ruce trhu a její schopnosti být všelékem na složité problémy moderní společnosti. Jak trh naroubovaný na prohnilou státní správu léčí problémy, vidíme denně a to nejen u nás, ale třeba i v Řecku, Španělsku a koneckonců i ve zbytku Evropy.

4)     Oba státníci buď přímo, nebo prostřednictvím pospolitosti, kterou pečlivě vybudovali, vnáší do kolektivního nevědomí lidstva trestuhodný blud o svých nadpřirozených schopnostech, hraničících až se svatostí…V případě Václava Klause je to blud a kult osobnosti konstruovaný částečně osobně a z části  politickou stranou, kterou založil. Ovšem samotný kult je fabrikou ve smyslu urvi si pro sebe kus peněz z veřejných financí. A to se ve velkém souputníkům VK dařilo…Image sv. Václava systematicky budovala ranná katolická církev, která zoufale potřebovala pilíř, na kterém by upevnila svou vratkou a nejistou existenci v tehdejší době. V tom se velmi podobala ranné ODS, která pěla na VK ódy, kudy chodila. Ovšem jak! může člověk s mozkem v hlavě věřit ve světce , o kterém nevíme, kdy se narodil a  jehož existenci někteří historici dokonce popírají? A kdy a kde se konaly ty pověstné Václavovy zázraky? Asi tehdy, když to bylo výhodné pro papeže a koneckonců i pro některé Václavovy následníky – třeba Karla IV., který si na kultu sv. Václava nemálo přihřál svou katolickou polívčičku…

5)     Kolem obou person se vyskytovali ve velkém počtu nebezpeční lidé – ostatně světce to nakonec stálo život a o kmotrech ODS se nemá cenu blíže vyjadřovat… Nevrhá to na gloriolu obou státníků tak trochu špatné světlo?

6)     A ještě k zázrakům…ano, když zavřu obě oči a nebudu ošklivý k věřícím a pomlčím o světci, tak nedokáži věřit v zázraky vyrobené Václavem Klausem. Upřímně - o žádných nevím, zato vím o spoustě problémů, které tento státník naservíroval národu v přímém přenosu… Počínaje zpackanou privatizací a morálním balastem soudobého českého kapitalismu, jehož je VK otcem, konče.

Je mi jasné, že až zveřejním tento článek, napadnou mně jak katolíci, tak i fan klub VK. Ale naštěstí máme svobodu slova – a dokud zde tato instituce bude, využívám ji.

Opravdovou svatost si každý z nás, prezidenta a kníže nevyjímaje, musí zasloužit svými reálnými činy.      A také každodenními postoji, způsobem, jak jednáme s lidmi a tím, co po nás zůstane. Mnoho lidí má problém vidět a řešit věci takové, jaké skutečně jsou a tak hledají naději ve svatých a v politicích. Jsem přesvědčen, že kult VK za pár let zhyne samozmarem, aniž by tomuto procesu někdo aktivně napomohl. Ostatně – v zapomenutí se pomalu ale jistě propadá i jeho dosud žijící předchůdce  Václav Havel. Mýlím se? Prostě na víru v Klause můj mozek a má spontánní víra nestačí.

Přeji všem čtenářům hezký den a úspěšný pracovní týden.

František Študlar

Autor: František Študlar | pondělí 3.10.2011 6:00 | karma článku: 14,87 | přečteno: 871x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10896x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Policisté obvinili muže, který v motorovém člunu najížděl na rybáře a zranil ho

20. května 2024  8:42

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Českých Budějovic z trestného činu výtržnictví a...

Českem se v noci prohnala supercela. Padaly i čtyřcentimetrové kroupy

20. května 2024  8:12

Českem se v neděli prohnala supercela, která přinesla krupobití a silné nárazy větru. Bouřky...

Policie zadržela muže s neonacistickými nášivkami. A eviduje další falešné lístky

20. května 2024  8:11

Pražská policie zadržela o víkendu u O2 areny, kde se koná hokejové mistrovství světa, dva muže s...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik