Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předčasné volby? Vyhozené peníze!

Je jasné, že současná vláda a potažmo i parlament, je partička kluků a holek, jejichž zájmy nekonvergují s převažujícími zájmy zbytku společnosti. Prezident republiky je vším možným, jenom ne integračním středem politické a občanské společnosti. Tajné služby nejspíš donáší na každého a každému, kdo si připlatí. Armáda možná ani netuší, jaká je naše vojenská doktrina a policie pod vedením Radka Johna bojuje proti vnitřnímu nepříteli, který má na čele lacinou dětskou fixou napsáno ABL…Jediné, co chybí k dokonalosti, je sperma na poklopci předsedy vlády. Škoda, že Kristýna Kočí není sestřenicí Moniky Lewinské. Politická satira by dostala lidský rozměr a modrý zápach politické mrtvoly Petra Nečase by socky, platící ekonomické experimenty Miroslava Kalouska daleko ochotněji snášely. Jenže nad kopou hnoje našich politických sekretariátů se snáší hejno supů a hledá  maso. Hostina je ovšem podmíněna novým dělením světa a k tomu jsou nutné předčasné volby. Jsem velmi rád, že tato vláda nejspíš skončí, aniž by vykonala více zla, než si umanula ve svém vylhaném programovém prohlášení. Nové volby ovšem neřeší vůbec nic. Vstanou nový bojovníci, jak praví klasik – Bc.Tlučhuba založí nové poslanecké kluby a jede se nanovo. Mír do příští války. Nakrást, nalhat a vypadnout. Socky všechno rády a ochotně zaplatí. K tomu, aby po příštích volbách alespoň něco fungovalo a posunulo se k lepšímu, je zapotřebí systémových změn v našem politickém systému. Bez nich jsou nové volby vyhozenými penězi. Další miliardy, které pozřou otevřené tlamy zahraničních mediálních agentur. Další komploty, koalice beze smyslu, bez ideálů a bez elementární víry ve smysl čehokoliv…Další státní dluhy a politický eklhaft…

F. Študlar

Přemýšlel jsem na tím, co zásadního by se mělo změnit v našem politickém systému, aby lépe a efektivněji fungoval. Podělím se s Vámi o své momentální nápady a přivítám, pokud přispějete do diskuze něčím originálním a hlavně doufám i kvalitním. Mohla by tak vzniknout budoucí platforma pro reformu politického systému a státní správy. Je ovšem jasné, že tuto platformu by musela na politicích vyvzdorovat ulice, například formou všeobecné generální stávky, nebo i jinými metodami občanské neposlušnosti. Nenažraní čeští kapříci si rybník sami nevypustí. Pojďme tedy k věci…

1)     Přešel bych na přímou volbu prezidenta občany a to ve dvou kolech. Kandidátem by mohl být kterýkoliv bezúhonný a soudně netrestaný občan s českým občanstvím starší 40 let.

2)     V prvním kole by občané – voliči  vyřadili všechny kandidáty až posledních 10, kteří by měli nejvyšší počet hlasů z primárních voleb. Z této pětice by vzešel budoucí prezident ve druhém kole. Stal by se jím ten, kdo by získal od voličů nejvíce hlasů. Takto vzniklý prezident by sestavil kabinet.

3)     Opozicí a ústavní pojistkou prezidenta by byl jednokomorový senát. Ten by mohl prezidenta ve vyjímečných případech odvolat – na to by vznikl nový účelový zákon.

4)     Senátorem by se mohl stát opět každý bezúhonný český občan starší 40 let. Volby do senátu by byly jednokolové a konaly by se současně s volbami prezidentskými.

5)     Kandidáty na prezidenta nebo do senátu by bylo možné navrhovat dvěma způsoby – jednak  přes úředně zaregistrované politické strany, nebo by si kandidáti museli svépomocí zajistit objektivní podporu dejme tomu 1000 nebo snad i více občanů – přes podpisové archy s rodnými čísly a adresou, apod… Nic složitého.

6)     Systém popsaný v bodu 5 by umožnil kandidovat i osobám mimo polické strany, což je velmi podstatné. Politické strany, ani jednotlivci by za výhru nebo účast ve volbách nedostávali žádné finanční kompenzace ze státních peněz, jak je tomu zvykem nyní. Existoval by zákaz sponzoringu politických stran.

7)     Kandidáti na prezidenta v primárních volbách by měli zakázanou jakoukoliv formu masové propagace, kromě spotů odvysílaných veřejnoprávní televizí a rozhlasem. Kandidáti na prezidenta vzešlí z primárních voleb, by měli jedinou možnost reklamy a propagace svého jména a to formou diskuzí ve veřejnoprávním sdělovacím prostředku a na svých internetových stránkách. Délky spotů i forma internetových stránek by byla standardní pro všechny adepty. Lišil by se pouze obsah. Tento způsob by vyloučil vymývání mozků přes billboardy, reklamu v TV, apod. Rovněž by nezvýhodňoval ty kandidáty, za kterými by nestáli investoři, velké zahraniční firmy, apod…. Bylo by to o dost spravedlivější, než nyní, peníze se vždy prosadí na úkor kvality, když se udělá dobrá reklama. Ta prosadí i totálního idiota.

8)     Senátoři by byli voleni na úrovni okres a jejich možnosti propagace při kampani by byly podobné, jako u adeptů na prezidentskou funkci. Vždy 1 senátor na jeden okres.

9)     Působnost prezidenta i senátu by byla 3 roky.

10)  Velmi výrazně bych snížil imunitu senátorů. Ponechal bych pouze imunitu ve věcech politického a ideového založení. Jinak bych jejich přestupky, případně trestné činy trestal jako ostatních občanů. Příjmy za výkon funkce senátora bych nastavil na trojnásobek průměrné mzdy. Výkon funkce by podléhal platnému Zákoníku práce.

11)  Státní a obecní účetnictví bych vystavil on-line na internet. Ať má občan kontrolu. Veškerá jednání vlády a senátu, až na utajované skutečnosti bych rovněž zveřejnil.

12)  Státní rozpočet by byl vždy vyrovnaný, s rezervou 5% na živelné události apod…

13)  Existovala by povinnost kontinuálně navazovat na projekty předešlé vlády.

14)  Zavedl bych povinné práce pro všechny typy věznic. Podle výše trestu a nebezpečnosti vězně. Obce by si velmi brzy zvykly na výkon těchto prací v obecně prospěšné oblasti .

15)  Zavedl bych povinné trivium v oblasti základního vzdělání. SŠ vzdělání by bylo bezplatné, VŠ vzdělání bych přiměřeně zpoplatnil.

16)  Každý občan země by měl povinnost bránit vlast v případě ohrožení a prošel by krátkým výcvikem v domobraně. Muži například 3 měsíce, ženy měsíc. To by nic neměnilo na existenci profesionální armády.

17)  Každý občan země by byl ve škole povinně veden k vlastenectví a k přirozené úctě k obecně uznávaným lidským hodnotám, jako je zdraví, respekt k soukromému a obecnímu vlastnictví, k dodržování zákonů země a respektu ke všem lidským bytostem bez rozdílu rasy a vyznání. Nezapomněl bych ani na ochranu přírody. Na střední škole bych zavedl povinný předmět péče o nemocného s přiměřenou praxí v nemocnici, nebo v domově důchodců. Jen tak umožníme mladým lidem správně vyspět a pochopit život v celé složitosti a hloubce.

18)  Každý občan země by měl umět jednoduchým způsobem vypočítat svůj starobní důchod na základě hrubé roční mzdy. Jen dobře informovaný člověk může kvalifikovaně rozhodnout o svojí budoucnosti.

19)  Každý zaměstnanec státu nese hmotnou odpovědnost za svou činnost.

20)  Stát chrání a preferuje svůj trh a své producenty před likvidačním dovozem. Stát nastolí přísnou kontrolu emigrantů a omezí jejich počty. Všichni přistěhovalci jsou bezpodmínečně povinni respektovat naše zákony a zvyklosti. Porušení = repatriace.

Je jisté, že spoustu problematických věcí výše uvedený seznam neřeší – například problémy spojené s členstvím v EU, NATO, atd… Možná jsem to napsal hodně naivně a schematicky, ale mnoho z toho, co nás všechny trápí je zahrnuto. A hlavně je to koncipované tak, aby jednotlivec měl v korektním politickém boji reálnou šanci proti mnohahlavým stranickým sekretariátům. Proti papalášům z ODS, ČSSD, TOP, VV, KSČM atd…Proti síle peněz z daňových rájů…Aby slušný Jan Novák z Budějovic mohl porazit ODS. Aby nás bavilo bydlet v naší republice. Aby peníze odsud neodtékaly ven v takové míře, jako se děje nyní. Aby nekvalifikovaní ekonomové /nebudu mimořádně jmenovat/ nenechali vytunelovat naši už tak málo jistou budoucnost. Přeji všem krásné jaro.

Autor: František Študlar | pátek 15.4.2011 2:57 | karma článku: 16,61 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10896x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik