Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrý prezident? Žádný prezident!

Než vyjádřím svůj názor na úlohu prezidenta v českém politickém systému, nastíním svá myšlenková východiska k historickým představitelům české státnosti. Ta má několik ikon, se kterými já, jako myslící jedinec, mám velký problém. Třeba svatý Václav. Tenhle člověk, jako český státník několikrát kapituloval a zapletl zemi do paktu Tributum pacis (poplatku za mír). Jediné, co ho snad omlouvá je to, že byl na trůn instalován mladý a neměl praktické zkušenosti s vládou. Skončil špatně a naši – patrně poněkud nesebevědomí předci, z něho společně s církví vytvořili symbol státnosti. Velké neštěstí pro tuhle zemi.

wiki

 

 

 

 

 

 

 

Pokračujme – třeba Karlem IV.. Jeho sklony k násilí a záliba v likvidaci Židů, byly pověstné. Samozřejmě cosi pro svou říši a lid vytvořil, ale dle mého soudu na lid – podobně jako většina jeho politických souputníků kašlal a jel si svou linii. S tím souvisela i tajemná úmrtí jeho manželek. Přemýšlivý učitel českého dějepisu klidně může spekulovat nad tím, že Karel mohl být vícenásobným vrahem svých manželek. Nebyl by sám, kdo by se jako královská celebrita dopustil takovéto ohavnosti. Byl však obratným diplomatem a vše, co by ho mohlo veřejně ohrozit, ututlal a církvi ucpal ústa mocnými úplatky a milodary. Ty se později, za vlády jeho syna, ukázaly velkým problémem země, stejně jako jím tak protěžovaná a nenasytná katolická církev.

Pro mě Karel IV. opravdu není nějaký solidní otec vlasti, je spíš jedním článkem řetězu podivných českých vládců. A je tu zase podražené sebevědomí Čechů, které vede ke glorifikaci a k přeceňování zásluh tohoto vladaře. Kdyby nebyl on, byl by tu prostě někdo jiný. Je mi zle z toho, kolikrát se na mezinárodních výstavách chlubíme českým králem, který byl Čechem jenom napůl. A česky se naučil až jako dospělý chlapík. Jak říkám, když je národ na mizině, vždycky se českým potentátům Karel IV. hodí do krámu.

Pokud dovolíte, ještě se krátce dotknu postavy zakladatele moderního státu, T.G. Masaryka. V českých poměrech je to těžký kalibr, hraničící se svatostí. Já mám ale s TGM velký problém v tom smyslu, že byl aktivním činitelem v rozvratu Rakouska-Uherska. Docela nedávno jsem projížděl Terstem. Tohle město mohlo být i můj domov, má vlast. A proč není? Kdo demontoval monarchii? Je jisté, že na konci války byla podivná geopolitická situace, která extrémistům typu Masaryk nahrávala. A Masaryk zdaleka neměl jako jedinec sílu prosadit rozklad monarchie.

Češi a Slováci, typičtí salámisté a Švejkové, věděli s prominutím prd, co se kolem nich děje a tak zase nebyl takový problém zorganizovat výbor a dovést zemi k samostatnosti. Ale jak říkám, lid kolem dokola vůbec netušil, co se děje. Důsledky rozpadu monarchie byly pro Čechy fatální:

  • nový stát se rozpadl zevnitř po 20 letech, 20 let je v historii směšná doba
  • nový stát se stal vydatným soustem pro nacistické Německo
  • ½ nového státu kolaborovala dobrovolně s Němci
  • nový stát později potupili a 20 let okupovali Rusi

Ale hlavně – totálně se zde projevila neschopnost Čechů vládnout si.

Nechce se mi vůbec rozebírat odkaz Beneše a komunistických prezidentů, je to mimo formát tohoto blogu.

A na těchto základech – podivných, zrádných, totalitních a nebojím se říci i postmonarchistických, je založena imaginární víra Čechů v prezidenta.

Přiznejme si, že naši vládci a v moderní době prezidenti, nám často možná více škodili, než sloužili. Tedy kromě Havla, který ač podivín, je znám ve světě jako velký Čech. Ovšem lid jeho skutky vnímá s rozpaky stejně tak, jako jeho divadelní hry a všobecné amnestie. Vím, že mně někteří čtenáři za můj názor na prezidenty a vladaře budou kritizovat, ale činy a postoje historických postav jsou stigmata, kterými jsme postiženi všichni bez rozdílu jako celek. Ať se nám to líbí, nebo ne.

Budoucí prezident, ať už jím bude kdokoliv, téhle zemi nemá co nabídnout. Bude směšnou figurkou, která sice usadí do funkce premiéra, ten ovšem, jak je v zemi zvykem, svoje kroky s prezidentem nikdy nebude koordinovat. Vzniknou zase dvě mocenská centra, jejichž nekompetentní mluvčí budou troubit do světa cizorodé názory a státní peníze budou lítat oknem, až běda. Mýlím se? Bylo to za Havla jinak? Je to za Klause jinak? Je tady nějaká spolupráce mezi Klausem a vládou? Nebo alespoň mezi ministrem zahraničí?

Myslím si, že rozumné by bylo funkci prezidenta zrušit. Je po sto letech existence státu přežitá, stejně jako systém politických stran. Stejně jako dvoukomorový parlament a imunita poslanců. Jaké praktické výsledky má současný politický systém, vidíme všichni. Namísto namachrovaných politiků, potřebujeme loajální státní zaměstnance s přiměřeným platem a hmotnou odpovědností za státní majetek. Nic víc, nic míň. Světců, otců vlasti, vlastizrádců a agentů v čele státu, už bylo dost. Co si myslíte Vy, vážení čtenáři?

Přeji Vám slunný den.

František Študlar

 

Autor: František Študlar | čtvrtek 19.7.2012 8:30 | karma článku: 17,55 | přečteno: 828x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10896x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik