Česká státnost? Das ist die Katastrophe!

Svátek svatého Václava je pro lidi mého typu traumatem.Netuším, co tím chtěl básník říci. Co že to slavíme? Jaký státnický počin? Koho jsme porazili? Jaké územní zisky jsme nabyli? Jaké svobody a výsady získal český lid? Na tyto elementární otázky nelze po pravdě odpovědět jinak, než nic, nikoho a prdlajz. Je to všechno legenda, mýtus a polopravda. Účelová, vycucaná z paty a vnucovaná dětem ve škole a prostému lidu v kostelích s jediným cílem - pacifikovat odboj a myšlenky na vzpouru. Vždycky se naštvu a vždycky na to naletím. Běda mi hlupákovi...

 

Není náhoda, že se sv. Václav hodil doslova každému režimu. Není zřejmě náhoda ani to, že sv. Václav (můžeme-li věřit legendě), nebránil Prahu a zemi zatáhl do vlivu Němců... Ovšem co takový Václav Havel? Bránil naši zemi? A co Václav Klaus? Bránil českou zemi? Dali tito Václavové zemi to nejlepší, co skutečně potřebovala? Je náhoda, že se všichni jmenovali křestním jménem Václav?

 

Nebudu to dneska protahovat a přejdu od konspirace k finální myšlence blogu. Zbožnost, pravda a láska a volný trh, bohužel na strasti dnešního světa nemají lék. Pokud chybí elementární rozum, poctivá práce, láska k bližnímu a k vlasti, budou svátky jako je ten dnešní, trapnou parodií státnosti.

 

Pěknou a slunnou neděli všem čtenářům přeje F. Študlar

Psáno pro www.astrologiestudlar.cz

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktuálně můžete číst i můj fotoblog o bazilice sv. Eufrázia v Poreči

http://studlar.blog.idnes.cz/c/426847/Fotoblog-z-cesty-po-Istrii-Eufraziova-bazilika-v-Poreci.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Študlar | neděle 28.9.2014 8:00 | karma článku: 17,68 | přečteno: 1124x