Soudruzi z Pekingu se bojí i karvinského faráře

Při návštěvě Číny se setkáte s lidmi, se kterými se dáte normálně do řeči a zjistíte, že jsou hodní, pokorní, pracovití. Chtějí být zdraví, mít se lépe a přejí svým dětem lepší budoucnost. O vedení země a politice nechtějí mluvit.

Čínským komunistům leží v žaludku slova jako svoboda, lidé jako dalajláma, internetové stránky jako Google, prostě cokoli a kdokoli by mohl třeba jen zpovzdálí zpochybnit jejich arogantní zkorumpované bolševické mocí opojené struktury.

Letos na jaře podnikl karvinský farář se svými farníky pouť do Číny. Navštívili Peking, Šanghaj, čajové plantáže, výrobnu hedvábí a zastavili se pomodlit na poutním místě Še-Šan.

Farní zájezd z jiné galaxie.

Pro čínské komouše se tenhle kněz stal rázem strašákem. Porušil stranou schválený itinerář a navštívil s poutníky Še-Šan! Za tuto troufalost mu hned po návratu domů bylo sděleno, že je v jejich říši nežádoucí osobou. Karvinský farář s pár důchodci na výletě se stal hrozbou pro miliardovou Čínu.

I jeden evropský diplomat se se vyjádřil ve smyslu, že ta návštěva v Še-Šanu byla „šílená provokace“. To fakt musí být evropská diplomacie z těch Číňanců tak vystrašená? Nevidím k tomu žádný důvod. Oni si váží silných postojů a respektují je. Chováme-li se poníženě jako služebníčci na těch nejvyšších úrovních, budou nás vnímat jako bezvýznamnou zemi. Cítí-li slabost, dělají, co uznají za vhodné a po každém sebemenším prohřešku hlasitě hýkají a hrozí nějakým fiktivním trestem. S nimi kvičí na Tvítru i český hradní šašek za přikyvování svého pána.

Potřebuje Česko více čínské investice anebo spíše oni potřebují český trh, aby měli kam posílat svoje spotřební zboží? Ano, český trh je pro ně malinký, ale oni sbírají zrníčko po zrníčku. A podmiňují z pozice síly ekonomické vztahy naší loajalitou k jejich zvrhlému politickému uspořádání. Šikana jako řemen na mezinárodní úrovni, za kterou se na vojně trestalo basou.

Jeho svátost dalajláma by k nám měl jezdit častěji, ať si soudruzi zvykají. Když jim vadí karvinský farář, tak si představte, do jakých obrátek musí jejich rudé mozky vytáčet ten osmdesátiletý tibetský mnich.

Autor: Karel Stryczek | čtvrtek 27.10.2016 17:09 | karma článku: 29,46 | přečteno: 694x