Kdo byl otec Frank Klamet

Katolický kněz a lékař-gynekolog. Člověk vymezující se nejen neobvyklou kombinací povolání, ale i životem ve vysokém tempu a oddaností pomáhat jiným.

Byl vysvěcen knězem v roce 1978. V roce 1995 se stal doktorem medicíny. I když se to ve vědeckých kruzích moc nenosí, mnozí ho nazývali andělem. Stal se lékařem proto, že v životě viděl příliš utrpení a zbytečné předčasné smrti.

V rodině Klametů muži dědili genetickou srdeční vadu. Frank jako lékař věděl, že se s velkou pravděpodobností nedožije věku 60 let, stejně jako další muži v jeho rodině. Proto se rozhodl žít svůj krátký život na dvě stě procent, mít dvě povolání a rozdávat život i naději jiným.

Každé z jeho povolání, jakkoli jsou odlišná, můžeme nazvat i posláním. Posláním, při kterém ve stejný den, kdy přivedl na svět několik novorozenců, dával ve stejné nemocnici poslední pomazání jiným. V den, kdy přivedl na svět tři páry dvojčátek, stihl v kostele oddat novomanžele.

Po dobu osmi let pobýval na misi v El Salvadoru, kde se v době nepokojů několikrát ocitl na hranici života a smrti. Ve chvíli, kdy učil jeptišku řídit automobil, se jejich vozidlo nečekaně ocitlo v palbě armády, která se zrovna rozhodla zatlačit ozbrojence. Nebo když se sám dostal do rukou ozbrojenců a všichni měli strach, zda jej ještě někdy uvidí. Vrátil se po svých s fotkami, jak debatuje s vojáky o smyslu jejich počínání. Také se stal jednou z obětí útoku v nákupním centru. Zraněn mačetou šel na policejní stanici identifikovat útočníka. Místní policie předvedla sedm mužů, z toho šest v polních uniformách a jednoho v želízkách...

Jezdil do práce na motocyklu, hrál basketbal, hrál v rockové kapele, bral teenagery na rockové koncerty. Víra nesmí být odtržena od normálního života a mladí si ji musí užívat, říkal.

V mnoha případech, když předepsal pacientům léky, hned jim na ně dal i peníze. Svobodným maminkám, které se potýkaly s finančními problémy, kupoval pro jejich děti, které přivedl na svět, mléko, jídlo a plenky. Kdykoli vydělal nějaké peníze, hned je zase rozdal. Rozdal i svůj život.

Frank Klamet se dožil 57 let. Vlastně 114 let. Jeho asistentka Laura vzpomíná, jak ho všichni v práci varovali, že ho neustálé pracovní vypětí jednou zabije. Hlavně ale prý nemají psát na náhrobek „Odpočívej v pokoji“. Byla by to lež. Odpočívat Frank neuměl.

Autor: Karel Stryczek | sobota 20.6.2015 15:41 | karma článku: 14,68 | přečteno: 421x