Holky, díky za ten protest

Asi měly už od loňského jara v diářích naplánováno jásání před Capitolem na poledne v pátek 20.1.2017. Místo toho došlo na sobotní protest, na pochod žen na Washington.

Za ten masívní protest a za to, že se mohl uskutečnit, musíme být všichni rádi. I za to, že se rozrostl do dalších měst. Jeho obsah a motivace mi ale stojí za pár komentářů.

Původní záměr, že jde o "pochod za práva žen" se posunul na protest proti prezidentu Trumpovi. Proč ta přetvářka? Tak rovnou řeknu, že tam stojím s transparentem a křičím proto, že se mi tech chlap v Bílém domě nelíbí. Tečka. Z tohoto pohledu oceňuji vystoupení Madonny. Velmi vulgární, ale upřímné. Přesně řekla, proč tam je. Že je naštvaná, že chtěla vyhodit Bílý dům do vzduchu, ale že by to stejně nic neřešilo. A sprostě vynadala Americe za to, že zvolila Trumpa.

Ve svobodné společnosti se staráme o sebe a své rodiny sami, nežádáme o to vládu. Už dlouho nebylo ani v Americe ani v EU poukázáno na žádný existující zákon, který by nějakým způsobem ženy diskriminoval. Naopak, ve vzduchu visí požadavky na "equal pay", stejné finanční ocenění za stejnou práci, také díky kampani Clintonové. V pořádku, ale to fakt chtějí, aby jejich výplaty řešil Bílý dům? Firmy už teď mají kvóty, pod hlavičkou "equal opportunity" deklarují a uplatňují stejnou příležitost pro ženy a menšiny. To je pro mě hranice, kam až bych šel, abych nezačal ohrožovat práva jiných.

Ženy podporující zákaz umělého přerušení těhotenství nebyly na protest zvány. Přesněji řečeno, rovnou jim bylo sděleno, ať nechodí. Protestující mají strach z toho, že Nejvyšší soud, doplněný tímto prezidentem, by mohl zvrátit své rozhodnutí z roku 1973, známé jako Roe v. Wade, a postavit tak interrupce znovu mimo zákon. Osobně věřím, že se tak nestane. Očekávané obsazení jednoho volného místa konzervativním soudcem nestačí. A ani po potenciálním jmenování dalšího jednoho nebo dvou konzervativních soudců v tomto volebním období je pravděpodobnost posunu malá. Nicméně zase přetvářka, jakýpak "pochod za práva žen"? Nebyly tam voličky Trumpa a ženy s konzervativním názorem. Šlo o protest liberálně-socialisticky smýšlejících žen, snažících se vytvořit falešnou iluzi, že takto smýšlejí všechny ženy.

Protestující se dotkly i tématu ilegální imigrace. Prý žádná lidská bytost není ilegální. Vyjádřily nesouhlas se současnými imigračními zákony země a jejich očekávaným uplatňováním. Dovolil bych si podotknout, že tyto zákony chrání jejich zemi, je samotné a jejich dcery, vnučky a pravnučky. Aby se i ony mohly vzdělávat, protestovat, chodit po ulici bez doprovodu mužů a vzít si za muže hocha, kterého milují a ne toho, kdo jim byl vybrán mužskou hlavou rodiny. Přísné dodržování imigračních pravidel chrání mimo jiné již vybojovaná práva žen a menšin. A asi to s právy v Americe není až tak nahnuté, když je na pořadu dne imigrace, a ne emigrace.

Ostatní problémy protestujících se mi v porovnání s problémy světa jeví jako malicherné. Připadl mi ten protest sobecký. Řečnice opakovaně hovořily o jejich právech, jejich zájmech a problémech, ne o právech dětí, ne o drogově závislých, ne o neúnosné kriminalitě ve velkých městech, což by je jako matky, dcery, tety, babičky mohlo třeba znepokojovat. Žijí v jedné z nejbohatších zemí na světě, můžou se vzdělávat, mít rodinu, pracovat, svobodně se rozhodovat. Pokud stále mají mindrák, tak holt je na nich samých si ho vyřešit a užívat života. Prezident má jiné povinnosti a nebyl zvolen, aby za kohokoli řešil osobní problémy.

V rodinném měřítku se Donald Trump vždy o svou rodinu postaral, včetně žen, se kterými se rozešel. Zaměstnal tisíce lidí. Je důvod očekávat, že to, co deklaruje, bude prosazovat i na celonárodní úrovni. Pokud splní, co slíbil, tak to má rozjeté na osm let. Protesty jako ten sobotní mu k tomu pomůžou. Takže díky za něj. Ze soboty nemůžou mít špičky demokratické strany moc radost. Ani se k těm událostem a řečnickým výkonům moc nevyjadřují a jsou rády, že je daleko do dalších voleb.

Foto k perexu: AP

Autor: Karel Stryczek | pondělí 23.1.2017 11:29 | karma článku: 44,13 | přečteno: 6453x