František holt není Jan Pavel druhý

Když socialismus v sovětském bloku mlel v 80. letech ideologicky a hospodářsky z posledního, Jan Pavel II nevyzýval Západ k přijetí miliónů Slovanů, Rumunů a Maďarů. Pojmenoval pravou příčinu věci a ze své pozice ji pomáhal řešit.

Komunisté přejmenovali Vánoce na „svátky klidu", Velikonoce na „svátky jara", rušili autobusové linky, aby se babky nedostaly do kostela, ředitelé škol nedoporučovali žáky, kteří chodili do kostela, na studium. A tak dále a tak dále.

Slyším Jana Pavla jako včera, když na mši svaté v Praze na Letné v roce 1990 opřen o hůl pokýval hlavou a jednoduchou větou v češtině vysvětlil, proč tak činili:

„Báli se Krista." 

Alternativní víru a ideologii prostě komunista ani jiný diktátor nikdy nepřipustí.

O třicet let později gangy, diktátoři, korupce a zbytky komunismu stále znepříjemňují lidem životy, někteří vskutku musí vzít nohy na ramena s cílem přežít. Do této kategorie migrace nepatří organizované plavby ze severní Afriky do Evropy a převádění pouští z Mexika do USA.

František by mohl mezinárodní dění nekomentovat, starat se o své ovečky, rozjímat. Vůbec bych mu to neměl za zlé.

Pokud ovšem chce hrát ve světě významnější roli, pokud chce pomoci lidem v nouzi, musí pojmenovat skutečné zlo tak, jak činil Jan Pavel II. Nemůže navrhovat péči o krvácejícího pacienta chytáním jeho krve do evropského kastrolu, musí pracovat na zacelení jeho hlubokých ran v srdci Afriky, v Afghánistánu. Musí bouchnout holí o zem a dát zlu způsobujícímu krvácení o důvod více bát se Krista.

Františkova vánoční paralela současné migrace s příběhem Josefa a Marie zjevně naráží na posílenou ochranu hranic svobodného světa a snížení počtu migrantů o odhadovaných 70%, kterého dosáhly USA i Evropa v roce 2017. 

Určitě ušlechtile myšlena jako výzva k pomoci bližnímu je tato paralela jasnou kritikou Evropy a USA za nedostatečnou pohostinnost. Co si o tomto prohlášení asi myslí tisíce dobrovolníků, zdravotníků, pracovníků organizací poskytujících migrantům útulek a jídlo, daňoví poplatníci poskytující finance, vojáci a příslušníci pobřežní stráže zachaňující životy.

Bylo to nešikovné vyjádření. Evropa ani USA rozhodně neponechávají statisíce migrantů svému osudu.  

Místo kárání bohatých zemí severní polokolule se nabízí nastartovat papamobil a vydat se křížem krážem zeměmi severní Afriky a střední Ameriky, ukázat na zločince, vrahy a mafiány a dát jim tváří v tvář na výběr mezi dobrem a zlem. Desítky let trpělivě lít do žil víru a naději lidem ve Venezuele, na Kubě, v Severní Koreji a ve zkoušených zemích Afriky. Aktivně spolupracovat s občanským vedením zemí svobodného světa a představiteli jiných vyznání.

To by udělal Jan Pavel II, František zatím ne. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Stryczek | středa 27.12.2017 10:38 | karma článku: 42,90 | přečteno: 4372x