Proč proboha neletěli?

Taky vás to po shlédnutí filmu Pán prstenů napadlo? Proč nebyl Frodo Pytlík spolu s problémovým prstenem transportován na Horu osudu, Orodruinu, vzdušnou cestou?

Zřejmě proto, že Gandalf neměl pravomoc to takto řešit. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Nebyli přece blbí. Kdyby Gandalf mohl rozhodovat, tak by k přepravě na Orodruinu jistě povolal Orla, který ho zachránil z věže Orthank. Ale nepovolal. Asi se k takovému postupu Gandalf zavázal svým podpisem a čarodějnickým rukoudáním pod hrozbou strašlivých sankcí samotnému JRR Tolkienovi.

Kdyby letěli, tak to bylo šup, šup, a sbohem prstene-potížisto. Možná tak na útlou knížečku. Čtenáři by si moc nepočetli a spisovatel by ostrouhal. Případné sankce pro Gandalfa a spol za nedodržení úmluvy byly jistě citelné, horší, nežli možná prohra ve válce o Středozem. Mohu se jen dohadovat, ale zřejmě by pak o nich JRRT schválně nic nenapsal a tedy by po našich braších ani pes neštěk‘. Byli by tak všichni dojednoho efektivně vyhlazeni. JRRT tím pádem fakticky rozhodl, že - aby více vyniklo jejich hrdinství a zápal pro věc - je třeba jít pěšky a oklikou.
Na rozdíl od Gandalfa, který neměl volbu, my jsme možnost volby měli. Avšak upsali jsme se, teď se tedy musíme také trmácet oklikami. Ostatně jen málokdo v Evropě ještě má - nebo si myslí, že má – k nařizování letecké přepravy pravomoc. My už rozhodně ne.

Přímá cesta pro nás neexistuje. Veden ušlechtilou snahou ulevit státnímu rozpočtu, ministr Drobil si musí zahrát na pokrytce a – po vzoru Číňanů – se jako obnovitelný zdroj energie snažit EU podstrčit jaderné elektrárny. Aby splnil slib tolika a tolika procent energie z obnovitelných zdrojů, daný jeho předchůdci. (Bohužel je jeho snaha torpédována jeho vládním a stranickým kolegou Kocourkem, který se naopak EU stachanovsky zavazuje podíl obnovitelných zdrojů zvýšit.)
Proč však nejít dál? Co takhle navrhnout Evropské komisi vyřazení CO2 z kategorie „emise“?

Oklikou musí jít vláda ČR i když chce dát peníze na regionální povodňové škody. Místo, aby prostě rozhodla a vyčlenila prostředky ze svého bezedného rozpočtu, napřed peníze pošle do Bruselu a pak o ně žádá EU. Přitom žádost musí koordinovat s Německem a Polskem, neboť hranici pro čerpání představuje škoda nad 21 miliard korun. A Česká republika sama na tuto hranice nedosáhne. Vláda již není suverénem na vlastním území.

Přímočará řešení již nejsou možná. V přílišné servilnosti jsme si mnohdy omezili manévrovací prostor. A z toho plynou všemožné objížďky, na které vládní úředníci zkouší zahnout. Solární farmy jsou důsledkem chybné snahy být papežštější nežli papež. Důsledkem rozhodnutí, které nelze jednorázově napravit bez hrozby krutých arbitráží proti ČR. Tedy se hledají zdroje, ze kterých tu celou legraci zaplatit, nejlépe co nejkomplikovanějšími mnohaletými oklikami, aby se před obyvatelstvem zamaskovalo, že to vlastně nakonec stejně bude ono, které na té cestě rozedere nejedny botky a zalepí náplastí nejeden puchýř. Třeba budeme prodávat za deset let emisní povolenky v době, kdy už si konečně všichni ostatní budou při tomto nápadu významně ťukat na čelo. V době, kdy už i Evropská komise vyřadí CO2 z kategorie „emise“.
I když se nám nemusí líbit zvýšené hladovění v rozvojovém světě v důsledku přilévání biolihu do benzínu, můžeme jen obtížně sami od sebe odstoupit od povinnosti přilévat benzín do ohně. Možná však opět nalezneme my i ostatní země okliku, jak hladovění zase zmírnit. Třeba některému rozvojovému vládci pošleme peníze, aby je rozdělil mezi své chudé. Tím se problém zvýšené ceny potravin kvůli biopalivům zdánlivě vyřeší a někdo se bude moci na půdě OSN vychvalovat, jak to humanitárně zachránil. Opět to však nebude žádná přímá cesta. Tu jsme si již předchozími rozhodnutími zablokovali.
Mnohem méně dramatický bude případ pomazánkového másla. Aby se ČR vyhnula soudní prohře ve sporu s Evropskou komisí o pomazánkové máslo, jistě nalezne nějakou kličku vedoucí k urovnání. Již existují pěkné návrhy přejmenovat jej na pomazánkové nemáslo. Pomazánkové nemáslo tak půjde po objížďce ve stopách marmelády od Hamé, která si na obalu hrdě říká „Ovocná směs linecká, do vstupu do EU všem známá MARMELÁDA“.

---
Při vědomí, že stejně jako Gandalf, tak i Sauron se určitě upsal JRR Tolkienovi a v důsledku toho nevyslal na hlídání Orodruiny ani jednoho jediného skuruta, snad někdo může naivně doufat, že na těch našich oklikách se také nebudou vyskytovat žádní skřeti.

Pak by to bylo ne zrovna veselé, ale ještě celkem ucházející:
Zapnul bych v kuchyni výhřevku (dříve žárovku) napájenou z obnovitelného zdroje Temelína a namazal bych si k tomu pomazánkové nemáslo na pšeničnožitný pekárenský výrobek. Napil bych se k tomu slazeného ovocného nápoje (dříve džusu) a otevřel časopis na stránce s placenou neinzercí na speciální sušený zemědělský produkt (dříve tabák).

Optimistická varianta, není-liž pravda? Ale obávám se, že protivná strana má dostatek skřetů a ty nejdůležitější okliky jsou již dávno obsazeny.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Strunz | středa 13.10.2010 16:32 | karma článku: 13,65 | přečteno: 1308x