Nové pohádky

Poslední dobou se roztrhl pytel s novými pohádkami. Například "O Sněhurce bílé jako padlý sníh u dálnice". Pak tu máme s ní volně spojenou "O svobodě projevu". Na ni navazuje hororovější kousek "Jak snědý lyrik ke štěstí přišel".

Také je nám každý večer před spaním vyprávěn jeden díl ze série "O už určitě účinném řešení uprchlické krize", která navázala na sadu  pohádek s vysokou sledovaností nazvaných "O už určitě účinném řešení dluhové krize" (mimochodem, v obou případech se chystají další díly a dle spolehlivých informací producenti na natáčení nešetří). V neposlední řadě nám občas přehrají i rozverný příběh "S teroristy se neobchoduje", naposled s podtitulem "O  náhodné koincidenci mimořádných letů z a do nejmenované blízkovýchodní země".

Abych zachytil trend, tak přicházím také s jednou pohádkou do mlýnice. Dopředu upozorňuji, že podoba s jakýmikoliv reálnými osobami, institucemi či událostmi je čistě náhodná. Je to přece pohádka.

---
Na kbelském letišti dnes vpodvečer přistál vládní letecký speciál, který dopravil z nejmenovaného severského království, ve kterém kromě normálních lidí žijí i trollové, přes jedny hory, jedno moře a devarero lesů dva naše nezletilé občany. Ti byli již před pár lety uneseni a podle dobře informovaného zdroje měli únos na svědomí trollové z nechvalně známé organizace Bar-en-fernet, se kterou si ani tamní král neví rady.

I když ministr zahraničí dříve deklaroval, že s únosci se neobchoduje, prosákly informace, že k vyjednávání přesto došlo. A dokonce na nejvyšší úrovni. Údajně byla dojednána tajná dohoda o vzájemném vydávání nezletilých státních příslušníků do země původu biologických rodičů v případech, kdy o vydání daná země požádá. Věrohodný zdroj nám potvrdil, že i když dohoda byla uzavřena teprve před pár dny, tajné dodatky k tajné dohodě zaručují retroaktivitu.

Bývalý šéf české rozvědky se vyjádřil ve smyslu, že české vládě nic jiného nezbývalo, než na dohodu přistoupit. Každá vláda podle něj musí především chránit své občany a jiná cesta, jak je dostat zpátky, dosti pravděpodobně neexistovala. Na vyslání komanda na osvobození unesených prý není Česká republika vybavena.

Ministr zahraničí označil vydání za mistrovský kousek české diplomacie a kvitoval s povděkem kvalitní koordinaci mezi jeho úřadem a rozvědkami našeho státu. Komentátoři a odborníci na tajné služby se předháněli v rozborech, co může být v pozadí náhlého obratu v přístupu organizace Bar-en-fernet, která dříve jakékoliv vydávání zcela jednoznačně odmítala a nereflektovala ani na nabídky tučného výkupného.

Spekulace komentátorů povětšinou směřují k souvislosti s mimořádně nízkými cenami ropy na světových trzích, které únosce ve vedení Bar-en-fernet přimělo ke změně názoru. Ropa je totiž hlavním zdrojem příjmů království, v němž mají trollové své základny a výcvikové tábory.

Otázkou je, zdali za uzavření údajné dohody Česká republika nejmenovanému severskému království něco přislíbila výměnou. Hovoří se o vytvoření jakýchsi "českých fondů", ze kterých by se měly financovat vzdělávací programy, na které v současnosti království nemá kvůli nízkým cenám ropy prostředky. Česká republika prý bude mít vliv na volbu témat programů, neboť je bude schvalovat naše ministerstvo sociálních věcí. Několik názvů projektů již uniklo do médií, například "Rodinná pouta", "Multikulturalismus selhal" či "Sociální dávky již nikoliv královské".

Unesení tedy přiletěli, všemožní hrdinové se mohou pyšnit svými výkony, a jako každá správná pohádka má tedy i tato šťastný konec.

---
Cože říkáte? Že toto není pohádka, ale sci-fi? Možná - ale i sci-fi Julese Verna se jednoho krásného dne nakonec vyplnila. Stačilo přeci jen nějaký čas počkat. Škoda ovšem, že z nezletilců se mezitím stanou zletilí.

 

Autor: Pavel Strunz | pátek 5.2.2016 23:39 | karma článku: 21,82 | přečteno: 577x