Lidovky je dostaly

Zpravodajský server Lidové noviny svým autentickým aprílovým žertem (V Česku se bude od prvního ledna platit eurem ) způsobil pozdvižení na české politické a ekonomické scéně. Ne každý si uvědomil, že je dnes prvního dubna.  

Odborářští bosové svolali na 18:00 schůzku do centrály odborových svazů, kde budou projednávat možné důsledky přijetí eura na zaměstnance a případně i seznam potenciálních protestních akcí, které jsou připraveni použít při jakýchkoliv negativních dopadech této změny. Na otázku, zdali příprava na protestní akce není trochu předčasná, generální sekretář odborového svazu finančního sektoru odpověděl: "Není. Pro naše zaměstnance bude samozřejmě představovat přechod na euro mimořádnou zátěž a jejich pracovněprávní ochrana všemi legálními prostředky je naší prioritou".

Svaz průmyslu přechod na jednotnou evropskou měnu opatrně uvítal s pokazem na odstranění kurzových rizik. "Nicméně je třeba vyčkat, jaký fixní kurz bude pro přechod mezi korunou a eurem stanoven. Teprve pak můžeme kvantifikovat dopady na čisté exportéry a na čisté importéry", zdůraznil jeho místopředseda.

Předsedkyně Suverenity na narychlo svolané tiskové konferenci zcela odmítla navrhované přistoupení k euru s poukazem na to, že huráakci vlády provedenou za nepřítomnosti euroskeptického prezidenta považuje za třetí sarajevský atentát.

Další euroskeptická strana, Svobodní, na článek v Lidových novinách reagovala tiskovým prohlášením ve znění: "My samozřejmě víme, že si z nás premiér Nečas s ministrem financí Kalouskem již delší čas dělají legraci. Nečekali jsme však, že budou mít navíc i hroší kůži a provedou něco takového bez konzultací s parlamentem. A to v době, kdy se celá eurozóna zmítá v dluhové krizi."

K přijetí eura se vyjádřil i exprezident Havel, který tento posun v integraci naší země do evropských struktur přivítal: "Já samozřejmě tento krok vítám a doufám, že odcházení nostalgie za korunou bude co možná nejkratší. Přijetí eura se mohou obávat jedině lidé nečestní a šejdíři."

Mluvčí vlády na dotaz Lidových novin uvedl, že mu není známo, kdy vláda začne projednávat detaily přistoupení, zejména nastavení přechodového kurzu. "Předsednictvo vlády prozatím nebude k tomuto tématu stanovovat žádné termíny. Ostatně konkrétní nastavení je spíš záležitostí Evropské centrální banky", odpověděl vyhýbavě očividně překvapený mluvčí.

 

Autor: Pavel Strunz | pátek 1.4.2011 17:06 | karma článku: 11,17 | přečteno: 1259x