Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Tak abychom si to vyjasnili:

Kdy končí válka (obsazení či osvobození města, regionu)?? Až s posledním výstřelem? Či dokonce vzdáním posledního vojáka (Japonce někdy kolem roku 1990)?

I já tvrdím, že 9. května byla Praha svobodná, že nebylo třeba bojovat (likvidace ozbrojených fanatiků již není osvobozování). Kdyby tomu tak nebylo, nevyšla by máma se mnou, pětiletým klukem, v poledne do ulic Hradčan. Nepřestala by se bát, že Němci ten Černínský palác, v jehož blízkosti jsme bydleli, vyhodí Němci do povětří (o jeho podminování se - jak jsem se dověděl po mnoha letech - několik posledních dnů "šuškalo").

Ne - 9. května byl v Praze relativní klid.

Ostatně - jsou-li pravdivé fotky s kytkami a Pražankami ověnčených tanků v ranním slunci, lze těžko mluvit o bojích a osvobozování města.

1 0
možnosti
Foto

Líbí se vám historická data bez manipulace a to je v pořádku. Jen nechápu váš text postavený na principu co by- kdyby.

0 0
možnosti
Foto

Od dvacátých let až do roku 1933 existovaly v SSSR na základě tajných dohod s Německem výcvikové a vývojové základny pro výstavbu letectva (Lipeck), pro tankovou válku (Saratov) pro chemickou válku (Kazaň) a pro výcvik důstojnického sboru. Další základny byly zřízeny a provozovány také v Estonsku, Litvě a Lotyšsku.

Německo tak ve spolupráci se Sovětským svazem obcházelo podmínky ukončení 1. světové války a nejen poskytnutím prostoru pro německou vojenskou výrobu a výcvik, ale i masivními dodávkami potravin a nerostných surovin pro vojenskou výrobu v Německu.

Je ale třeba také podotknout, že Hitler se stal kancléřem až roku 1933 a všeobecná branná povinnost byla oficiálně v Německu zavedena až 7. září 1935.

4 0
možnosti
Foto

Po nástupu Hitlera k moci se spolupráce obou států nijak neomezila a vyústila nakonec 23. srpna 1939 ve zmíněný pakt Molotov-Ribbentrop (s celou řadou tajných dodatků).

Ještě mnoho hodin po 22. 6. 1941 nevěřil Stalin svým zpravodajcům, že byl Sovětský svaz Německem napaden a Barbarossu pokládal za pouhé neohlášené vojenské cvičení německých ozbrojených sil.

4 0
možnosti
JH

Také jsem patříval k těm, kdo žili dlouho v představě, že historii přepisují jen komunisti:-)

3 2
možnosti
RP

Rusobijci:

Vyčítáte Rusku, že vlastně může za 2sv.

A co takové Slovensko? To napadlo Polsko současně s Německem

https://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_11177.html

Operace Barbarossa byla zahájena 22. června 1941

Japonsko napadlo USA 7. prosince 1941 a následně vyhlásil válku i Hitler. Do té doby to byla Evropská válka ne?

Pak tu napadáte, že Rusko dodávalo Německu suroviny, a co Švédsko, to nic? To dodávalo celou dobu Německu ocel. US firmy prodávali Německu a dokonce i vyráběli v Německu ;-D

Kdyby Japonci nenapadli USA, USA by prodávalo všem kdo by platil...

4 2
možnosti
RP

výborně napsáno, ale ruobijci, novodobí hrdinové internetu, vás sežerou

2 2
možnosti

Nějak jste pozapomněl na to, že "osvobození" Prahy si vymínil Stalin i přesto, že spojenecké armády (včetně českých jednotek), měly k zásahu mnohem lepší podmínky. Nebýt tohoto ústupku (a dnes uznávané politické chyby), mohla stát v Praze socha Pattona a vděk Čechů za osvobození by se nasměroval směrem k západu se všemi politickými důsledky v poválečném vývoji.

5 0
možnosti
Foto

Američané dodrželi dohodu a tak by to snad mělo být.

4 1
možnosti
OJ

Jeden z nejlepších článků na dané téma, děkuji a šířím.

12 2
možnosti
Foto

Však Vy píšete také výborně. Rozeberete všechno ze všech stran, bez zbytečných výkřiků R^

2 0
možnosti
MB

Trochu při své argumentaci zapomínáte na to, že Sověti odmítli osvobození Prahy, ke kterému by došlo o několik dní dřív Američany, když nepravdivě argumentovali pohybem sovětských vojsk (ačkoli ta byla za horami, zatímco Američani nějaké dvě hodiny od Prahy).

Sovětská přítomnost v Praze měla jasnou mocenskou motivaci; také píšete, že "...vedení povstání je třeba za tento správný postup vzdát hold, nikoliv ho perzekuovat, jak učinili později komunisté". Jenže ona perzekuce je přímo spojena právě se Sověty v Praze. Koncem května píše sovětský vyslanec Zorin čs. představitelům: "...Česká národní rada, působící do vstupu Rudé armády do Prahy, předem připravovala plány na záchranu německých vojsk...V souvislosti s výše jmenovaným mám čest oznámit vám, že uvedené osoby (představitelé ČNR), které měly účast na plánech na záchranu německých vojsk...nemohou požívati důvěry velitelství Rudé armády a rovněž samozřejmě i důvěry československé vlády a nemohou stát v čele správy v Praze...". Znovu připomínám, tento text pochází z už 31.5. 1945.

Máte pravdu, Sověti určitě svým postupem vytvořili předpoklady pro povstání, ale jejich přímé angažování v Praze bylo založeno na nepravdivém informování Spojenců a mělo jasný mocenský záměr (mj. s tragickým koncem pro mnoho skutečných účastníků povstání).

6 0
možnosti
Foto

Dne 7. května 1945 v Remeši podepisuje nacistické Německo bezpodmínečnou kapitulaci, která začne platit od 8. května 1945 ve 23:01 hod. Důvodem, byla skutečnost, že se nepodaří vyrozumět všechny jednotky ke složení zbraní.

Dne 08. 05. 1949 v 16. 00 hodin německé jednotky, které zastupoval generál Toussian se svým zástupcem generálem Briesenem podepsaly v Praze s ČNR kapitulaci s tím, že německé jednotky do 18:00 hodin opustí Prahu. Bylo dohodnuto, že německá armáda po opuštění Prahy složí na jejím okraji těžké zbraně a další zbraně a munici složí po dosažení americké demarkační čáry. ( zbraně se pak objeví v rukách Lidových milicích). Za ČNR kapitulaci podepisuje dr. Albert Pražák, Josef Smrkovský, dr. Jaroslav Kotrlý, kpt. Jaromír Nechanský, generál Karel Kutlvašr, podplukovník generálního štábu František Burger a podplukovník generálního štábu Jaroslav Kaňka. ( Všichni za podepsání kapitulace po roce 1948 byli komunisty potrestáni ) Smlouva obsahovala, že ČNR propustí ze zajetí 20 600 důstojníků a vojáků německé armády a 50 000 německých civilistů a postará s Červeným křížem o to, aby na německých civilistech nebylo pácháno násilí. Do půlnoci dne 08. května 1945 německá armáda Prahu opustila. Dne 09.05. 1945 v 04: 00 hodin tanková brigáda plukovníka Fomičeva přijíždí do Vokovic. V čele jede tank č. 23 s velitelem Gončarenkem. Kolem 06: 00 hodin jsou síly Bělova sboru a velitele 4 tankové gardové armády generála D. D. Leljušenka v Praze. Dne 09. 05. 1945 v 07:18 hodin vysílá rozhlas provolání ČNR: Vítáme slavnou Rudou armádu v svobodné Praze. Vychází noviny České slovo a lidé se o něj perou a na čelní straně je palcový titulek : „Rusové ve svobodné Praze. „ Článek začíná slovy: Slavná Rudá armáda vstoupila do s:vobodné Prahy. Za 24 hodin se už začíná tvořit legenda, že hlavní město bylo osvobozeno Rudou armádou.

7 0
možnosti
  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.