Éto váše dělo

Podle toho, co jsem se dočetl, nejsou děvčata z té tolik skloňované ruské hudební skupiny žádní novodobí Martinové Lutherové, kteří přibíjejí na vrata zásadní ideový manifest, jak napravit církev a ruskou společnost, a zároveň jdou v tomto vlastním příkladem. Spíše se mi zdá, že v jejich chování převládá exhibicionismus a touha šokovat za každou cenu, což je zřejmě i důvod jejich názvu. Představuji si, že kdyby se ve své době The Plastic People of the Universe pojmenovali třeba Dick Rebellion, tak by se k nim možná Václav Havel ani neznal.

Na druhou stranu byl zásah ruské justice po jejich akci v kostele zřetelně neadekvátní a dosáhl pravého opaku zamýšleného: amplifikoval jejich exhibici a vytvořil z nich nezasloužené mučednice. V zaběhlém demokratickém státě euroatlantického prostoru by zřejmě ostraha kostela či policisté členky kapely prostě vyvedli a nechali je zazpívat a zahrát svůj protest někde na veřejném prostranství. Maximálně by jim udělili za rušení v kostele pořádkovou pokutu.
Takže si spolu s ruskou avantgardou můžeme říci: Aní éto vmjestě passyrájot.
Ať Syroví či provaření.
---
Ale jen to výše zmíněné by mi za komentář nestálo. Hlavním důvodem, proč píši, je poslední vzájemný štěkot našich vrcholných politiků (jakkoliv může být strojený a vedený volavčími úmysly), Nečase a - zejména - ministra zahraničí Schwarzenberga, který je vehementním zastáncem výše zmiňované ruské dívčí kapely.
Karel Schwarzenberg by měl být konzistentní. Když byl před rokem a půl tázán na řešení situace v Libyi, tak odpověděl
"Já vám řeknu dobré řešení: býti připraveni pomoci, nevnucovat se a ani je nenutit do demokracie, pokud ji ale budou chtít, pomoci jim. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Nejdůležitější je na začátku právní stát a fungující státní správa, z toho pak může vykvést demokracie, opačně to nepřináší výsledky. Zkušenosti jim poskytnout můžeme. Ale nebudu jim říkat, jakou demokracii mají mít, jestli britskou, nebo švýcarskou. Ať se rozhlédnou a vyberou si. Abych parafrázoval toho pána s hustým obočím, éto váše dělo."
Mimochodem, celý ten rozhovor, ze kterého cituji (Karel Schwarzenberg: Vzkazuji do Libye: Éto váše ďélo. Hospodářské noviny,  23. 3. 2011) byla asi tím nejlepším, co za poslední desetiletí Karel Schwarzenberg vyprodukoval, takže stojí za přečtení.
Nicméně vyjádření typu "nevnucovat se a ani je nenutit do demokracie" nebo "éto váše dělo" jsou ve značném rozporu s tím, co Karel Schwarzenberg nyní hlásá u předmětné ruské dívčí kapely a ruské justice. A jen na okraj bych ještě dodal, že v Kaddáfího režimu by předmětná dívčí kapela byla zřejmě na místě lynčována (to by ovšem také znamenalo, že by nebyla z hlediska lidskoprávního politika použitelná k opakovaným lidskoprávním protestům).
Takže bohužel, i tentokrát Vám, vicepremiére Schwarzenbergu, musím za nekonzistentnost spolu s ruskou avantgardou zaonikat:
Aní éto passyrájot, Váše Vysókoprevoschadítělstvo!

Autor: Pavel Strunz | středa 12.9.2012 2:05 | karma článku: 17,04 | přečteno: 1315x