Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bajka

Pro skupinu evropských zemí s mimořádně velkými deficity veřejných financí se vžila nelichotivá zkratka PIGS. Jedná se o počáteční písmena názvů států Portugal, Greece, Spain, a u toho I si dávají přednost Italové s Iry, kterou z jejích zemí to má vlastně znamenat.

Ne náhodou je tím největším hříšníkem Řecko, z kterého se stal závislák na tzv. "evropských" dotacích (tvoří 2.5% řeckého HDP). A kdo je závislý, chce víc a častěji, a když už to nejde jinak, zavede i státní kreativní účetnictví. Kam se hrabou naše domácí erární Panduřiny skříňky na ty řecké truhly!

Že nedodržuje Řecko pravidla? Ale vždyť ti ostatní taky ne. Už dávno před krizí se maastrichtská kriteria stability eurozóny obrátila v prach. Snad jediný stát "uvnitř" EU, který je splňuje, je Švýcarsko. A to je státy Unie sice obkrouženo a tlačeno k harmonizaci jeho efektivní státní správy s tou neefektivní EU, ale ještě ho zaplaťpánbůh nedonutili do svazu fakticky vstoupit.

Navrhuji ještě jednu zkratku, která se však již nevztahuje jen na shora uvedené země EU, ale vpodstatě na celou Unii: TITANIC (Totally Irresponsible Tumoured Area of Non-Innovative Countries). Vítejte na palubě.

Uznávám však, že toto přirovnání za prvé není příliš objevné a za druhé trochu pokulhává. Voda v podpalubí Titanicu začala stoupat po náhodném unikátním nárazu do ledovce. To, co se chronicky děje v Unii spíše než Titanic připomíná jinou gigaloď - Archu Noemovu. A to po dlouhé plavbě, kdy už všechna zvířata mají ponorkovou nemoc. Dávno a dávno tomu, co vstoupila na palubu dobrovolně v naději, že je to zachrání před potopou. A tenkrát si slavnostně přísahala, že blahobyt všech členů posádky je nedotknutelný cíl.

Nyní si však již notně lezou na nervy. S býkem prý není žádná legrace, netopýři všechny v noci budí svým popiskováním, paviáni se neustále snaží podělit o své blechy v kožichu s ostatními a intervenují v tomto smyslu u Noea. Bobři do všeho hlodají a sloni jsou prý příliš panovační. Noe však slony hájí argumentem, že na společnou hromadu píce nejvíce před naloděním nanosili, tak mají právo na úctu. Noe sám téměř nevychází ze své kajuty a jen si občas zve na konzultace zástupce některých zvířat.

Aby udržel disciplínu, Noe zavedl systém nařízení, která musí téměř každý dodržovat. Každou středu odpoledne je povinné opalování na slunci. Nejvíc si na to stěžují netopýři, ale nemají šanci to změnit. Dále Noe po poradě se slony přikázal sprchování choboty. Kdo chobot nemá, dostane studenou sprchu od jednoho ze slonů. Čistění zubů je také povinné a to i pro ty, kdo je nemají. Naopak výslovně je zakázáno hřebelcování koňů, neboť žíně vždycky nalétají slonům do sena určeného k sežvýkání. A aby nebyl nikdo diskriminován, budou všichni spát vstoje. Když to dokáží sloni, pak jistě i každý jiný. Stížnosti je možno podávat na předepsaných formulářích dostupných ve všech zvířecích jazycích. Nicméně Noe se jimi bude zabývat jen když počet stěžovatelů u konkrétního problému přesáhne pětatřicet procent členů osazenstva, blechy nepočítaje.

A jsou to opět sloni, kteří si u Noea prosadili, že při povinném šůrování paluby musí mít všichni obdobné podmínky. Tedy poměr váha/výkon musí být u všech stejně velký, aby ten úklid zvládli stejně pomalu a měli tedy stejně krátkou dobu odpočinku. To však znamená, že gazely musí nosit na hřbetě brašny se závažím. Proslýchá se, že mnozí úmyslně podhodnocují svou výkonnost, aby jim nebylo naloženo.

Harmonizace a progrese nastala i v trestních záležitostech. Králík je při provinění sešlehán proutkem, naproti tomu na slona je již třeba vzít ráhno. Problém je ale v tom, že ráhno kromě slona nikdo neuzvedne, a tak se ještě nestalo, aby byl slon potrestán za porušení pravidel soužití na Arše jinak, než varovným vztyčením ukazováku a mohutným "Ty ty ty!".

Holubům není racky, kteří neustále krouží nad Archou, povolen vzlet. Přitom racci, ač nepatří k posádce, mají přistání povoleno a Noe na tom nehodlá nic měnit, neboť mu za to nosí ryby. Také tučňák, který se chce dostat na palubu, aby si po bouři odpočinul, je nucen vysolit tučný bakšiš splatný v rybách. Radši tedy hodně rychle skáče zpět do moře a odplouvá na sever.

Lov ryb je vůbec všeobecně podporován. Každému, kdo loví, je přisypáváno do žlabu a to z dávek píce těch ostatních. Protože však ryby jen málokdo jí, jsou nasušeny a rozemlety. Do každé potravy se pak povinně přimíchává rybí moučka a její poměr se bude časem stále zvyšovat.

Noeova opatřením k udržení disciplíny se však naprosto míjí účinkem. Zrovna předevčírem bobři uhlodali hlavní stěžeň, a to i když jim sloni nechávali dostatek větví, které si před naloděním na loď nanosili. Pantáta Noe měl co dělat, aby ostatní zvířata bobry nelynčovala. Zachránil je až - jindy zuřivý - býk, který překvapivě ostatní chlácholí slovy „Neudělali to schválně“, „To se může stát každému“ a podobně. Včera se přišlo na to, že býk před týdnem prorazil v podpalubí rohem díru, když trénoval na koridu místo aby vymetal prostor pro uskladnění ryb. Naštěstí je díra nad hladinou. Bobři tedy lynčováni nebyli, ale byly jim ubroušeny řezáky, aby do Archy nevyhlodali otvor pod čarou ponoru.

Noe, voda už dávno opadla. Vypusť holuba, dej přirazit, vyloď posádku. Přístaviště Ararat čeká.

 

Autor: Pavel Strunz | pátek 5.3.2010 7:13 | karma článku: 21,91 | přečteno: 1511x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl čtvrtý: Zopakovat.

Když jsem psal svůj úplně první blog, zakončil jsem ho slovy: „Včera jsme byli označeni za šejdíře, dnes jsme strašeni nepřízní mocných. Co zítra?"

19.10.2017 v 23:55 | Karma: 11,85 | Přečteno: 246x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl třetí: Argumenty a protiargumenty.

Život v Unii samozřejmě není zcela černý. Vynikající jsou na ní původní myšlenky Evropského společenství: volný obchod, volný pohyb osob (s jistými pojistkami), služeb, kapitálu.

19.10.2017 v 20:10 | Karma: 11,66 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl druhý: Nemožnost cokoliv ovlivnit, zodpovědnost za vše.

V prvním díle předvolebních úvah jsem na slovech špiček Evropské unie demonstroval, že EU mílovými kroky směřuje k federaci. Při vědomí tohoto trendu vzniká zcela relevantní otázka, zdali se tohoto společenství i nadále účastnit.

19.10.2017 v 5:53 | Karma: 17,09 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl první: Quo vadis, Evropská unie?

Odpověď vystřelím hned na začátku: EU směřuje nezadržitelně k federaci. Juncker, Mackron, Merkelová - všechny hlavní postavy Evropské unie vyjadřují totéž, jen možná trochu jinými slovy.

18.10.2017 v 23:52 | Karma: 18,36 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Strážci ideologické čistoty

Zpráva z budoucího tisku: Poté, co pražská městská rada rozhodla odstranit jízdní sochu Jana Žižky z Trocnova z vrchu Vítkov, se u ní den před plánovaným odstraněním na protest sešli nacionalisté, komunisté a jiní extremisté.

20.8.2017 v 23:59 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.