Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adjektiva

Také jste si všimli, že přidáním vhodného přídavného jména změní za ním následující podstatné jméno naprosto svůj význam? A sousloví, pokud se ujme, založí precedens k erozi původního významu toho podstatného jména. Novodobé dějiny tohoto překrucování u nás začaly převratem v r.1989, a to konkrétně už samotným jeho pojmenováním "sametová revoluce". Řeklo-li se jen slovo "revoluce", pak si za mých mladých let člověk zároveň představil násilné převzetí moci plné zbraní, krve a slz. Ale jakmile k tomu přidáte adjektivum "sametová", pak už tam žádné zbraně, krev a slzy nejsou. A revoluce už není revolucí. Zřejmě to pojmenování (kdo ho vymyslel?) bylo míněno s hlubokým účelem: ti, co chtěli hodně a hodně změnu si mohli myslet, že dělají revoluci, zatímco ti, kteří se jí báli, si z toho názvu mohli optimisticky vybrat slovo "samet".

Každopádně pro nás tím začala nová éra přidaných adjektiv měnících význam slov podle toho, jak se to hodí některým lidem či skupinám. Celkem dlouho se nic moc v tomto ohledu nedělo. Pouze sem tam se objevil úlet typu "tržní regulace", např. v názvu instituce "Státní fond tržní regulace v zemědělství". Jednalo se snad o regulační mechanismus pomocí tržních procesů, tj. nabídky a poptávky? Nikoliv, jednalo se o státní intervenci. Název "regulovaný trh" by tedy byl mnohem vhodnější, i když i to je značný protimluv, něco jako "potlačená svoboda".

Pak začala vykukovat "pozitivní diskriminace". Každý člověk normálně diskriminuje, tj. rozlišuje (ano, to je ten původní význam tohoto slova), v každé chvíli, kdy se pro něco rozhoduje. Např. v hodinářství si říká, zdali koupit hodinky švýcarské (dražší) nebo ruské (levnější), zdali nakoupí na tržnici u Vietnamců či ve značkovém obchodě. Ale "pozitivní rozlišení", ať již aplikované na jakoukoliv sféru lidských aktivit, mu už nedává možnost rozlišovat. Řešení je jen jedno, rozlišovat netřeba.

Nicméně teprve se vstupem do Unie nastal v kreativním použití přídavných jmen ten správný rozlet. Nejednalo se vždy o úmysl překroutit pravý význam. Třeba takové stále častěji používané importované slovní spojení "demokratický deficit" navozuje na první poslech u nezúčastněného dojem, že se jedná o deficit státního rozpočtu odhlasovaný parlamentem, tj. demokratickou cestou. Správně by mělo být zřejmě "deficit demokracie".

Naopak, u moderního sousloví "sdílená suverenita" se zcela záměrně jedná opět o to, dosáhnout pravý opak slova "suverenita". Je celkem jasné, že když někdo přenechá podstatnou část svých pravomocí či část svého rozhodování někomu jinému, už žádnou suverenitu mít nemůže. Nicméně podle výkladu ústavních soudců může mít tzv. "sdílenou suverenitu", což je protimluv podobný sousloví "nedovtipný Sherlock". Pojem "sdílená suverenita" je však značně abstraktní, takže se nad ním málokdo pozastavuje. Ale když to konkretizujeme, pak už je jasné, že se o žádnou "suverenitu" jednat nemůže: Řekněte, jakou můžete mít suverenitu, když máte kromě jiného i sdílenou zahraniční politiku, sdílenou imigraci, sdílený obušek i sdílený rozsudek, sdílenou vízovou politiku, zelenou politiku, energetickou politiku a koneckonců v nedaleké budoucnosti i sdílenou inflaci? Osobně bych mnohem radši bral nesdílenou suverenitu, pokud to mám upřesnit tak, aby to nikdo - ani ústavní soud - nemohl překroutit podobně jako to učinil se solitérním pojmem "suverenita". Škoda, že adjektivum "nesdílená" neprozřetelně nedali její tvůrci do ústavy, ale dovedu si představit, že současný ústavněsoudní veletoč je tenkrát ani ve snu nenapadl.

Jako (tentokrát neúmyslný) protimluv je možné začít používat i pojem "irské referendum". Toto slovní spojení má sice v názvu slovo "referendum", ale s tím pravým referendem, tak jak je popsáno ve slovníku, má v realitě prachmálo společného. Jedná se totiž o proces, při němž se vstupní parametry tak dlouho ladí, až je po pár testech dosaženo požadovaného výsledku, který je poté prohlášen za konečný. Naši jižní sousedé v Rakousku by se divili, kdyby jim každý rok předkládala jejich vláda otázku typu "Chcete jaderné elektrárny", přičemž by očekávala odpověď "ano". Stačilo by vyčkat vhodné konstelace, např. mnohadenního uzavření ropovodů z Ruska (a s tím spojené energetické mediální masáže), a pak by se kýžené "ano" vylouplo jedna dvě.

Při takovéto kreativitě používání adjektiv se možná brzy dočkáme doby, kdy bude běžně používán pojem "uvědomělá svoboda". Pak bych si již ovšem nemohl dovolit napsat takovýto článek, neboť bych si plně uvědomoval následky.

--------------

PS:

V souvislosti se sdílenou suverenitou mne napadla taková vize:

Ústavní soudci v hospodě po verdiktu zapíjejí náročné rozhodování:

Číšník: Co si dáte, dámy a pánové?

Gütler: Máte dvanáctku?

Číšník: Jo, Plzeň.

Gütler: Tak jednu mně.

Holänder: A já si dám desítku Gambáč.

Wagnerová: A máte černé?

Číšník: Ano.

Wagnerová: Tak jedno.

Musil: A mně taku tu desítku.

Číšník: Dobrá.

Rychetský: Ne, ne, ne kolegové. Máme sdílenou suverenitu a tak si všichni dáte bioAmstel. A budete prostě spokojeni.

Autor: Pavel Strunz | pondělí 16.11.2009 12:31 | karma článku: 16,00 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl čtvrtý: Zopakovat.

Když jsem psal svůj úplně první blog, zakončil jsem ho slovy: „Včera jsme byli označeni za šejdíře, dnes jsme strašeni nepřízní mocných. Co zítra?"

19.10.2017 v 23:55 | Karma: 11,85 | Přečteno: 246x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl třetí: Argumenty a protiargumenty.

Život v Unii samozřejmě není zcela černý. Vynikající jsou na ní původní myšlenky Evropského společenství: volný obchod, volný pohyb osob (s jistými pojistkami), služeb, kapitálu.

19.10.2017 v 20:10 | Karma: 11,66 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl druhý: Nemožnost cokoliv ovlivnit, zodpovědnost za vše.

V prvním díle předvolebních úvah jsem na slovech špiček Evropské unie demonstroval, že EU mílovými kroky směřuje k federaci. Při vědomí tohoto trendu vzniká zcela relevantní otázka, zdali se tohoto společenství i nadále účastnit.

19.10.2017 v 5:53 | Karma: 17,09 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl první: Quo vadis, Evropská unie?

Odpověď vystřelím hned na začátku: EU směřuje nezadržitelně k federaci. Juncker, Mackron, Merkelová - všechny hlavní postavy Evropské unie vyjadřují totéž, jen možná trochu jinými slovy.

18.10.2017 v 23:52 | Karma: 18,36 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Strážci ideologické čistoty

Zpráva z budoucího tisku: Poté, co pražská městská rada rozhodla odstranit jízdní sochu Jana Žižky z Trocnova z vrchu Vítkov, se u ní den před plánovaným odstraněním na protest sešli nacionalisté, komunisté a jiní extremisté.

20.8.2017 v 23:59 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.