Vaječné pokrytectví

Současná vajíčková krize je nejvíce ze všeho demonstrací toho, jak u většiny lidí slova předcházejí činy.

Představce si čtverec o rozměrech 23 krát 24 centimetrů. A představte si slepici. A nakonec si představte, že taková slepice má po celou dobu svého života k dispozici právě jen výše uvedený prostor. Nemůže se v něm skoro hnout a stává se v podstatě obdobou stroje v továrně - z jedné strany do ní padá surovina (krmení), místo klasického pásu ve fabrice projde trávicím traktem opeřence a z druhé strany vypadne výrobek - vajíčko. O kvalitě života tohoto zvířete asi netřeba dál diskutovat, a naprostá většina lidí by dozajista konstatovala, že to je opravdu příšerné. Nemluvě o tom, jak se věčně vystresovaný stav slepice asi projeví na kvalitě vajíček...

Až potud by asi většina lidí hlasovala všemi deseti pro to, aby se slípkám ulevilo. Inu, Evropská unie tedy stanovila, že od roku 2012 už musí mít tito tvorové k dispozici prostor nikoliv 23x24, ale aspoň 27x28 cm. Že by těch pár centimetrů navíc na podstatě chovu slepic něco výrazně měnilo, to asi ne. Jenže v důsledku toho, že někteří chovatelé odmítli dopředu známé nařízení respektovat, teď na trhu vznikl nedostatek vajec a jejich cena - zcela jistě jen krátkodobě, na pár týdnů - prudce stoupla. Prokletá Evropská unie ! Opravdu?

Celá takhle aférka je o něčem jiném, než o fungování EU (to jen někteří lidé si na tuto instituci rádi plivnou při jakékoliv příležitosti, už jen tak ze zásady). Především se - opět, zase a znova - ukazuje, že dokud se o šlechetných plánech, jako jsou lepší podmínky pro chov hospodářských zvířat, jenom mluví, tak jsou všichni pro. Ale jakmile mají titíž lidé dát pár korun ze své penženky za vajíčka navíc, vzplane oheň na střeše. A přitom ruku na srdce, jak významnou položku v rozpočtu tvoří u běžné rodiny vajíčka?

Mnozí lidé se rádi chvástají před kamarády, že nakupují kvalitní domácí potraviny od farmářů, že by vejce z klecových chovů nevzali do úst, a to samé jogurty, to samé pečivo, uzeniny a tak dále. Proč jsou tedy obchody stále plné klecových vajec, proč se v uzeninách nenachází maso a v sýrech mléko? Proč, když to přece nikdo nekupuje? Nebo tedy kupuje, jen se za to stydí?

Já myslím, že bychom se měli pochlapit a říct si, že je to dobře, že se slepicím trochu uleví, že těch pár korun navíc za měsíc za to dáme. Pokud nám teda na tom, jak se chováme ke zvířatům aspoň maličko záleží. Aspoň tak maličko, jako kolik prostoru dostanou slepice navíc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | čtvrtek 15.3.2012 19:37 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20

Martin Štros

Tradiční předvánoční úleva

27.11.2010 v 23:07 | Karma: 7,44