Zeman s Babišem přiložili do kotle. Jsme a budeme tu jenom my dva!

Neodstoupím, a zapamatujte si to! Když padne vláda, znovu jejím sestavením pověřím Babiše! Tyto dvě věty nepochybně zapůsobí jako rozbuška v řadách oponentů v současné politické krizi.

Pomalu a jistě se rozhořívá do vskutku velkých rozměrů. Protože hrát vabank není nic jednoduchého a Andrej Babiš nyní hraje o všechno, co si s jeho postavou lze jen představit. Do hry o přežití vstupují stále nové překážky, které premiér bude muset zdolat. Tím hůře, když bude muset zápasit s vlastní rodinou. Je lhostejné, zda s bývalou, pořád se jeho problém jmenuje Babiš.

Výrok Miloše Zemana, že nehodlá ustupovat politickým tlakům opozice, které časem stejně hlava vychladne, je v podstatě silácký postoj. Jistě, ústava dovoluje několikaměsíční prodlení řešení krize tím, že i vláda v demisi může nezbytně dlouhou dobu vládnout. A pak nastane to, co už prezident avizoval – znovu pověří premiéra v demisi, aby celé to martýrium zopakoval. Z toho plyne jediné: Jsme a budeme tu jenom my dva! V podstatě i prezident hraje partii, kdy by mu konec Andreje Babiše mohl způsobit naprostou ztrátu zbytku prestiže, dá-li se ještě o nějaké hovořit. Jenomže na Hradě se žije v jiných intencích, na hony vzdálených od každodenního života demonstrantů z pražských náměstích. Především v přesvědčení, že premiér Babiš by neměl podlehnout tlaku ulice. I to svého času prezident Zeman veřejně predikoval. Aktuální podpora Miloše Zemana v tom, že premiéra de facto nenechá za nic na světě padnout, je nyní živou vodou pro Andreje Babiše.

Co z toho plyne? V nastávajících dnech a týdnech to bude hra nervů. Opozice se dostane do nezáviděníhodné situace, kdy umanutost zmíněných dvou mužů se může změnit v nezlomnost ducha pronásledované kořisti. Nepadnout a vydržet! To se ale dá do chvíle, kdy revolta v Praze nepřesáhne hranice metropole. Elektorát voličů Babiše i Zemana je dosud natolik početný, že přeliv sympatií směrem k oponentům je nepravděpodobný do momentu, kdy důkazní proces v kauze Čapí hnízdo se všemi jeho novými aspekty na voliče premiéra a hlavy státu nezapůsobí. Toho jsou si hlavní protagonisté příběhu dobře vědomi a nelze očekávat, že v popírání všeho možného budou jakkoliv polevovat. A právě to může způsobit, že tyto půtky přivedou další nespokojence na náměstí i v jiných městech, až se z toho stane celonárodní protest, nikoliv nepodobný dnům Listopadového sametu.

A co potom? Nelze očekávat, že by už z principu Miloš Zeman s Andrejem Babišem složili zbraně. Jenomže atmosféra společnosti bude už natolik vypjatá, že veškerý hněv by se mohl obrátit proti policii, justici a všem dalším institucím, které v kauze Čapí hnízdo konaly a konají. Zlomový moment nastane tehdy, až veřejná nevole opravdu donutí policii k akci. Teprve pak lze očekávat, že do Strakovy akademie vejdou hlavním vchodem detektivové a premiéra zatknou. Že je to divoká spekulace? V tento okamžik asi ano. Avšak určitě by právě na tento okamžik jen nerad vzpomínal expremiér Petr Nečas. Do Strakovky policie tehdy vešla bez klepání a vše ostatní už znáte.

Autor: Petr Štrompf | pátek 16.11.2018 10:00 | karma článku: 33,86 | přečteno: 2013x