Strach z komunistů? Ten ve skutečnosti teď mají sami ze sebe

Babišovu vládu budeme tolerovat, usnesli se soudruzi při hlasování o tomtéž. Respektive se takto usneslo nejvyšší načálstvo KSČM. Což je dnes už stará informace, avšak s novým problémem uvnitř strany.

Její předseda Vojtěch Filip si tím takříkajíc utužil oponentní „jestřábí křídlo“, které už otevřeně revoltuje proti němu. Filip není oddaný srpu a kladivu, pryč s ním! Nejhlasitějším Filipovým oponentem je zastánce tvrdého stalinistického jádra Petr Skála. A s ním podle dostupných informací i padesát dalších. Kapka v moři? Omyl! U soudruhů vždy fungovala pravidla, jak zatočit s nepohodlným lídrem. Všechno má svůj čas a dá se s úspěchem předpokládat, že začalo i odpočítávání dosavadního šéfa partaje. Výkřiky pravice, že Babiš přivádí komunisty k moci, má sice své opodstatnění, ale komunisté tím zase přivádí sami sebe k ještě většímu vnitrostranickému pnutí.

A teď proč: Tvrdému jádru KSČM z ideologických důvodů, ze kterých ani po listopadovém odevzdání moci nijak neslevilo, nikdy nepodporovalo pravicové vlády. Je to z logiky rozdílné ideologie samozřejmé, druhdy to na pokoutně natočeném videu prezentoval i Miroslav Grebeníček. Prezidenta Havla s jeho svitou nekompromisně odsuzoval jen jako obyčejnou partu opilců a tak by se dalo pokračovat. O Vojtěchu Filipovi se v politickém zákulisí tvrdí, že ve skutečnosti žádný komunista není, je to spíše sociální demokrat. Modernější a liberálnější směr v politickém bludném kruhu se připisuje i Jiřímu Dolejšovi, který ale taky zaniká v hluku stalinistických oponentů. To vždy, když jen něco trochu zavání paktováním se s tolerantnější levicí. Takže tito dva chlapíci na prvomájových setkáních se svými voliči sice dovedou zapět Internacionálu, další budovatelské písně v jejich zpěvníku asi nenajdeme. Navíc jsou pragmatičtí a dovedli po debaklu volbách zvětšit škvíru dveří, které jim z nouze pak stejně naplno otevřel Andrej Babiš.

Právě z toho má tvrdé jádro KSČM jisté obavy – kapitalistický premiér, navíc s komunistickou minulostí, se svou nevypočitatelnou zrádcovskou strategií spolu s naprosto nesourodými a rozhádanými sociálními demokraty, může způsobit pád vlády. Stačí si prý dát dohromady její novou sestavu - ministerstva obsadili jen přikyvovači hnutí ANO. Což je samo o sobě jen z obří nouze ctnost na hliněných nohou. Až dojde k destrukci, podíl na krachu si mohou připsat i komunisté.

Jak zákulisní informace ze sídla v pražské ulici Politických vězňů pronikají, budou to média, která si především na KSČM pořádně smlsnou. A to především kvůli tomu, že strana de facto dala finální požehnání k další politické krizi. My, komunisté, pak budeme těmi největšími viníky! A Babiš se jako vždy bude křižovat, že on nic, on jen respektoval vůli Sněmovny! Jenomže za pád vlády se viník rychle najde a kdo za to může? No přece náš vlajkonoš praporu zkázy Vojtěch Filip! Bohužel už je podle stalinistů rozhodnuto. Časomíra je taky neúprosná - tik ťak, tik ťak a tak to půjde až do 11. července, kdy dojde k hlasování o důvěře vlády. Podle tvrdého jádra KSČM pak bude ten osudový strojek slyšet mnohem zřetelněji.

Autor: Petr Štrompf | pondělí 2.7.2018 8:35 | karma článku: 12,28 | přečteno: 500x