Prohibiční kontroly ano, ale smrt číhá ještě v uklizených zásobách

Vnímám pozitivně ministerské pochvalné mručení z úst páně Leoše Hegera, že současné prohibiční opatření přináší kýžený výsledek. Policie rovněž úspěšně koná a z dobře informovaných zdrojů vím, že je otázkou poměrně krátkého času, kdy skončí v síti velké ryby. Co už ale vnímám méně pozitivně, je časovaná bomba ukrytá ve skladech – státem nařízený úklid lihovin z prodeje totiž nic jiného bohužel není.

Že se v celorepublikovém rozměru ve skromném odhadu jedná řádově o statisíce láhví, není pochyb. Kde se mezi nimi nachází ta smrtelná? A je mezi nimi vůbec? Na obě otázky těžká odpověď. Tu nám dá čas a…nedej bože, noví mrtví. Skladové zásoby láhev po láhvi totiž zkontrolovat nelze. I kdyby přece jen ano, prohibice bude trvat dlouhé měsíce.

Následky jsou nasnadě – krachy likérek, gigantické finanční ztráty z příslušných daní a v neposlední řadě další pochody na Úřady práce. Nepochybně tohle politici vědí, ať jsou námi, občany, vnímáni sebeostřejší optikou. Zatrolená situace je to. Z láhve dřív nebo později musíme vypustit džina. Rozuměj povolit prodej. A modlit se, že ta která šarže či značka nebude druhým dějstvím současné tragédie s dvaceti novými kříži na českých hřbitovech.

Autor: Petr Štrompf | neděle 16.9.2012 13:48 | karma článku: 9,52 | přečteno: 769x