Proč chodit k volbám, když prý nejsou férové?

Zjištění politologa Tomáše Lebedy, že volby, které tak halasně vyhlašují vítěze i poražené, jsou vlastně jen otázkou podvodu a omylů.

Obé je samozřejmě špatně, co je horší, že volič, který, když se už přemůže vůbec k volbám přijít, nebude už volit vůbec nikdy. Navíc se opět koketuje s myšlenkou mimořádných voleb kvůli patové situaci s vládou bez důvěry. Právě důvěra lidí se vytrácí každým okamžikem ve zjištění, že je vlastně úplně jedno, komu dají svůj hlas, protože o osudu národa pak stejně rozhoduje politický obchod s lidmi, které nikdo nevolil. Navíc šari vari při sčítání hlasů, jak politolog Lebeda predikuje, dělá z voleb frašku a to je pro zklamaného voliče asi lepší si raději dát pár lahváčů a zůstat na gauči.

Jestli volič ještě se skřípěním zubů skousl chybu při sčítání preferenčních hlasů v době loňských sněmovních voleb, kdy místo zvoleného Petra Bendla nastoupil do poslanecké lavice Martin Kupka (oba z ODS), pak je to opravdu alarmující příklad jen ze Středočeského kraje. Má pravdu pan politolog, že kdyby se přepočítaly hlasy ze všech krajů, další omyly či možná i podvody by se taky našly. Důvěra lidí tak dostává dost zabrat, když se politici bijí v prsa, že jednají „transparentně a jejich úmysly jsou křišťálově čisté“.

Tyto a další nesmysly už volič nebere vůbec na zřetel, protože mu je sděluje někdo, kdo se do vysokých pater politiky dostal buď šlendriánem volebních komisí nebo i podvodem. Což je další rána všem, kteří sice dostávají naději, že nová studie páně Lebedy už by měla podobným excesům zabránit. Teorie velkého třesku to asi nebude, nicméně je to zase jen teorie, kterou si člověk dovede „upravit“ po svém. Ve volebních komisích je zase jen člověk, který bude koumat tak dlouho, dokud něco nevykoumá, aby s hlasovacím lístkem nevyvedl rovněž novou alotrii. Teoretici náprav tak budou mít dost práce až do smrti.

 

 

Autor: Petr Štrompf | úterý 10.4.2018 8:25 | karma článku: 13,78 | přečteno: 537x