Nedělejme si naděje, volby nic moc nezmění

Ani nemohou, když se ve vodách české politiky pohybují víceméně stejní lidé. Jejich případné přeskupení nepohne s ničím, o čem sní volič, když zrovna spí.

Zkusme se zamyslet proč. Předvolební průzkumy hýbají s procenty těch kterých partají jen velmi málo a když, tak s odvoláním na statistickou chybu. Ta je v průměru 1,5 procenta a určitě nezohledňuje momentální emoci tázaných respondentů. V tu chvíli by dali hlas někomu, o kom zrovna přemýšlel, ale může učinit pravý opak, když se zamyslí nad svou odpovědí a třeba zjistí, že řekl pěknou blbost. Protože jen prostě něco agenturním pracovníkům zrovna řekl. Je to prosté, je to člověk, i jeho myšlenkové pochody. Může posléze dojít i k tomu, že k volbám vůbec nepůjde.

Ale držme se prezentovaných grafů, ať už jsou jakkoliv vymalované a třeba i na objednávku, protože je objednavatel pochopitelně platí. Říjnový reál může všechno smazat, zrovna tak jako sibylovsky pohřbívanou ČSSD, momentálně balancující nad i pod čárou ponoru. Týká se to i KSČM a nově i hnutí Přísaha, byť jí potenciál strká až k sedmiprocentní hranici. Takže se může lehce stát, že zmíněné partaje i hnutí svých pět procent získají, a je o zábavu postaráno. Protože jejich radostný hlahol z další přítomnosti ve sněmovně zamotá hlavu vítězům voleb, kteří se tak chytí do vlastní pasti. Ta je nastražena v Lánech, kdy Hrad už slouží zcela jiným lidem, nikoliv prezidentovi. 

Ten, jak známo, upřednostní výsledek voleb jednotlivých partají, z nichž s vysokou pravděpodobností opět vystoupá na nejvyšší procentuální příčku hnutí ANO. Andrej Babiš z vůle prezidenta zůstane premiérem a bude sestavovat vládu. Druzí na pásce se budou rvát o ministerské posty. A dostanou je, když Babiš zase nedostane opětovnou podporu těch, kteří, byť po návratu do sněmovních lavic, budou znovu hrát druhé housle. 

S radostí své nástroje zase naladí - podporu Babišovi dají, nabídce spoluvládnutí přece nikdo neodolá. Na útrapy ČSSD v roli otloukánka jsou oranžoví Hamáčkovi muži a ženy přece zvyklí, veřejnost taky, tak proč v nich nepokračovat? 

 KSČM taky svou rétoriku o zklamání s hnutí ANO lehce obrátí a hlavně že politická koryta jsou zase pěkně plná. Názory voličů? Nikoho z partají po volbách jako obvykle zajímat nebudou, jako že nikdy ve skutečnosti ani nezajímaly a čtyři roky budou pro tyto partaje ve vatě.

Obsazení ministerstev nebude zase tak důležité, protože za premiérování Andreje Babiše se orloj výměn moc nezastaví a on se tím ani nezabývá. Nemusí, rádoby hrdinské postoje a malování červených čar smete skutečnost, že nebezpečí pádu vlády kvůli nějakému maléru toho kterého politika nestojí Babišovým příštipkářům za to, aby od koryt odešli. Prostě se sklopí hlava a jede se dál. Právě proto, že v těch našich vodách máme stále stejné ryby. Volič je ani vylovit nemůže, protože chytá bez háčku. Návnadou totiž krmí ryba rybáře. V opačném případě by průzkumy veřejného mínění totiž vypadaly úplně jinak.

Autor: Petr Štrompf | čtvrtek 17.6.2021 9:28 | karma článku: 15,28 | přečteno: 468x