Ledecká neměla vyhrát. Měla by v Čechách aspoň klid

Fenomén olympijských her Ester Ledecká. Vyhrála dvě zlaté medaile ve dvou rozdílných disciplínách. Superobří slalom, dále na snowboardu. To už všichni přece víme.

Tleskali jsme a přáli té sympaťačce další dobyvačnou invazi do území alpských sportů a jejich tamních idolů. Ti všichni na jihokorejské olympiádě museli klopit oči. Záře olympijského zlata od české hvězdy zářila příliš prudce. Pak i do očí českých závistivců. Protože úspěch se v Čechách tradičně neodpouští.

A teď proč: Absence Ester Ledecké v Českém domě, zřízeném po dobu olympiády pro účely setkávání se českých sportovců nejen s novináři, některým osobám způsobovalo trauma. Protože jiní úspěšní sportovci se zde o svou radost dělili s ostatními. Potud vše v pořádku, byla to jejich vůle. Nebo možná svým dílem i povinnost, protože vrcholový sportovec, reprezentující stát, je taky státem tak trochu dotován. Však taky zástupci olympijského výboru a dalších institucí zde přítomni rovněž byli. Za státní peníze samozřejmě. Takže sportovec se státním příspěvkem v Českém domě chybět jednoduše nesměl.

Ester Ledecká nedostala od státu ani korunu. Olympijský úspěch vyšel hodně draze zejména její rodiče. Dotovali svou dceru především ze svého a to už od malička. Občasný sponzor po vzrůstajícím úspěchu na českých horských kopcích se prý taky našel, ale v žádném případě nesejmul z rodičovských beder nejtěžší finanční břímě. Takže Ester, dnešní sportovní hvězda první velikosti, si může chodit či nechodit, kam se jí jen zlíbí. Není totiž povinována nikomu nic. Jen svým rodičům ano a nepochybně jim to vrací. Čím, to už teď taky všichni víme.

Jestli některému ze žurnalistů nepřítomností Ester Ledecké unikla kýžená exkluzivita pro mateřské médium, pak je to jeho problém. A právě ten se může lehce přeměnit v zášť a lesk olympijského zlata zamindrákovaný jedinec pak přehodnotí na odlesk pouťové cetky. Udělá to především ten, který sportovcům nepřispěl z vlastní kapsy ani korunou a ohánět se daňovou povinností, jakožto zdrojem dotací nejen sportovců, tady nezabere. Daňový poplatník totiž dotuje i takové hlupáky, kteří ve jménu své profese zkouší dělat hlupáky z někoho jiného.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Štrompf | úterý 27.2.2018 9:05 | karma článku: 41,30 | přečteno: 3469x