Láďo Hruško, držím palce! Tvoji kůžičku prodávají draze

Fenomén současného kuchtíka Ládi Hrušky se v českých  domácnostech líbí. Existuje ještě jedna kuchyně – ta vydavatelská. A to se možná  receptářské hvězdě už tolik líbit nebude. Protože těch pár šupů, za které jiným doporučuje naplnit žaludek, může inkasovat i oblíbený kuchtík.

TV Nova si mne ruce, tiskárny chrlí další výtisky. Prostě na knize tvrdě vydělává. Láďa Hruška ale klasickou nakladatelskou smlouvu nemá, je zaměstnancem zmíněné televize. To si teď může přečíst v médiích každý. Autora milují knihkupci i distributoři.

To by mě teď šlak trefil, být na Láďově místě. Taky píšu knihy, naštěstí smluvně jištěných. Právě proto jsem se zamyslel. Inkaso za 52 milionů korun nepochybně způsobuje autorovi bezesné noci. Dají mi za ty Kůžičky něco, nebo nedají? Deset procent z jednoho prodaného výtisku je obvyklá taxa, kterou autor dostane. Tedy za předpokladu, že má onu klasickou smlouvu. Jinak jsem jen něčí bezbranný produkt, který se vymkl  jakýmkoliv představám o možném komerčním úspěchu. Tak se v případě páně Hrušky i stalo.

Záměr TV Nova udělat z někdejšího potravinového inspektora kuchtíka byl samozřejmě dramaturgický strategický tah. On totiž Láďa tak trochu inzerentům TV Nova vadil. Proč nás pranýřuje, když vám sypeme za reklamu?

Lidem se pořad líbil, šup s ním do knihy. Dělá se to tak. Lidem se ale líbil natolik, že tiskárna snad nestačí kapacitou. Láďa však stále zůstává majetkem a pouhým produktem TV Nova. Věřme, že snad i na Barrandově patří k dobrému tónu, že své gastronomické hvězdě něco z netušeného výdělku za knihu dá. A že to snad nebude jen těch pár šupů, za které si veřejnost prostřednictvím receptů nynější novácké hvězdy nacpe nácka.

Honorář či snad nedejbože blahosklonnou finanční odměnu Láďovi Hruškovi přeju. A hlavně štětí do budoucna, protože jeho kariéra novináře po vší té vřavě s největší pravděpodobností skončila. Tak to se slávou s miliony i bez nich bohužel chodí.

Autor: Petr Štrompf | pondělí 15.12.2014 10:50 | karma článku: 10,74 | přečteno: 971x