Jak zabíjejí tajné služby? Určitě ne s humbukem o diplomatickém krytí

Do Prahy přiletěl agent s ricinem v diplomatickém kufříku. Obsah namířen na pražského primátora Hřiba, starostu Koláře a též starostu Novotného. Tři terče pro Rusy. Mediální bondovka začíná.

Kdo si v médiích vyslechl či přečetl tuto zprávu, mohl se domnívat, že v Kremlu jsou asi pořádně vzteklí. Na tu zmíněnou "svatou Trojici" zcela určitě. A že už jí jdou agenti po krku, to se dalo čekat. Protože nikdo v Moskvě nečekal, že v Praze k zemi padne pomník maršála Koněva. K zemi vlastně ani ne, ale opatrně sejmutý někam do depozitu, jako že už se tak stalo. No, a začala mela.

Tak za prvé: To, že starosta Prahy 6, Ondřej Kolář, má policejní ochranu a je někde tajně ukryt, se všeobecně ví. Chudák, ani nos vystrčit nemůže. Protože ho předtím kvůli maršálu Koněvovi vytrčil dost vysoko. A proto se mu do něj agenti chtějí strefit. Za Koněva, za přestěhování ruské ambasády z ulice Pod Kaštany na jinou adresu a vůbec, ten Kolář je buď blázen, nebo Češi mají zálibu ve volbách pomatenců.

Agenty na provinilce a šup s nimi do hrobu! Zda-li takto uvažují tajné služby, silně pochybuji a kdyby ano, nebyl by mezi pomatenci a vykonavateli pomsty žádný rozdíl. Hlavně by se exekuce ani nepovedla. Víme o vás, hřímá český ministr zahraničí směrem k Moskvě. Ta se teď asi dobře baví.
Za druhé: Avizovaný jed ricin údajně způsobuje jenom průjem. Alespoň dle někdejšího velvyslance v Moskvě Jaroslava Bašty. K jeho osobě nutno podotknout, že by proti Kremlu nevyřkl nikdy žádnou kritiku a byl to na diplomatickém postu hodný pán. Jinými slovy neškodný pro Kreml a takoví jsou v Rusku vítáni. Jenomže ricin zase tak neškodný není. Stačí si o něm přečíst něco víc a člověk po aplikaci jedu zhebne tak jako tak. Stačí v dávce trochu přitlačit na pilu. A na logiku věci taky. Tajné služby nezabíjejí viníky či zrádce režimu v době, kdy se svět o ně zajímá. Už vůbec ne ruské či třeba izraelské tajné služby. Proč? Odpověď je jednoduchá. Až když zájem o patřičné osoby opadne. A že opadne, tím si můžeme být všichni naprosto jistí.

Za třetí: Izraelská Mosad, jedna z nejlepších tajných služeb na světě, na dopadení válečného zločince a spolutvůrce holokaustu Adolfa Eichmanna, taky nijak nespěchala. Sledovala ho do poslední chvíle tak profesionálně, že nikdo nepojal sebemenší podezření. Jak akce dopadla, lze se o tom kdykoliv dočíst v historii.

A teď ruská akce se zběhlým agentem Litviněnkem. Umíral už jako někdo, kdo byl předtím za zradu odsouzen k smrti. Pak si o něm mluvte a pište, co chcete. Rusům nesejde na tom, co si o nich svět myslí. Dávají si záležet jen na pocitu strachu z nich.

Za čtvrté: Ondřej Kolář, primátor Hřib a starosta Novotný asi budou mít do budoucna těžkou hlavu. Dávno třeba nebudou v politice, ale v maléru pořád ano. S tím ale svým způsobem česká zahraniční politika. Kvůli třem ambiciózním klukům, kteří chtěli vstoupit do historie. Jejich jména budou stejně zapomenuta, ale pomníky minulosti přetrvávají se svými jmény i v depozitářích. To těm klukům pod nynější policejní ochranou asi nedocvaklo. Když třeba ano, pak jsou hloupější než Pepek Vyskoč.

Autor: Petr Štrompf | neděle 3.5.2020 9:06 | karma článku: 37,44 | přečteno: 1273x