Česká politika se mění v reality show

Vypjaté chvíle některých našich politiků jsou hraniční čárou, kde na jedné straně vystupují osoby, které volají po změně a na straně druhé ti, kteří víc než pořádnou fachu zaměňují s hrou na city.

Čtenář, posluchač i divák si tak přetváří celé to zmatečné dění v obraz divadelního spektáklu. V každém případě je na scéně jeden horší herec, než druhý. Nebyl by to ale Čech, který by tyto kousky v kategorii divadelní šmíry nevylepšil svou mírou fantazie, přičemž obraz politického dneška tím rámuje do sarkasmu, protože si nic jiného ani nezaslouží.

Ohlédnutí do nedávné historie je důkazem této lidové tvořivosti. Politik se stává šoumenem se smutnýma očima, jehož příkoří má plebs přesvědčit, že i on je člověk a ne v jeho soudu pouhý gauner. K tomu vždy víceméně spolehlivě poslouží „třinácté komnaty“ protagonistů, rozuměj dění ze soukromého života. Vytáhněme proto z pomyslného klobouku prvního králíka a jak jinak, než za uši. Protože stejný způsob tohoto šetrného zacházení volil například expremiér Jiří Paroubek. Jeho patálie s druhou ženou, která mu dala kvinde, dával na odiv veřejnosti v podání zkroušeného muže, který dbal na pohodlí své nevděčné manželky. Přesto mu vzala kramle a ještě ho pomlouvá jako despotu. V očích veřejnosti je tak Paroubkova bejvalka svým chotěm představována jako zlatokopka a to se přece starostlivému otci jedné dcerky nedělá. Miliony v trezoru jsou jen zástupným důvodem, jak dehonestovat Paroubkovu svatozář s vypelichanou hřívou šéfa padlé partaje LEV 21. Reality show jak vyšité, jen s nudnou koncovkou rychlého začátku s ještě kvapnějším koncem bez dojemně uslzených očí plebsu.

Ruku v ruce na těchto pomyslných prknech, co znamenají velkou politiku, se může s Paroubkem promenovat i Petr Nečas. Svého času taky premiér a veskrze milující manžel a táta od rodiny. Bývalá kantýnská mu ale život změnila, stala se jeho pravou rukou, která Nečasovi zdeformovala obličej do smutné grimasy pod tíhou aféry se šmírováním jeho exmanželky, za níž stála nepsaná generálice tajných služeb, madam Nagyová-Nečasová. Úsměv u Petra Nečase lze na veřejnosti spatřit už jen zázrakem. Nekončící soudní tahanice už ani nejsou pro plebs reality show, avšak pouhé pohyblivé obrázky zpravodajských televizních relací.

V dekádách současnosti hýbe zájmem plebsu Andrej Babiš, jehož obava o synovo zdraví mění krevní tlak těm, kteří o schizofrenii něco vědí. Touto nemocí údajně trpí Babiš junior a tak tomu budeme věřit. Zdravý tento bývalý pilot určitě není, o tom žádná. Nezdravé ale na všech těch výstupech jeho otce je, že přeměnil celý ten tyjátr rovněž v reality show. Sociální sítě jsou plné příměrů a sarkasmu na účet obou Babišů, zejména s tématem pobytu juniora na okupovaném Krymu. A jsme to opět my, Češi, potomci dobrého vojáka Švejka, který sice záchvaty zdravotního rázu nepociťoval, zato jej máááálem zachvátilo auto na Karláku. Policajtský ouřada po této odpovědi jen bezmocně dvakrát naprázdno polkl a Švejka nechal z budovy vyhodit. Tak možná skončí i kauza Čapího hnízda, Babiše staršího už jen obléknout do dobového Švejkova ošuntělého oblečku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Štrompf | čtvrtek 22.11.2018 8:01 | karma článku: 13,49 | přečteno: 530x