Česká politika jak v manéži šelem. Krotitel začíná mít navrch

Však to jistě znáte z dětství. Cirkusová manéž s dravými šelmami představuje sílu přírody s nadvládou člověka. Dravé šelmy zpočátku vrčí a ohánějí se po krotiteli tlapami. Divadlo za obrovskou klecí, kde může dojít úplně ke všemu.

Kvůli tomu do cirkusu chodíme a nervy nejen v ochozech pracují, když některý z masožravých predátorů projevuje svou nevoli stále zřetelněji. Následuje práskání bičem a krotitelovy hlasité nekompromisní povely. Šelma pak poslušně doskáče své místo a cirkusové číslo může začít.

K něčemu podobnému se schyluje i v české povolební politice, i když slovo politika je slabým odvarem cirkusové manéže, ve které se nyní osm nově zvolených „predátorů“ nachází. Tím devátým je Andrej Babiš v roli krotitele, na kterého zatím pomyslné šelmy jenom vrčí. Nicméně pomalu a jistě se schyluje k jisté poslušnosti, protože v kleci toho šelmám ani moc nezbývá. Maximálně výpad na toho tvora s bičem, který ale nikam stejně nevede. Následovala by studená koupel z požárních hadic, která pak smete všechny známky odporu. Chuť na svůj kus masa z povolební kořisti pak taky nakonec zvítězí.

Takže je to tak – krotitel Andrej Babiš nyní operuje s kouzlem netušeného. Jeho povolební vyjednávací pozice vítěze selhávala na neochotě spolupráce jiných partají, odůvodněná vším možným. Čas ale běží a tak se v sekretariátech opozičníků dopracovali k myšlence, že cesta odporu je i cesta do pekla. To představují předčasné volby a vrčení neochotných šelem začalo nahrávat jejich krotiteli. Partaje totiž daly do ruky Andreji Babišovi nový triumf, který nelze nikým a ničím zpochybnit. Oslovil jsem vás všechny a to opakovaně. Podíl na moci byl k mání, ale odmítli jste. I to málo, co představuje alternativa menšinové vlády. Zradili jste své voliče! Co potom zbývá? Předčasné volby? Taky je nechci, ale to zase mně nezbývá, než to vzít na vědomí. A pro vás opozičníky, pak opravdu líp nebude.

Voliči v cirkusových ochozech tak nyní budou zřejmě sledovat změnu situace, kdy vztyčený bič dopadne na záda první odbojné šelmy. Na výběr jich má hned několik, a zatím jen cení zuby. Ale už jen tak pro formu, protože musí tomu malému tvoru ukázat, že stále nějaké má. Očima však v době povolebního hladovění už pošilhávají i po kořisti. A tak třeba ODS se netají poznámkou, že je otázka krátkého času, kdy mu na zrod většinové vlády některá ze šelem konečně kývne.

Že by to byla předehra ústupu z ramenatých prohlášení partajního šéfa Petra Fialy? Ať tak či onak, předčasné volby by se mohly stát hromadným hrobem pro ty partaje, které z voleb odkráčely s potrhaným kožichem. Bič krotitele by je navíc připravil o poslední zbytky srsti, po které je zbytek voličského elektorátu hladil. Pak by do manéže postavené hnutím ANO vběhli všichni dravci, poslušní ke všemu, a to hned po prvním prásknutí bičem. Divácké ochozy by třeba nevycházely z údivu, jak šelmy své předem naučené číslo předvádějí i bez přítomnosti svého krotitele. Vyvrcholením čísla by potom byl sám krotitel – v ochozech by se nechal obdivně plácat po zádech.

Autor: Petr Štrompf | úterý 14.11.2017 11:15 | karma článku: 25,20 | přečteno: 964x