Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Paříži začal Advent

Studené slunce, profukující vítr, vůně pečených kaštanů, grilované kukuřice, palačinek a dalších dobrot a adventní nákupy. Vánoční trhy v Paříži byly zahájeny! První prosinec by mohl být celosvětově vyhlášen oficiálním startovním dnem pro legalizované nákupní šílenství. Dosud byla vánoční nabídka schovaná ve velkých nákupních centrech a obchodech na hlavních třídách, lákala, ale nevnucovala se. O tom například svědčí i snaha mého spolužáka sehnat v říjnu modré vánoční baňky a koule, aby mohl dokončit svůj kostým ranní rosy. Ozdoby samozřejmě sehnal, ale nemrkaly na něj tak okatě jako nyní.

Vánoční nabídka na každém rohu, v každé výloze. Hana Strejčková

Je začátek prosince a po ulicích chodí snad ještě více lidí než obvykle, například „balíčkáři“, ti nosí papírové tašky velkých rozměrů ve tvaru krychlí a kvádrů a jsou naprosto neskladní. Nebo takzvané „igelitové duchny“, to jsou lidé s doširoka naducanými igelitkami, kteří zásadně procházejí nejužšími mezerami v davu a do metra se tlačí jako právě otevřený airbag. A pak jsou tu baťůžkáři, koukálci, procházkáři putující na trzích od stánku ke stánku s foťáky kolem krku a voňavými palačinkami v ruce, nebo sendvičem, svařeným vínem… Turisté, kteří přijeli do Paříže nasát vánoční atmosféru, hltají všemi smysly předvánoční romantiku. Hlavně, ať nedopadnou jako dnešní skupina na stanici metra Chatelet – vystoupili, prohlédli se navzájem a maminka povídá synovi: „Kde je tvoje taška?“ Nejisté pohledy mluvily za vše. Další kategorií jsou „chodící stromky“, nejprve jde zasíťovaná jedlička naražená v kusu kmenu a pak pyšný majitel, který přes ni radostí ani nevidí na cestu. A to nemluvě o výhodné koupi stromku v jednom globalizovaném řetězci – koupíte stromeček a v lednu, když ho použitý vrátíte (a nikoliv vyhodíte do koše), dostanete nazpět téměř celou investici! To se přece vyplatí a proto i mnozí Pařížané pochodují do obchodu s nábytkem jak housata a každý svorně odchází se stromkem v ruce. Do Vánoc zbývají ještě tři týdny, ale nejenže již blikají balkony mnoha barvami, ale za okny už svítí i nazdobené jehličí. Ovšem největší překvapení na mé cestě adventní Paříží na mne čekalo nedaleko Gare du Nord. Postával zde hlouček lidí, mezi nimiž Santa Claus se svítící čepičkou bušil do bubnu, přitakával mu anděl (urostlý vysoký muž) a skupinu dále doplňoval králík, medvídek a další zvířátka. Podotýkám, že kostýmy byly od hlavy až k patě plyšové. Jestli právě skončili propagační akci v supermarketu či šlo o nějaký protest, mi neodpověděli.  

Kde je tedy možné najít adventní Paříž? Každá pařížská čtvrť nabízí tradiční vánoční trhy, různorodý program, od fotografování s Pére Noël, přes bruslení a kolotoče až k hudebním produkcím a pouličním představením. Na Place de la Concorde naproti Orangerii byl vztyčen největší vánoční strom Evropy. Smrk měří 32 metrů a svou velikostí připomíná Obelisk, stojící opodál. Váží přes 10 tun a kmen má v průměru jeden metr. Král všech vánočních stromů bude slavnostně rozsvícen 6. prosince a světoznámé náměstí ozdobí až do 3. ledna. Z velkého ruského kola, vedle něhož strom stojí, je možné krásně vidět i nejznámější a nejoblíbenější vánoční trhy ve spodní části Champs-Elysées. Mnohem komornější tržiště s vánoční atmosférou se nachází na Place d´Italie a je otevřeno každý víkend od 10 do 20 hodin. Alsaské vánoční trhy se konají denně po dobu dvou týdnů v blízkosti Gare de l´Est a nabízí mnohé degustace a ochutnávky. Vánoční trh na la Défense se hemží dárkovým zbožím ze všech koutů světa ve více jak třech stovkách stánků. A nelze opomenout slovenský vánoční trh! Ten se koná se od středy 5.12. do soboty 8.12. od 13 do 19 hodin na place du Louvre (4, place du Louvre vedle kostela St. Germain L’Auxerrois).

Autor: Hana Strejčková | pondělí 3.12.2012 21:30 | karma článku: 11,37 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Hana Strejčková

Fotoblog: Hra stínů a odrazů

Slunce a stín. Odraz, který proměňuje fasády domů, oživuje monotónní plochy, škaredá zákoutí i historické zdivo. Pár stínů z velkoměst, vesnic i samot a trocha fantazie.

24.2.2014 v 14:24 | Karma: 15,26 | Přečteno: 452x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Strejčková

Fotoblog: Krajina s cukrovou polevou

Letošní čas připomíná pohádkové rčení „oblečená – neoblečená, obutá – neobutá“..., neboť v řádu dnů hodně mrzne – rychle taje, kloužeme po ledovce – čvachtáme v blátě, kvetou stromy – sněží závěje, dusíme se ve smogu – culíme se do slunce. A zdá se, že je jedno, kde v časoprostoru jsme – napříč starou Evropou jen probíhá zkušební provoz bláznivého zimního období.

8.2.2014 v 9:42 | Karma: 14,99 | Přečteno: 327x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Strejčková

Silvestrovská anarchie pyromanů

Každý vítá nový rok po svém. Někdo je rád jen u televize, jiný v příjemné společnosti, další v dobrém podniku, či na samotě na horách nebo v přímořském letovisku, anebo v bobtnajícím davu uprostřed velkoměsta. Pro mnohé, ale ne všechny!, je důležitá uvolněná zábava – vždyť je tu konec roku! Jakoby změna číslovky mazala vše špatné a v lidech probouzela optimismus z nadcházejících dnů. A i kdyby veselá mysl vázla na půl cesty, je tu alkohol a dělobuchy, petardy, ohňostroje...

1.1.2014 v 11:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 681x | Diskuse| Společnost

Hana Strejčková

Barevné záchvěvy podzimu

Fotografie jsou z posledních dnů z údolí, než vítr postupně vyčesal listí ze stromů. O to více nyní listí šustí pod nohama. Po nebi se honí mraky. A když ještě vysvitne sluníčko, zastaví se obláčky v prapodivných shlucích, kterým fantazie přičaruje pojmenovatelný tvar. Barvy postupně mizí a holé větve už propouštějí nové pohledy, ale o nich až příště.

9.11.2013 v 10:35 | Karma: 15,49 | Přečteno: 326x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Strejčková

Podzim v Krušnohoří

I v Krušných horách je cítit, že zima a sníh jsou za dveřmi. Rozváží se dřevo, ze zahrad jsou slyšet cirkulárky. Z komínů se už mnohde kouří, praská to v kamnech. Hřejivé sluníčko je čím dál více vzácnější, i když ve srovnání s nížinami, si hory na přísun svitu nemohou tolik stěžovat. Podzimní výletníci oživují stezky a vydali se i na znovu otevřenou rozhlednu na Klínovci a do okolí.

2.11.2013 v 13:05 | Karma: 18,16 | Přečteno: 523x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  16:30

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Oči dokořán. Cestování. Úsměv, který se v Česku moc nenosí.