- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zde mají nejlepší bagetu v Paříži. Hana Strejčková
Soutěže o prestižní zakázku a 4000 € se může zúčastnit každé pařížské pekařství. Letos bylo přihlášeno 203 baget, ale pouze 151 z nich splňovalo podmínky. Důležité totiž je, aby bageta měla na délku 55 – 65 cm, vážila mezi 250 – 300 gr. a aby obsah soli byl zhruba 18 gr. na kilogram mouky. Odborná porota pak hodnotí propečení, chuť, střídku, vůni a vzhled pečiva. Grand Prix za nejlepší tradiční bagetu roku 2013 získal koncem dubna Ridha Khadher, tradiční pekař z Ráje labužníků ze 14. pařížského obvodu.
Oceněné pekařství – cukrářství se nachází v rušné ulici na jihu Paříže nedaleko stanice metra Plaisance. Sídlí v přízemí obytného domu z červených cihel v sousedství lékárny, řeznictví a dalších obchodů a služeb. A vedle pečiva nabízí i obložené bagety, dorty, zákusky a pamlsky. Obchod je přehledný, prostorný a obsluha byla to odpoledne, kdy jsem k nim zavítala, velmi milá. Všem zákazníkům prodavačky nabízely ochutnávku vítězné bagety, ochotně radily s výběrem pečiva či zákusků a se stálými zákazníky se vřele zdravily. Lidé z pekařství odcházeli s úsměvem na tváři, bagetou v podpaží a se zákusky v ruce.
Bageta roku pekařského týmu Ridhy Khadhera se vyrábí podle tradičního receptu z počátku století. Pečivo s označením La Banette 1900 Tradition se pozná na první pohled podle široké rýhy na bronzově osmahlé kůrce. Je z pšeničné mouky a při výrobě se dbá na správné prohnětení těsta, nespěchá se na kynutí a nakonec se těsto tvaruje ručně.
Vítězná bageta není drahá. Na první pohled je dozlatova vypečená, krásně voní i po peci a v obchodě ještě hřála do rukou. Při porcování její pevná kůrka pěkně křupe a střídka je tak akorát. To je bageta, která opravdu chutná jak s máslem a džemem k francouzské snídani s kávou, tak s olivovým olejem, který zbyl na dně salátové misky k francouzskému obědu, ale i jako zakousnutí k dobrému sýru a vínu k francouzské večeři.
Francouzi milují stolování, zbožňují dobré jídlo a své bagety.
Další články autora |
Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...