Nejlepší pařížská bageta roku 2013

Voňavé, křupavé a všudypřítomné bagety jsou v podstatě francouzským národním pokladem. Bageta neodmyslitelně patří na zdejší jídelní stůl, od pouličních bister, kaváren, až po Elysejský palác. V Paříži se každoročně oceňuje pekařství roku – pekařství, které peče nejlepší bagety a které pak po celý rok dodává pečivo na stůl nejvyšší – do Elysejského paláce.

Zde mají nejlepší bagetu v Paříži. Hana Strejčková

Soutěže o prestižní zakázku a 4000 € se může zúčastnit každé pařížské pekařství. Letos bylo přihlášeno 203 baget, ale pouze 151 z nich splňovalo podmínky. Důležité totiž je, aby bageta měla na délku 55 – 65 cm, vážila mezi 250 – 300 gr. a aby obsah soli byl zhruba 18 gr. na kilogram mouky.  Odborná porota pak hodnotí propečení, chuť, střídku, vůni a vzhled pečiva. Grand Prix za nejlepší tradiční bagetu roku 2013 získal koncem dubna Ridha Khadher, tradiční pekař z Ráje labužníků ze 14. pařížského obvodu.

Oceněné pekařství – cukrářství se nachází v rušné ulici na jihu Paříže nedaleko stanice metra Plaisance. Sídlí v přízemí obytného domu z červených cihel v sousedství lékárny, řeznictví a dalších obchodů a služeb. A vedle pečiva nabízí i obložené bagety, dorty, zákusky a pamlsky. Obchod je přehledný, prostorný a obsluha byla to odpoledne, kdy jsem k nim zavítala, velmi milá. Všem zákazníkům prodavačky nabízely ochutnávku vítězné bagety, ochotně radily s výběrem pečiva či zákusků a se stálými zákazníky se vřele zdravily. Lidé z pekařství odcházeli s úsměvem na tváři, bagetou v podpaží a se zákusky v ruce.

Bageta roku pekařského týmu Ridhy Khadhera se vyrábí podle tradičního receptu z počátku století. Pečivo s označením La Banette 1900 Tradition se pozná na první pohled podle široké rýhy na bronzově osmahlé kůrce. Je z pšeničné mouky a při výrobě se dbá na správné prohnětení těsta, nespěchá se na kynutí a nakonec se těsto tvaruje ručně.

Vítězná bageta není drahá. Na první pohled je dozlatova vypečená, krásně voní i po peci a v obchodě ještě hřála do rukou. Při porcování její pevná kůrka pěkně křupe a střídka je tak akorát. To je bageta, která opravdu chutná jak s máslem a džemem k francouzské snídani s kávou, tak s olivovým olejem, který zbyl na dně salátové misky k francouzskému obědu, ale i jako zakousnutí k dobrému sýru a vínu k francouzské večeři.

Francouzi milují stolování, zbožňují dobré jídlo a své bagety. 

Autor: Hana Strejčková | sobota 11.5.2013 7:50 | karma článku: 12,60 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Hana Strejčková

Fotoblog: Hra stínů a odrazů

24.2.2014 v 14:24 | Karma: 15,26

Hana Strejčková

Barevné záchvěvy podzimu

9.11.2013 v 10:35 | Karma: 15,49

Hana Strejčková

Podzim v Krušnohoří

2.11.2013 v 13:05 | Karma: 18,16