Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mrdia: "Škoda Auto kurz koruny uvádí jen jako jeden z důvodů zvýšení cen, PŘESTOŽE velkou část dílů nakupuje v eurech."

To mi hlava nebere.

0 0
možnosti
Foto

Z mediálních žvástů si hlavu nedělejte ;-)

Mi zase hlava nebere ani ty kecy BR, které mají obhájit intervenci proti vlastní měně. :-/

0 0
možnosti
MN

Pane Streit, přidala bych ještě dvě poznámky, protože si nejsem jistá, jestli to bylo ve všech Vašich pohledech zmíněno:

1) Pokud se podíváte na články z poslední doby uznávaného týdeníku The Economist, tak zjistíte kontext chování ČNB. Všichni centrální bankéři na celém světě, a zejména ti evropští argumentují (zejména po snížení roční inflace v Evropě v říjnu 2013 na hodnotu 0,7%) naprosto stejně jako ČNB, včetně strašení deflační spirálou. ČNB devalvovala korunu ve stejný den, tj. 7.11., kdy ECB (Evropská centrální banka) snížila úrokovou míru na 0,25%. ECB také deklarovala, že její "celoevropský" inflační cíl je 2%. Takže se mi zdá, že jeden z možných motivů ČNB bylo rychle zasalutovat před ECB a pak se namazat indulonou a vlézt ECB do zadku.

2) Je jasné že zvyšující se inflace znehodnocuje vklady, ale také znehodnocuje dluhy. Není pochyb, že mezi největší dlužníky patří vlády, které proto určitě stojí o vyšší inflaci a tak přímo nebo nepřímo tlačí na centrální banky.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za věcné a správné poznámky, které jsem ve svých článcích neměl.

Jen jsem kritizoval, že česká měna vlastně ztrácí funkci nezávislé měny, řídící se tržními principy, pokud je fixována k euru.

Dík R^

0 1
možnosti
Foto

Mě ty inflace, deflace, devalvace, deflorace... moc nebaví, zato mě pobavil Váš kolega. Važte si ho. Po jeho hlášení o Vašem stavu je účast žen a srdíček na tomto blogu zaručena, zvláště když k tomu přidáte stav účtu a peněženky ;-)

0 0
možnosti
Foto

Předně, toho politováníhodného břídila Béreše za svého kolegu nepovažuji. Navíc o mém stavu kecá blbosti, jakož ostatně i o všem ostatním. O jeho reklamu tedy opravdu nestojím. A myslím, že by mi mohl závidět nejen stav účtu a peněženky. Vždyť to nakonec dělá! :-(

Jinak, já jsem si otevřel blog, ne seznamku :-)

0 0
možnosti
JP

R^R^Jako vždyR^R^;-D 

Ale v diskuzi se mi nejvíc "líbí" jistý Balvín, což je typický výplodek současné společnosti. Je to salonní intelektuál havlovského typu, který díky tomu, že rád cituje přihlouplé poučky z laciných, nikoliv cenou, ale obsahem, učebnic ekonomie. Sám sebe považuje za skvělého ekonoma. Ve své podstatě je stejný produkt jako Singer, co díky studiu na tzv. prestižních zahraničních universitách získal jakési vzdělání, které je založeno především na narcismu, neomylnosti a hlouposti spojené s naprostým nedostatkem praxe.. Tragédií je, že tito lidé se dost často dostávají k lizu  a podle toho to vypadá   Rv

2 0
možnosti
Foto

Dík R^

Myslím, že jste nebezpečně blízko pravdě ;-)

0 0
možnosti
ZO

koukám že čnb má velkolepého zastánce v pánu balvínovi.neznám ho, nevím kdo to je ale přesto.,.v čem mi to jako ovčanovi pomůže že se mi vše zdraží?prosím o jasné a zřetelné vypsání všeho co je pro mě přínosem touto devalvací kačky.když následně jsou zdraženy phm, služby, a téměř veškeré zboží víceméně i té denní spotřeby.takže rád se něco dovím.

1 0
možnosti
Foto

To je trik všech politiků a podobných mocipánů. Prostému lidu vysvětlit, že se musí mít hůř, aby bylo líp (na svatého Dyndy). Jenže místo toho přijdou noví spasitelé, kteří začnou tvrdit to samé. ;-€

0 0
možnosti
SH

Toto mi dnes přišlo, předávám bez úprav"

Tedy jenúdajně....prý:

5. 11. podepsalKellner dohodu se Španěly o koupi O2 za 64 miliard Kč, platba měla proběhnout vKč, protože Španělé jí dali přednost před Eurem pro její stabilitu. 

7. 11. 2013devalvovala ČNB o 5 %,

8. 11. 2013proběhla směna Kellnerových Eur na Kč.

Dostal za ně o 5%víc. Zisk 3,6 miliardyse dělil na 2, 5 miliardy pro Kellnera a miliarda pro členy rady ČNB, kteříhlasovali pro oslabení koruny. Co dodat, víc vtom není. Další kroky ČNB budou následovat, až bude zase probíhat podobnýobchod století...  To je prý pomocnašemu státu.

0 0
možnosti
Foto

No, Dušane, dnes zase jo.;-)R^

0 0
možnosti
Foto

Jako na houpačce, co? ;-)R^

0 0
možnosti
TB

Možná bych měl uvést pár konkrétních ekonomických nepřesností abych odůvodnil svůj negativní názor na ekonomické znalosti autora:

1) Exportéři se proti kurzovému riziku nepojišťují, ale zajišťují (anglický výraz hedging vskutku neznamená pojištění.

2) Exportéři se vskutku zajišťují ale proti poklesu kurzu, nikoliv proti jeho vzrůstu jak se snaží namluvit autor. Zajištění má sloužit jako prevence rizika, není však jediný ekonomický důvod se zajišťovat proti pozitivnímu riziku.

3) Pokud se zajišťuje někdo, kdo dováží i vyváží, tak využívá především tzv. přirozeného zajištění a dozajišťuje se pouze na očekávaný rozdíl tedy profit.

Toliko tedy k jedná části článku na téma pojištění exportérů proti kurzovému riziku. Mám pokračovat?

2 0
možnosti
Foto

Pane Balvíne, začínáte se trapně utápět v podružnostech, malichernostech a slovíčkaření. Jste schopen systémového pohledu?

0 1
možnosti
Foto

Zajímavý názor vyslovil včera Miroslav Macek:

"Osobně jsem hluboce přesvědčen, že pravda je jako vždy prostá a jednoduchá. ČNB vytiskla z ničeho obrovitou spoustu peněz, za ty nakoupili Eura, která jim v nějaké podobě leží v sejfech. Tím se zvýšilo jmění banky, navíc se jim skokově zhodnotily i stávající devizové rezervy … a tak si bankéři mohou rozdat patřičné milionové bonusy a odměny. A načasování? No přece budou vánoce a to se nějaký ten milionek navíc hodí. Že tím vším okradli 10 milionů lidí? To je jim fuk…."

8 1
možnosti
Foto

Že by ty pohnutky byly až tak nízké? Čekal bych něco sofistikovanějšího. I když Macek své pappenheimské musí znát...

Dík R^

0 0
možnosti
JM

R^  I ten kdo vyváží výrobky a měl by tedy vydělat, tak dováží suroviny a polotovary, na kterých prodělá... :-/

0 0
možnosti
TB

Zajisté, ale pokud se shodneme na tom, že  většina lidí podniká pro zisk a tedy jejich příjmy převyšují výdaje, pak zvýšení kurzu zvýší exportérům příjmy více než výdaje a jejich zisk vyjádřený v CZK vzroste.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...