Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo pokání Bohuslav Sobotka haraší daněmi

Drzost politiků a populismus socanů nezná mezí. Tentokrát Bohuslav Sobotka převzal štafetu. Jestli si slibuje, že se tím zbavil Černého Petra, je na omylu.

 

Málem jsem spadnul ze židle. Právě Bohuslav Sobotka, usvědčený zneuživatel poslaneckých náhrad, navrhuje sankční majetkové daně 76%, nebudou-li finančním úřadům doloženy dostatečné příjmy, a to z věcí movitých nad 2 milióny a z nemovitostí nad 10 miliónů. Bude-li navíc dotyčný odsouzen, tato daň vzroste na 100%, což je eufemismus pro úplnou konfiskaci majetku státem.

Člověk, který si za nezdaněné příjmy, jež zneužil k jinému účelu, koupil nadstandardní bydlení, navrhuje superdaně pro druhé. Drzost, arogance i načasování, kdy se ještě nezapomnělo na jeho bytovou kauzu, je neuvěřitelná až obludná. Kouzelné přitom je, že jeho bývalý předseda Gross, než zázračně zbohatl na akciích dnes zkrachovalé firmy, nikdy příjmy na pořízení sveho luxusního bydlení neprokázal, naopak vymýšlel absurdní skazky.

Agresivní je také ten populismus, který opět staví na lidské závisti. Pro některé lidi jsou částky se šesti a více nulami jako červený hadr. Sami třeba mají nemovitosti v miliónových hodnotách. Ale ty cizí jsou přece podezřelé!

Finanční úřady mají už dnes dostatečnou pravomoc kontrolovat subjekt, pokud mají oprávněné pochybnosti o jeho příjmech. Jejich pravomoci - nejdříve zaplať, pak se braň - jsou už tak na hraně. Zvláště, když i Ústavní soud dosavadní praxi bezdůvodných a někdy i šikanujících kontrol v zásadě odmítl. A tady se chce vrátit do hry stav, kdy každá větší transakce vyvolá na principu presumpce viny dohled finančního úřadu. Bude šmejdit v katastru nemovitostí a jiných registrech, aby někoho nachytal na hruškách.

Samozřejmě, že skuteční zločinci budou umět tyto zákony obejít, třeba nastrčenými právnickými osobami s cizím kapitálem. Ale ostatním úspěšným lidem chce pan Sobotka zařídit, aby se museli před berňákem neustále svlékat donaha, protože daňová správa pracuje neefektivně a zaměřuje se ne na delikventy, ale na snadné cíle subjektů s adresami a rodinami.

Měli bychom mít strach, jestli stát o nás bude legálně soustřeďovat údaje. Už tak začíná být trend neustálého dohledu a sledování neúnosný: biometrické údaje, kamery, snadné odposlechy, centrální propojené registry a podobně. Přitom zločinnost kvete často právě pod křídly státních institucí a tak nepochybuji, že všechno, co o mě stát ví, je také zneužitelné nelegálně.

A ta 100% navrhovaná daň při prokázané trestné činnosti jen vypovídá o tom, že tam, kde se nepodaří prokázat nelegální původ majetku ani v trestní kauze, uvalí se daň jako prostředek svévole státu. Něco podobného už zrušil slovenský ústavní soud. A docela mám strach, že tato konfiskační daň by se mohla stát prostředkem  hospodářského boje, když ty hospodářské trestné činy jsou velice závislé na subjektivismu soudce.

Aniž bych mu chtěl dělat advokáta, tak tak kauza Pitra je takovým odstrašujícím příkladem, kdy stejný soudce, který Pitra nejdříve osvobodil, mu později ve stejné kauze napařil mnoho let natvrdo. Nemůžeme se pak divit, že tyto naše pochybné rozsudky v zahraničí k vydání odsouzených nevedou. Další taková kauza je Beran, který před trestním stíháním bojoval s Komárkem. Možná odsouzen bude, možná ne, ale každopádně ten lex Sobotka by byl klíčem k jeho majetku.

 

Doufám, že ČSSD už narazila na dno svého populismu. Věřím, že stále více lidí odradí to neustálé rozdmýchávání závisti. Vždyť pak si je možné uvědomit, že nejvíce by voliči mohli závidět těm politikům, kteří kážou vodu a pijí víno.

Autor: Dušan Streit | pátek 17.7.2009 10:45 | karma článku: 41,33 | přečteno: 4354x
  • Další články autora

Dušan Streit

Může zákeřný lhář Pavel Machaček beztrestně pomlouvat?

Jeho chování a podlé lži už překračují míru, co si musím nechat od nějakého zakomplexovaného rýpala líbit. Překračuje to už únosnou hranici a je to na hraně trestného činu pomluvy.

25.2.2014 v 11:42 | Karma: 5,77 | Přečteno: 829x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Cenzoři na blozích iDnes, děláte to špatně

Za „užitečného idiota“, sračku nebo prdel - výmaz, za sprostou pomluvu nebo podlou urážku - nic. Útoky „ad hominem“ na autora nevadí. Nebere se v úvahu kontext tvrdší odpovědi, jsou ponechávány provokace nebo vyložený stalking, ale odpověď autora ve stylu, „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“, je zcenzurována.

24.2.2014 v 15:29 | Karma: 7,23 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Vyrůstají stále noví hlupáci

Ani za komunistů nebyli jen prospěcháři a šíbři. Kromě mlčící - nebo umlčené - většiny však se režim opíral také o zapálené komunisty a svazáky, kteří tu pokryteckou a utopickou ideologii nadšeně „žrali“. To oni dělali stafáž tomu marasmu.

24.2.2014 v 14:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2953x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Tymošenková prezidentkou? Výsměch právu, idejím i mrtvým

Čeho Ukrajina dosáhla? Místo zloděje Janukoviče chce být prezidentkou mega zlodějka Tymošenková. Stojí ten rozbitý Kyjev, rozvrácený stát a desítky obětí za to? Stane se Ukrajina součástí západní civilizace? Zlepší se ekonomická situace obyčejných lidí?

23.2.2014 v 20:21 | Karma: 47,69 | Přečteno: 19614x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Je naprosto jasné, která strana rozpoutala ukrajinské peklo

Dnes budu stručný. Je tak průzračné, kdo vyvolal a je zodpovědný za masakry na Ukrajině, že pokud to někdo nechápe nebo nechce chápat, tak zaslepenost je tím nejshovívavějším hodnocením.

21.2.2014 v 10:04 | Karma: 41,70 | Přečteno: 4169x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...