Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No pane Streit,nebylo by pro Cechy prece jen lepsi to €?

1 2
možnosti

Po dnešním intrvjů se Singrem v Mladé frontě bych k věci ještě dodal takto:

Češi, Moravané i Slezané byli vždy šetrní. Nikdy jsme nebyli rozmařilými národy (obzvlášť ze Slezanů Prajzáci a z Moravanů Hanáci bývali známí svou až extrémní spořivostí).

Po pádu sociálismu se chování velké části společnosti změnilo: konečně jsme si mohli něco dopřát. Střet s do té doby ani netušenými plnými obchody (ty jsme nezažili od roku 1939) dočasně změnil chování většiny populace. Ale skutečně jen dočasně. Že se vyhladovělé komunistické generace té hojnosti nabídky dříve či později nasytí, bylo jisté od počátku. 

I bez ohledu na krisi by se z hlediska národní historie vychýlený vztah ke spotřebě vrátil k původní ctnosti šetrnosti a všepronikajícímu principu odložené spotřeby (vždyť jsme potomci sedláků, kteří by bez důsledného uplatnění tohoto principu v minulosti nepřežili ani jednu zimu).

Ekonomická krise to jen trochu urychlila. Ještě více než krise tu urychlil boom exekutorského podnikání a státní podpora lichvy s jejími viditelnými a všeobecně stále viditelnějšími následky.

Devalvace koruny nemůže zpětné směřování české národní mentality k šetrnosti a k principu odložené spotřeby zvrátit. Naopak to posílí. Lidé teď budou šetřit ještě více, ale tesaurace nemusí probihat v korunách.

0 0
možnosti

M84í40l97a 72Š94u82l83a

13. 11. 2013 7:53

.. je fajn to vidět i odspodu .. tak nám pan guvernér dobře poradil, "kupujte byty, auta, pračky, levněji již nebude" .. tak to jo, to si hned půjdu koupit aspoň ty byty dva, aut pět a praček sedm, to se fakt vyplatí :-P .. 

.. v době, kdy začíná mít čím dál víc lidí existenční problémy, kdy ne dveře spousty domácností klepe exekutor, kdy lidi kupují k jídlu šunt, aby aspoň něco málo uetřili, nebo jen přežili od výplaty (dávky) k výplatě, tak to je rada nad zlato ..

.. a tím se dostávám k otázce, se slabou korunou a zvýšením cen přichází oživení ekonomiky? .. mně to přijde jako totální zhůvěřilost vypatlaných mozků .. a to ještě počítám s tím, že tímto ekonomickým zázrakem přijde o práci zase pár lidiček, protože výrobci nebudou mít tak velké prodeje, a aby vyráběli jen na sklad by byla jejich sebevražda .. 

.. nějak mi to připadá, že se začínáme blížit ruskému vzoru, kdy se zde tvoří skupina suoerbohatých a na druhé straně skupina superživořících .. což ale není jen zásluha ČNB .. 

.. Miloš Zeman se podivil nad kroky BR ČNB a mírnou formou je odsoudil .. nevím, jestli to bylo vyvoláno negativními reakcemi větší skupiny ekonomů, nebo to bylo z jeho hlavy, pokud ano, pak si na sebe BR upletla bič .. půjdou škodit jinam ..

.. a všiml si někdo, jak málo se píše o "ekonomickém zázraku" v EU, nikde ani slůvko o nějaké krizi, o dluzích, o ekonomických propadech a kolik zase který stát potřebuje dostat finanční injekci .. nic, nic, nic .. asi se mají všichni báječně, rozpočty jsou v přebytcích, děti rozesmáté, pracující s vyhrnutými rukávy hledí s optimismem do budoucnosti .. žádní nezaměstnaní nežmoulají čepice před branami podniků ..  .. tak zase jako vždy, jako vždy, Dušane R^ MKŠ

2 0
možnosti
Foto

Chce se mi zvolat karma!!

To není diskusní příspěvek, to je článek ;-)

Není třeba nic dodávat, jen poděkovat R^

DĎS

0 0
možnosti

Podle mě BR mlží, když tvrdí že bude dlouhodobě v řádech měsíců intervencemi držet umělý kurz koruny na 27 Kč. Mezi námi jaký by mělo smysl tvrdit opak. To by to nemuseli dělat. Prostě se snaží rozhýbat prodeje před Vánocemi, hrozbou, že zboží bude dražší a roztočí se inflace. Tisk dalších a dalších, třebaže virtuálních, peněz si ČNB nemůže dovolit. Nenásledoval by pak nenápadný přechod na euro, ale hyperinflace. To si žádná centrální banka nemůže dovolit. Podle mě se na intervence po Novém roce vykašlou.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, nevím... To by zase byli za blbce, kterými už stejně jsou :-/

0 0
možnosti

Souhlasím s Vámi že to je konspirativní ale hlavně značně jednostranná teorie. NA rozdíl od Vás nepřisuzuji Zemanovi pražádný vliv na rozhodnutí ČNB z prostého faktu. Většina těch kdo o tom rozhodovali nemají nejmenší problém najít si jiné a lépe placené místo a tedy rozhodně nejsou existenčně závislí na vůli pana Zemana. Toliko k vaší knspirační části.

Teď k části ekonomické - už strašně dováno v době kdy ČR přistupovalo k EU byl stanoven cílový kurz  CZK k EUR na 27 Kč za 1 EUR. TO zcela 100% podporuje Vaší teorii. Jenže proti tomu stojí dva zásadní ekonomické aspekty:

1) České ekonomika je silně exportní a pro růst exportu a oslabení koruny zvyšuje exportní potenciál (Tj. oslabení koruny = zvýšení exportu (v absolutním množství) = zvýšení počtu pracovních míst

2) Česká ekonomika potřebuje posílit poptávku po domácích produktech (Tj. oslabení koruny = zdražení zahraničního zboží = nahrazení dražšího zahraničního zboží levnějším = zvýšená poptávka po českých produktech = zvýšení počtu pracovních míst.

Podstatným negativem je ale dopad do ceny PHM, které vzrostou a zde měla ČNB koordinovat své kroky z vládou, která měla synchronně snížit spotřební daň z PHM a eliminovat tento dopad. Nárůst cen PHM se totiž promítá do všech cen (i domácích produktů) a tak bude efekt oslabení malý.

Vrátím se k Vaší úvaze o přípravě na EURo; pokud ČNB bude dále opakovaně držet kurz na 27 Kč (opakované masivní intervence) , pak máte pravdu. To že ale vyhlásí 27 Kč za svůj dlouhodobý cíl není totéž.

1 0
možnosti
Foto

Dušane, jako profesionálovi Vám docela věřím. Moc těmto věcem neroumím, ale dokážu si, doufám dobře, odvodit, že společná Evropa a společná měna je pro nás coby chudší stát nevýhoda a pro ty bohatší státy naopak výhoda. A jak jste správně dříve podotkl, nejvíce to u nás mohou pocítit ti chudí, co už nemají pomalu na chleba. Těm nejbohatším to asi může být jedno. Ať byl Klaus jakýkoliv, měl ve svém odporu k jednotné Evropě pravdu. A Zeman, tady nevím, proč chtěl euro; možná se jen chtěl někomu zalíbit, možná to vysvětlí, pokud už tak někde neučinil.

0 1
možnosti
Foto

Já myslím, že on tomu věří, té utopii společného blaha v soudržné evropské rodině. Je-li vůbec Zeman levicový, tak zejména v tom. Jinak je ješitný, takže by rád byl podepsán pod přijetím eura. :-)

Chudí na to doplatí pádem do nouze, ale bohatí zase ztratí mnohem víc. ;-(

Jako ČR prostě ztratíme a dovezeme sem cizí problémy ;-€

0 1
možnosti

P40a77v29e22l 82K56u12l20a

12. 11. 2013 12:48

Sím, byl to Kalousek, ne?8-o

2 0
možnosti
Foto

Ten sedí momentálně na hanbě. ;-D

Ale přičinil se, to zas jo, když k nám přitáhnul euroval, ačkoliv nejsme v eurozóně ;-€

0 3
možnosti

P53e66t53r 52B75u79k14a44l

12. 11. 2013 12:38

Nahodou dobrej kauf, hodit na trh13mld. Kc, ziskat protihodnotu v cizy mene a zhodnotit devizove rezervy o 5%. Devizove rezervy cca 1 bilion korun, takze 50mld. Kc cista ruka pro cesky stat.

0 2
možnosti
Foto

Přesně ten rozdíl zaplatíme v cenách. Rv

A to zhodnocení devíz je jen virtuálním trikem :-(

Bublina splaskne, pokud si uvědomíte, jakou chrobalivou měnou je právě euro. Když bude ČNB chtít držet pevný kurs, importuje k nám problémy eura v dluhové krizi.

0 1
možnosti
Foto

Fixace kurzu a nízká úroková míra V. Británie udělala z Söröse finanční legendu - viz

http://www.fxstreet.cz/miliardovy-obchod-george-sorose.html . Máme našlápnuto tímto směrem? 

Vyzkoušeli jsme si, že jakoukoli naši vládu dokáže shodit jeden státní zástupce a pár policajtů s beranidlem. Co shodí naši státní banku?:-/

1 0
možnosti
Foto

Beru, že nechápete.

0 1
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...