Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Hail Eris

7. 5. 2008 0:20
bůh prý nehraje v kostky

ale hraje, a moc ráda :-P

k tomu cestování v čase - myslím že řada paradoxů by se dala vyřešit respektive obejít nějakou formou existence paralelních světů - při návratu do minulosti by se nezměnila realita, ze ktere jsme odcestoval, ale vytvorila by se zcela nova vetev historie. zni to absurdne, ale nektere interpretace kvantove mechaniky napriklad tvrdi, ze se historie vetvi neustale (a umoznuji tak deterministicky vyklad)

0 0
možnosti
DS

Streit

7. 5. 2008 10:19
Re: bůh prý nehraje v kostky

Na to jsou teorie alternativních historií (Feynman) a mnohočetných světů (Everett).

Upřímně řečeno, spíš to považuji za neobratnou snahu vysvětlit neurčitost kvantových jevů, než naději pro cestování v čase, byť do paralelních světů.

Dovedete si představit tu plýtvavou kapacitní náročnost, kdyby při každé jednotlivé kvantové bifurkaci se vesmír dělil? Nezbývá než takovou hypotézu odříznout Occamovou břitvou.

Já osobně se domnívám, že naopak jedosměrnost kauzality (její asymetrie od příčin k následkům) je způsobena zákonem informačního minima, kdy prošlé příčiny se explicitně neuchovávají. Jinak by vesmír musel mít archiv na každý okamžik své historie. Myslím, že mu stačí "buffer" pouze na přítomnost. V prostoru je však skryto zároveň časové hledisko potřebné interakci k překonání vzdálenosti.

Po součtu 6 už vesmír nezajímá, zda vznikl jako 3+3 nebo 4+2 nebo 5+1. A v tom neuchovávání celé historie se skrývá část neurčitosti.

0 0
možnosti
JJ

TloolT

6. 5. 2008 22:45
smer casu

kdyz pisete, ze se da cas chapat jako jednobitova zmena stavu, proc si tedy myslite, ze plyne jednim smerem? Jak byste poznal, ze najednou plyne zpatky? Klidne by mohl mit jen dva stavy, pri prechodu z jednoho do druheho by vsechny castice "prepocitaly" svou polohu a presunuly by se na nejpravdepodobnejsi pozici. Kdyby se najednou smer stridani obratil (tohle je videt jen pri vicestavovem case), castice by se presouvaly uplne stejne jako driv.

K tomu cestovani v case. Proc si myslite, ze nelze cestovat do budoucnosti? Pokud by se za stroj casu dal povazovat pristroj, do ktereho byste vstopil, nastavil rok a po zapnuti byste se v nem ze sveho pohledu okamzite objevil, tak ten urcite v budoucnu postavit pujde. (treba nejaka pokrocila mrazici komora, ktera vas za urcity cas rozmrazi)

0 0
možnosti
DS

Streit

6. 5. 2008 22:59
Re: smer casu

Nejde o to, co poznám já. Jde o směr kauzality. Přečtěte si http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_veda.asp?c=A070509_105010_p_veda_wag

a

http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_veda.asp?c=A070509_211738_p_veda_wag

Navštívit budoucnost mohu tak, že se ji dožiji (třeba zmražený). Ale už se nebudu mít kam vrátit. To není stroj času, ale mraznička.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...